Nije bitno, kosti se razvijaju do 23 godine kada dostižu maksimalnu gustoću, dijete sa 10 godina nema dovoljnu gustoću kostiju i zato lako pucaju kosti. Zbog toga se preporucuju sjedalice i boosteri koliko god to je moguće i obavezno sjedenje nazad maksimalno.
Moja krerka je jedva docekala 12 godina da moze naprijed sjesti a mali ima 9 i on je jos u booster, iako sad po gradu cesto sjedne pored njega jer mu smeta. Ali ako cemo bilo gdje van 4 gradske opstine mora se strpiti
Ja sam kupio onaj römer sto sam linkao par postova prije (normiran od 15 mjeseci do 4 godine) i poboljsao kvalitet zivota Naprijed kod mene i nema vise vriske.
Ta sa recline funkcijom nam je bila pocetna, pisao sam ovdje ranije, super je odradila posao. Plan je bio prelazak opet na Joie sa rotacijom, i-Harbour, na isti isofix, ali eto nece vise dijete da bude samo nazad pa uzeh taj britax römer sto moze i naprijed.
Iz mog iskustva, je najbolje da niko nije nazad s djetetom. Naviknut ce se lakse i brze. Kad bilo ko sjedi nazad s djetetom, pogotovo kad je malo, dijete ocekuje da ga uzmes jer si tu kraj njeg. Mi nismo nikad sjedili pored djece u autu, osim kad je puno auto pa mora neko od odraslih nazad. Sad srecom niko i ne moze stati
Možda na kratkim relacijama funkcioniše, kad vozim 3-4 sata bez pauze nije bilo šanse, a nešto ni nije bilo ok da je dijete samo nazad, ali eto očito zavisi individualno
Na duzi put oni zajedno nazad, a ovako lokala do trgovine ili jezera dijete naprijed, da ne prebacujem sjedalicu nazad zbog tipa 5-10 kilometara a i cesto sam samo ja sa djetetom. Zasad je ovako mir i olaksanje, vidjet cemo dalje, ova sjedalica omogucava fleksibilnost, mozda nazad u sredini bude najbolja pozicija za sjedalicu da pokrije sve scenarije.
Ninmi nismo sjedili nazad sa djetetom, čim se okrenulo naprijed. A drugo je od početka bez nas, bila je starija mala sa njim da mu pravi društvo
Nažalost Btw. Skoro sam tražio u koje auto mogu stati nazad 2 sjedalice i da se normalno sjede izmedju i nazalost slabo da ima normalnih auta Lakse cekati da se jedna sjedalica prebaci u booster nego se ograniciti na ta vozila.
Nisam rekao da nisam nasao Pise "slabo da ima normalnih auta" a ovo ne spada u to Ma i zaključio sam da mi i ne treba. Narast ce djeca aBd.
Cak i da nadjes opet je nezgodno nekome prelaziti sjedalice/baze da se smjesti u sredinu. Jedno dijete naprijed i jedno nazad u sredinu ostavlja dva vanjska mjesta nazad slobodna, ali malo je auta sa isofixom naprijed i nazad u sredini ako bas mora biti isofix. Pug 5008 ima tri isofixa nazad (ali nema naprijed), da budes i ti sa bestbuy autom Tako i Sharan. Superb, Passat, A6 i Q5 imaju isofix naprijed ali samo dva nazad, Q7 ima cetiri isofixa (naprijed plus 3 nazad), X5 ima samo dva ali postenu sirinu zadnje klupe.
Ma patnja sa sjedalicama kako god Gledao sam bas neku temu na redditu ili gdje vec za sedmosjede, i tu si bas limitiran gdje montirati sjedalicu, jer onda ne mozes uci u treci red ako imas u drugom redu dvije sjedalice. Jedino kao sto ti rece jednu naprijed i jednu nazad. Ali ironija, imas 7 sjedista a samo 2 sjedalice mozes
Ko misli imati troje mora se pobrinuti da ne budu istovremeno sve troje ispod 5 godina Ima nekih i sa opcijom 6 sjedista i prolazom u sredini, za ove malce sto znaju sami doci do svog mjesta u trecem redu.