Oprema za bebe i djecu

Discussion in 'Generalna diskusija' started by XTRage, Oct 23, 2023.

1. ECeh

ECeh Novi član

Ovo na videu nije dijete od 12 godina.

2. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Nije bitno, kosti se razvijaju do 23 godine kada dostižu maksimalnu gustoću, dijete sa 10 godina nema dovoljnu gustoću kostiju i zato lako pucaju kosti. Zbog toga se preporucuju sjedalice i boosteri koliko god to je moguće i obavezno sjedenje nazad maksimalno.

3. Qler

Qler Veteran foruma

Moja krerka je jedva docekala 12 godina da moze naprijed sjesti :) a mali ima 9 i on je jos u booster, iako sad po gradu cesto sjedne pored njega jer mu smeta. Ali ako cemo bilo gdje van 4 gradske opstine mora se strpiti :)

zoi likes this.
  4. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ja sam kupio onaj römer sto sam linkao par postova prije (normiran od 15 mjeseci do 4 godine) i poboljsao kvalitet zivota :D

Naprijed kod mene i nema vise vriske.

5. Ekstrauterina

Ekstrauterina Aktivista

Mi smo nedavno uzeli Joie 360 sjedalicu. Ono zakretanje je bas dobra stvar, lakse spakovati dijete.

6. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ta sa recline funkcijom nam je bila pocetna, pisao sam ovdje ranije, super je odradila posao.

Plan je bio prelazak opet na Joie sa rotacijom, i-Harbour, na isti isofix, ali eto nece vise dijete da bude samo nazad pa uzeh taj britax römer sto moze i naprijed.

Ekstrauterina likes this.
  7. nFare

nFare Overclocker

Jel to misliš kad si samo ti u autu? Zar nije bolje da je supruga nazad sa dijetetom? :D

8. selvin

selvin Moderator

Iz mog iskustva, je najbolje da niko nije nazad s djetetom. Naviknut ce se lakse i brze. Kad bilo ko sjedi nazad s djetetom, pogotovo kad je malo, dijete ocekuje da ga uzmes jer si tu kraj njeg. Mi nismo nikad sjedili pored djece u autu, osim kad je puno auto pa mora neko od odraslih nazad. Sad srecom niko i ne moze stati :D

Qler and Reventon like this.
  9. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ni mi nikad i nije se zalila :D mada to i do djeteta zavisi, svasta sam se nagledao :D

10. nFare

nFare Overclocker

Možda na kratkim relacijama funkcioniše, kad vozim 3-4 sata bez pauze nije bilo šanse, a nešto ni nije bilo ok da je dijete samo nazad, ali eto očito zavisi individualno

11. XTRage

XTRage Veteran foruma

Na duzi put oni zajedno nazad, a ovako lokala do trgovine ili jezera dijete naprijed, da ne prebacujem sjedalicu nazad zbog tipa 5-10 kilometara a i cesto sam samo ja sa djetetom.
    Zasad je ovako mir i olaksanje, vidjet cemo dalje, ova sjedalica omogucava fleksibilnost, mozda nazad u sredini bude najbolja pozicija za sjedalicu da pokrije sve scenarije.

nFare likes this.
  12. XTRage

XTRage Veteran foruma

Nije ti auto bestbuy.

13. Qler

Qler Veteran foruma

Ninmi nismo sjedili nazad sa djetetom, čim se okrenulo naprijed. A drugo je od početka bez nas, bila je starija mala sa njim da mu pravi društvo

14. selvin

selvin Moderator

Nažalost :D Btw. Skoro sam tražio u koje auto mogu stati nazad 2 sjedalice i da se normalno sjede izmedju i nazalost slabo da ima normalnih auta :) Lakse cekati da se jedna sjedalica prebaci u booster nego se ograniciti na ta vozila.

15. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

nisi dovoljno trazio

https://olx.ba/artikal/66350629#

16. XTRage

XTRage Veteran foruma

Treba ti auto sirine 2 metra, takvih je malo.

17. selvin

selvin Moderator

Nisam rekao da nisam nasao :) Pise "slabo da ima normalnih auta" a ovo ne spada u to :D

Ma i zaključio sam da mi i ne treba. Narast ce djeca aBd. :)

18. XTRage

XTRage Veteran foruma

Cak i da nadjes opet je nezgodno nekome prelaziti sjedalice/baze da se smjesti u sredinu.

Jedno dijete naprijed i jedno nazad u sredinu ostavlja dva vanjska mjesta nazad slobodna, ali malo je auta sa isofixom naprijed i nazad u sredini ako bas mora biti isofix.

Pug 5008 ima tri isofixa nazad (ali nema naprijed), da budes i ti sa bestbuy autom :D Tako i Sharan.

Superb, Passat, A6 i Q5 imaju isofix naprijed ali samo dva nazad, Q7 ima cetiri isofixa (naprijed plus 3 nazad), X5 ima samo dva ali postenu sirinu zadnje klupe.

19. selvin

selvin Moderator

Ma patnja sa sjedalicama kako god :D Gledao sam bas neku temu na redditu ili gdje vec za sedmosjede, i tu si bas limitiran gdje montirati sjedalicu, jer onda ne mozes uci u treci red ako imas u drugom redu dvije sjedalice. Jedino kao sto ti rece jednu naprijed i jednu nazad. Ali ironija, imas 7 sjedista a samo 2 sjedalice mozes :D

20. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ko misli imati troje mora se pobrinuti da ne budu istovremeno sve troje ispod 5 godina :D

Ima nekih i sa opcijom 6 sjedista i prolazom u sredini, za ove malce sto znaju sami doci do svog mjesta u trecem redu.

Last edited: Feb 13, 2025
    selvin likes this.