1. BosnianFighter

BosnianFighter Novi član

Planiram kupiti novi računar ali to bi bilo izvan BiH s obzirom da sam poprilično nezadovoljan i odnosom prema mušteriji, neznanjem trgovaca a bogami i veoma lošom kvalitetom proizvoda.

Svoj prvi računar Pentium 2 koji je star 8 godina i još dobro služi i radi besprijekorno kupio sam u Bauer's Computer Markt u Munchenu, Njemačka.

S toga ću povjerenje ponovo ukazati istoj firmi, a evo konfiguracije koju sam sastavio pa bih želio da čujem Vaše mišljenje, odnosno da li opravdava uloženo=dobijeno:

Kućište.................Midi Tower: 3R Systems Design Midi R202 s LED displayom
    (45 eura)
    Matična................ASUS P5LD2 945P S775 S-ATX PCI-E (99 eura)
    Procesor...............Intel P IV 640 3,2GHz LGA775 PC800 2MB (199 eura)
    Memorija...............Infineon DDRAM2 1024MB PC533 CL4 (85 eura)
    Grafika.................Sapphire (ATI) RX1300 TV PCI-E 256MB (85 eura)
    Disk.....................Maxtor ATBUS 80GB DiamondMax10 SATA2 7200 (49 eura)
    Optički.................PLEXTOR PX750A DVW Double DL (69 eura)
    Floppy.................NEC 3.5" silver (9 eura)

Monitor................LG LCD 17 " (250 eura)

Tastatura i miš još nije određeno a vjerovatno će biti Logitech

2. ming

ming Veteran foruma

Loša kvaliteta proizvoda?

Pentium je Pentium kupio ga u Njemackoj ili Zanzibaru.

Jedino kad kupujes modem od 7km ima velike sanse da dobijes kinobera.

Konfiguracija....

trebao si napisat koja joj je namjena. Taj procesor nikad ne bi bio domacin u mojoj konfiguraciji.

3. vnm_

vnm_ Komšija

nikad cuo za taj bauer's computer, u kojem dijelu grada se to nalazi...u minhenu ako kupujes sta u sustini imas 2 beton radnje, sve ostalo je samo "dobro"

http://www.kmelektronik.de
    http://www.litec-computer.de/

al eto nema veze sad...

graficka: zalosna, ako vec hoces taj famozni pentium onda uzmi onaj 3,0GHz, ustedjene pare dodaj na bolju graficku...ova je kriza i za ljude koji ne igraju...

harddisk: ako vec uzimas u njemackoj, i imas izbor izmedju toliko proizodjaca, gdje ces onda maxtora...ja bi western digital

sto se tice maxtora i kvaliteta...oni salju isti skart i nama i u njemacku tako da ih za to postujem :)

4. BosnianFighter

BosnianFighter Novi član

Namjena bi bila video produkcija. Ta konfa još nije konačna, u konačnici ću vjerovatno morati promjeniti ovaj opis konfiguracije
    S obzirom da bi disk mogao biti premalen jer je video produkcija prilično veliki zalogaj za računar!

5. BosnianFighter

BosnianFighter Novi član

Još nešto zašto ova grafička ima u nazivu TV. Da nema možda TV tuner ili je namjenjena TV produkciji!

6. Benq

Benq Komšija

7. Blackmore

Blackmore Aktivista

Nije to bas isto. Na nase trziste se na primjer isporucuju i ,,krnjavi'' procesori koji ne prodju sve testove, ali mogu raditi.

Mozda te nisam najbolje razumio...

Ne znam Fighter sta ces raditi na toj masini, ali za video obradu bi ti trebala jaca masina, pogotovo brzi disk. WD Raptor minimum.
    Da li si mozda mislio na video reprodukciju?

8. ming

ming Veteran foruma

Krnjavi procesori?

9. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Zar vi mislite da sve što je loše završi u nas? Pa većinu problema opisuju stranci na njihovim forumima i sa istim simptomima.

Meni je ovo više teorija zavjere, itekako popularna u nas. I ja bih da pitam šta je krnjav procesor i kako se ustanovljava da je krnjav.

10. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Ma sve je to isto. Samo sto smo mi jadni pa ispade da nas cijeli svijet mrzi.

Ljudi koji prate scenu znaju da veci broj ljudi iz susjednih nam zemalje, Hrvatske i SCG obaraju svjetske rekorde u clocku procesora, grafa i slicno. Tu se ponekad nadje i neko iz BiH.

To nam govori da dobijamo iste stvari kao bilo ko u svijetu.

Na kraju, BiH trziste uopceno nije razvijeno, te uopste nema komponenata planiranih za nase podrucje. Teko odskoro su velika imena pocesa otvarati zastupnistva kod nas.

11. Qler

Qler Veteran foruma

cuj losa kvaliteta... e svasta... krnjav procestr... fali mu 500MHz?!

daj ba... sto sulu kaze procesor je isti ili u zanzibaru ili u UK....

12. Blackmore

Blackmore Aktivista

13. Blackmore

Blackmore Aktivista

Tako sto se testira cijeli wafer prije isjecanja. Onai cipovi koji ne zadovoljavavaju se markiraju i poslije isjecanja wafera odstranjuju na dodatno testiranje na kom se utvrdjuje da li je cip totalni skart ili moze da prodje. Pod imenom ,,krnjavi'' sam mislio na te procesore koji prodju dodatno testiranje.

14. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

u americi to, satro, ne postoje 6800LE????? :roll:
    ko kaze da u njih nema toga? :? :? :?

15. zilo

zilo Komšija

Ja samo znam sto se tice obuce i garderobe da kod nas dolazi fuseraj.

Dobijem tene(Adidas) iz inostranstva broj 48 i mogu mi.Odem u Skenderiju da uzmem nove,i Adidas broj 51. ne mogu da nagulim.

Jeftina radna snaga je u Kini,Tajlandu tako da se tamo fuseri.Dok se proizvod(u ovom slucaju tene)pravljene u Njemackoj rade kvalitetno i po standardima.

Sigurno da ima i muljanja na polju tehnologije.

16. Sleeper

Sleeper Komšija

Da to ima veze sa zivotom ne bih ja iz njemacke dobio kineski S1MP3 Player.
    Da ti ne fali nesto?Recimo[​IMG] ?
    Njegova 6800LE savrseno funkcionira sa svim pixel i vertex pajpama omogucenim.Prvi val 6800Le je bio sa felsavim GPU-ovima(sto nije proslo 6800 testove) , drugi val je bio sa sa dijelimicno testiranim(i nezakljucanim) GPU-ovima(potraznja je bila veca od ponude) a PCI-e ima fizicki zakljucane pajpe(ne znam kakvo je stanje sa trenutnim 6800LE AGP).
    Ali to nije tema vecerasnje emisije....komponente svih vrsta se testiraju onoliko koliko je potrebno - defaultni clock,pajpe,napon....i ako je u propisanom zazoru ide dalje.
    Oni iz fabrike salju testirane komponente.....desi se da sa neko mazne felsave sa smetljista pa ih proda nekoj budali ali generalno svi dobivamo isto(zavisno od srece tj. peha).
    Pored toga si sam sebi skocio u usta kao sto je naglasio hurmash1ca.

17. Peacemaker-HS

Peacemaker-HS Aktivista

Tvoja teza o razlici kvaliteta procesora ( a i ostalih komponenti)je neispravna iz vise razloga:

Jedina razlika izmedju cipova iz Malezija i Njemacke je proizvodni trosak po individualnom cipu.

Proizvodna tehnologija/proces, kontrola kvalitetei i distribucioni sistemi su identicni.

Kao sto ti sleeper rece, nema osnove za takvo razmisljanje. Bar za import elektroniku...

Sto se komponenti tice, ovo je moje misljenje jer si trazio, nemoj se uvrijediti:
    Napravio si potpun promasaj na izboru sve i jedne vitalne komonente.
    U monitor, kuciste i napojnu necu ulaziti.
    Predlazem da od pocetka sastavis konfiguraciju.Posjeti renomirane stranice i analiziraj cijene i performanse komponenti, njihovu kompatiblnost i sastavi sistem, mozda cak i polovan bi bio bolji s obzirom na budzet...

18. ming

ming Veteran foruma

AMD u Dresdenu radi wafere dok je sastavljanje proca u Maleziji, zato raja misli da je jedan Athlon iz Njemacke a drugi iz Malezije :lol:

A stanje za moju karticu ide otprilike ovako:

škart ide u 6800le verziju, ali nakon par mjeseci rada tehnika izrade wafera se usavrsi tako da se zna desiti u manjku neispravnih 6800le procesora da se upucavaju zdrave NV40 jezgre.

Ista situacija je i sa 9800se (prve serije su se jedva moddale, poslije nisi mogao naletiti na varijantu koja nije modabilna).

19. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Kulu je apsolutno u pravu ....kad pricate o krnjavim procesorima to postoji ali u sljedecoj varijanti:

Kod prodaje proc-a imas dvije solucije box i tray.
    Ako vam kazem da tray otkazuju bar 10 puta vishe od box.Napominjem ovo su amd procesori i njihov procenat otkazivanja je manji od 0.1%
    Intel mi je do sada samo jedan otkazao i to otkazao l2 cache na samom procu.
    Govorim o cifri od par hiljada procesora.

Cak je i meni licno otkazao athlon 2000+ tray bez oc-a mom drugu 1700+ oc na 2200...
    elem ako kupic tray sanse da otkazu su bar 10 puta vece nego na box verziji.
    Ali opet sanse da ti otkaze procesor su generalno male.

Sto se tice konfe izuzev ploce i przaca sve ostalo je truba.
    Uzmi neki iz 8xx serije uzmi brzu ddr2 memoriju stavi dva diska u raid i mozes proci sa nekom x1600 karticom.To ti je neophodno za video obradu.

Vivo kartice zaboravi radije ganjaj neku dv karticu sa dobrim ulazom ako ces raditi sa kamerama video mixetom ili necim sl.

20. Peacemaker-HS

Peacemaker-HS Aktivista

AMD se bas i ne uklapa u moj primjer. Prozivodjaci elektronike, ako imaju prozvodne pogone na vise lokacija, imaju podjednake pogone i kontrole kvalitete,bez obzira da li su cip, disk ili memorija proizvedeni u Singapuru ili recimo u Kaliforniji...