1. ming

ming Veteran foruma

Ma jedna jedina fabrika FAB 35 Dresden radi wafere za AMD procesore, Intel ima 6.

Evo uskoro ide jos jedan FAB u dresdenu sa 60nm procesom.

Asembriranje je u Maleziji.

p.s

AMD postrojenje u Americi radi flash memoriju, (sad je Spansion jer su se razdvojili).

2. Peacemaker-HS

Peacemaker-HS Aktivista

Za razdvajanje nisam ni znao...

Bitno je da raja zna da osim zbog cijene i eventualno izbora, nemaju razloga kupovati komponente vani...
    Mozda komponente u transportu BiH drumovima zgube koji kb ili MHz :lol:

3. ming

ming Veteran foruma

To ti kažem jedna fabrika, ne sjecam se dobro kapacitet je 10 000 wafera mjesecno a oni šibaju 15k 8) Sad ćekaju otvaranje nove radi OEM ugovora (najveci nedostatak za AMD je taj da ne mogu ponuditi dovoljno procesora, sam DELL je rekao da za njih je potrebna jedna fabrika :shock: ).

4. Blackmore

Blackmore Aktivista

Sve velike kompanije bez obzira o kojoj privrednoj grani je rijec imaju razlicitu trzisnu politiku glede kvaliteta isporucenih proizvoda za razlicite dijelove svijeta. Intel u tome sigurno nije izuzetak. Ne vidim razlog zasto bi jedna takva kompanija koju su u Japanu optuzivali za monopol ravnopravno tretirala trziste zapadne i jugoistocne Evrope na primjer. U tome ni AMD sigurno nije izuzetak. Prije par godina moj prijatelj koji prodaje racunare u Doboju je dobijao Athlon-e XP nezapakovane, u najlonskim vrecicama prakticno.
    Hurmasica i Sleeper uhvatili ste se 6800LE, ali o tome nisam govorio. To sam naveo kao primjer da bih bolje pojasnio ono sto pricam. Rijec je o Pentium-u.

Ja ne govorim o razlici kvaliteta procesora proizvedenih u razlicitim fabrikama, nego o distribuciji istih na trzistu.
    Bilo bi zanimljivo na primjer sprovesti nekako anketu kojom bi se ustanovilo u kojim se zemljama najvise pojavljuje tzv ,,plavi ekran''

5. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Pa vjerovatno kod nas i jugoistocnoj aziji zbog toga sto je min 90% kompova na piratskom software-u.

6. Ante

Ante Aktivista

novi FAB36 bi trebo radit 20000 300mm wafera u 90 i 65nm procesu, poslje 45 i 32nm (2009.)
    au sta ce to bit :shock:

7. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Ja na forumima informacije za plave ekrane dobijam sa stranih foruma. Jer se i njima dešava, samo je bitna softverska i eventualno hardverska kombinacija e na sam hardver. Problemi su u većini slučajeva takve vrste gdje jedno ne radi sa drugim i tako dalje.

8. Nani

Nani Komšija

45 i 32 nm proces je prica za malu djecu! Na 50 nm se javlja tzv tunel efekat gdje tranzistori nisu u stanju da zadrzavaju elektrone tj nije izvedica kontrola on i off stanja u tranzistorima sa dosad poznatim metalima od kojih su se pravili isti. Tunel efekat se zaobilazi sa najnovijim legurama plemenitih metala koje su u ovom momentu preskupe i nisu siroko rasprostranjene u poluprovodnickoj industriji. Nadalje cak i sa tim najnovijim dostignucima dolazi do gubljenja odredjenog postotka elektrona zbog njihovog spina. Ima mnogo tekstova na tu temu, tipa kraj poluprovodnika, gdje je kraj minijaturizacije i gdje ce zavrsiti procesorska industrija!