Pomoc oko CMS skripte

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by SpookyMoO, May 2, 2023.

 1. SpookyMoO

  SpookyMoO Komšija

  Ovako, da skratim pricu.
  Pravim private cloud storage koristeci OMV 6 ( openmediavault) sa portainer-om i docker-om prateci jedan tutorial. Masina na kojoj se vrti OMV je Firefly ROC RK-3328 sa 2gb ram, i quad core procesorom sa usb 3.0 interfejsom. Dosao sam do blizu kraja posla gdje trebam da ubacim stack fajl u web editor tj skriptu ali mi javlja gresku sa slike.
  Ne mogu da skontam gdje je tacno greska, ali s obzirom da je crveno oznacena prva linija mozda je tu problem?
  [​IMG]


  Pa ako neko ima iskustva da pogleda i ukaze na problem bio bih zahvalan.
  Na ovom linku ima primjer skripte https://forum.openmediavault.org/in...wag-letsencrypt-using-omv-and-docker-compose/
   
 2. selvin

  selvin Moderator

  Pogledaj da nemas miks tabova i space-ova u tom fajlu. Vrlo vjerovatno je to slucaj, jer fajl izgleda na oko ok. Provuci ga kroz neki yaml validator online pa ces dobiti bolju gresku jer tu ne vidim da ti javlja koja je linija problem. Jedinu kolekciju koju imas su environment varijable, tako da je mozda tu problem.

  Sent from my SM-F711B using Tapatalk
   
  SpookyMoO likes this.
 3. Reznor

  Reznor Overclocker

  SpookyMoO likes this.
 4. SpookyMoO

  SpookyMoO Komšija

  Hvala ljudetine probam kasnije u poslu sam pa javim.


  Sent from my Poco X3 pro using Tapatalk
   
 5. Decerto

  Decerto Komšija

  pitaj chatgpt da ti ispravi :D
   
  SpookyMoO likes this.
 6. SpookyMoO

  SpookyMoO Komšija

  Bio je problem u liniji 41 tab/space mix.Ali sad imam dr problem.Nije mi jasno sto mi ne otvara login page.Portovi su namjesteni tj rezervisan port 81 i 444.U private vpn-u sam, svi vide svakoga i mogu se pingati uredno.Recimo domena:port otvara mi omv login, portainer login, yacht login ali nece nextdns.Ne javlja nikakve greske samo kao da str ne postoji.Ne treba port forward jer sam u private vpn-u (tailscale), mada sam i probao da fw portove ali opet isto.Vjerovatno ne u skripti neki problem

  Sent from my Poco X3 pro using Tapatalk
   
 7. selvin

  selvin Moderator

  Ma najcesci problem i jest tab/space mix zato mi je prvo i naumpalo. Sto se tice tog konkretnog problema, to je tesko ovako napamet znati sta je problem. Ali ja bih prvo krenuo od logova, ako imas pristup direktno dockeru pregledaj tako. Ako nemas, onda mora biti neki drugi nacin da dodjes do logova.
   
  SpookyMoO likes this.
 8. SpookyMoO

  SpookyMoO Komšija

  Ma Selvine nagore je sto ne mogu da skontam zasto pusta sve portove samo nece ovaj gdje je nextdns server!?Sad sam cak OMV login pormijenio na port 85 ali nece opet. Imam ja pristup svemu ali sad valja traziti to. I ovaj korak do kojeg sam dosao je bio mukotrpan rad jer nisam ti ja bas strucan s ovim, vise se igram i ucim usput :)
   
 9. NaLe!

  NaLe! Aktivista

  Jesi li potvrdio da su ti portovi otvoreni?

   
 10. selvin

  selvin Moderator

  Pitanje je uopste je li port problem. Zato kazem ja bih krenuo od logova, moze bit da je container crashed i da ti mislis da je port blokiran, a zapravo se nista ne vrti. Zato kazem kreni od logova. Od portova je najlakse, ali je naopako.
   
 11. donjapa

  donjapa Overclocker

  Definitivno ne isti scenario ali sta je mene "zajebavalo" kad sam dizao webserver prije mjesec dana:
  - Proces koji je bio ukljucen za code-server startan od strane korisnika (sa root privilegijama) a ne root-a

  Rijesio sam to tako da sam morao pogasiti sve procese i startati ih kao root nanovo i onda je i code-server radio. I napatio sam se dok ovo nisam skuzio, tako da vjerujem da svaki mali tips moze biti od koristi.
   
  SpookyMoO likes this.
 12. SpookyMoO

  SpookyMoO Komšija

  Jesu nale svi koji su potrebni prolaze unitar vpn-a.Probao sam i izaci sa vpn pa uraditi direkt port forward ali ne otvara opet.Vjerovatno je problem u stack-u tj skripti.Znas sta je interesantno, ako recimo otvorim preko omv-a web admin od portainera recimo, otvara ga, ali ako idem kucanjem ip adrese i kucam taj isti br porta nece da otvori.Dakle definitivno negdje greska u setupu containera.

  Probacu nanovo instalaciju ali bez tailscale-a tj bez vpn sa normalnim portforwarfom na dr sd kartici. Radi ftp, radi sftp, radi portainer, radi omv, radi yacht ali port prema nextcloud setup-u nece.Nisam jos dosso do kraja setup-a jer da pristupim ovome ima jos setup databaze i korisnika ali ne mogu dalje zbog ovoga :( Na logovima ne vidim nista.Kad god kucam recimo adresu koja vodi do nextclouda on automatski prebaci na omv nakon par sekundi, iako je omv port 99 on opet otvara port 80.
  Negdje vjerovatno imaju dupli config fajlovi ili bivaju prepisani nekako

  Sent from my Poco X3 pro using Tapatalk
   
 13. SpookyMoO

  SpookyMoO Komšija

  Btw nisam spomenuo da imam jos mali raspberry pi zero na kojem se vrti pihole dns server.Mozda on pravi problem?Ali on je totalno na dr uredjaju i na dr adresi.Isti je subnet doduse.

  Sent from my Poco X3 pro using Tapatalk
   
 14. nivla

  nivla Komšija

  ako pristupas tom servisu preko dns servera na tom raspberriju mozda ti ne moze resolvati A record, tj mozda ti fali u zone fajlu taj A record
  da bi to zaobisao mozes u /etc/hosts fajl na kraju fajla dodati imedomene ipv4/v6 adresa
   
 15. SpookyMoO

  SpookyMoO Komšija

  Svaki uredjaj ima svoj jedinstveni ip dodijeljen od tailscale private VPN-a. Na duckdns sam kreirao subdomenu i preko nje takodje kao i preko ovih ip adresa pristupam svim servisima, od portainera, omv web admina, yacht admina, medjutim taj port dodijeljen nextcloud servisu ne prolazi, bilo preko ip adrese, bilo preko duckdns subdomene.
  Sto se raspberrya tice njemu pristupam samo preko ip adrese od VPN servisa. Svi uredjaji tj sav saobracaj se filtrira kroz raspberry pi, jer je na njemu dns blackhole ( pihole ) i on je centralni dns server, koji koristim samo za blokadu reklama na svim uredjajima unutar vpn mreze i lokalne mreze.
  Dakle na raspberry pi uredjaju se vrti samo pihole dns sa tailscale VPN-om a na ovom dr je OMV sa tailscale VPN i svim ostalim servisima.
   
 16. SpookyMoO

  SpookyMoO Komšija

  Evoooo gaaaa :)
  Sad samo jos da skuzim zasto nema diska od 3Tb vidljivog na serveru vec samo ima micro sd kartica od 128Gb na kojoj je sve instalirano.
  Sve sam portove defaultne promijenio a od nextcloud sam stavio klasiku 80 za http i 443 za https i proradi majku mu!
  Jos samo da disk ovo skuzim zasto ga ne cita [​IMG]

  Sent from my Poco X3 pro using Tapatalk
   
 17. SpookyMoO

  SpookyMoO Komšija

  Eh evo ekipa samo da javim da sam rijesio ali preko plugina.Nisam htio da se barcem sa postavkama i logovima.Preko external storage plugina sam samo dodao disk preko ftp protokola.
  Ugpavnom imam pristup.A na drugoj kartici cu probati sve fino ponovo pa valjda onda na greskama sve ispravim :)
  Hvala vam puno na pomoci.
  Zivjeli

  Sent from my Poco X3 pro using Tapatalk
   
  Reventon, zippoo and NAILS like this.