Mijenjam plocu, proc, i ram, sada se lomim izmedju Intel i7 7700k i AMD ZEN 7 1700/1700x, sta bi vi preporuculi. Napomena, igre me nezanimaju ni pod razno, iskljucivo obrada videa, FullHD i 4k, i ostalo, sve sem igara. Hvala.
Ne pratim vec zadugo bencheve ali 7700K je brzi u igrama dok je 1700 overall brzi pogotovo to sto tebi treba content creation tj. AV obrada jer ima vise jezgri/threadova. Kontaj da ce ti AMD biti vise tzv. future proof a i vremenom ce i u igrama biti brzi iako vec sad koliko se sjecam bencheva sa 7700K malte ne i nivou. Obavezno 3200MHz memoriju (razlika u cijeni nije velika), ne sporiju, plocu nemam pojma b350 bi ja uzeo, 1700x ti je sitno brzi u odnosu na 1700 i ima vise prostora za OC ako neces overclock onda 1700, b350 plocu i 3200MHz ram i ozezi. Kontaj da ako ces oc neki ozbiljni dosta se tesko hlade na zraku.
Hvala na savjetu, i ja mislim d ase amd vise isplati pogotovo jer ce duze vrijeme gurati am4 nego intel svoje sockete, 1700 je malo jeftiniji od 1700x ali ima dosta manju potrosnju, u turbo modu ide isto visoko, mislim da nevrijedi uzimati 1700x pogotovo radi velike razlike u potrosnji, samim time grijanju, ma skontat cu nesto, ali definitivno me igre ne zanimaju, to nepamtim kada sam nesto odigrao. pozz
Ma cak i da planiras nesto igrati,1700 ne posustaje toliko iza 7700k.A kada je u pitanju rendering,video editing itd...onda 1700 razbije 7700k ko bebu.
U fening me isto kosta zen 1700, ploca, graficka (socijalna sa ddr5) ram, i ploca kao i7 7700k, ploca, i ram. zato sam se zadevero, hahaha
Ma idem na zen, i on se da klokati, ali to mi nepada napamet, pogotovo sto necu kupovati graficku uz intela jer mi nije za igre, a nema logike kupiti 7700k i koristiti integrisanu grafiku, jebi ga skontat cu u ovih par dana, i naruciti. Poslusao sam, i sugestiju za ram pa je g.skill 3200MHz. hvala svima na sugestijama.
Nije problem, imam ja haf 932, ssd crucial mx-300 i sl. ali slikat cu sa strane d ase vide one silne led diode po ploci, i cooleru.
Upravo potvrdio narudbu, jedan lik nudio 50km jeftinije ali losa memorija, i treba cekati 7 dana, drugi skuplji 50km, ali g.skill 3200MHz memorija, i ima sve na lageru odmah
7700K je poznat po visokim temperaturama, mada Intel kaže da to nije problem kao ni nagli skokovi u temperaturi (7700K temperature spikes, pun google toga), i sa pojavom Zen procesora odluka je jasna.
Stiglo, radi odlicno sad za sad, jedino mezeala memorija nece preko 2133MHZ pa ga hebi, tek ond avidim d aje cl15, stavim na cl16 ide 3000Mhz glatko Prvi test kompletan blu ray u mkv 4gb 18minuta vinCoder koristi sve jezgre, temperatura 65 stepeni 100% sve jezgre, skroz ok.
Ko nije to nikad kodirao kao ja taj mu podatak ne znaci nista. Koliko je trajao taj proces sa starim kompom? Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Sa i3 malo vise od sata, sa i5 45minuta a sa ovim 18, eto otprilike tako, isti film cisto testa radi, temperatura ok.