Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. zippoo

zippoo Veteran foruma

Last edited: Oct 26, 2024
  2. selvin

selvin Moderator

2629 je u domodu, i oni su na listi za akciju. Kome trebaju barem buds ili tablet, uz 2 godine garancije, po meni je bolji deal nego olx nov za 1800 sa cunga lunga garancijom. Jer ostatak robe mozes prodati ako ti ne treba. Ali to sam samo ja, meni garancija znaci mnogo. Ja sam svoj trenutni telefon slao u samsung servis i bukvalno mi zamijenili sve, cak i kuciste koje je imalo parnice, telefon dosao kao nov. Samo moj imei bio na njemu. Da je bila cunga lunga morao bih kupiti novi telefon.

3. Qler

Qler Veteran foruma

S22 je dobar ali je baterija kriminalna, bar meni bila. S24 je drastično bolji.

4. zoi

zoi Veteran foruma

Pa kad prestane podrška tad i kupiš novi. Dobit ćeš bolji uređaj nego sad i dužu podršku. Što rjeđe mijenjaš to se bolje razlika osjeti jer je napredak minimalan.

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

@Bio_Sam_Zmijanac
    Kako sam razumio najvise trazite upgrade za kamere a vidim i da cesto idete na put i slikate. Ja bih ti preporucio neki dslr umjesto telefona. Nemas neke velike razlike u kvaliteti kamera na telefonima kada su u pitanju premium modeli zadnjih nekoliko godina. Najvise ces osjetiti razliku u duzini trajanja baterije.

6. adsubzero

adsubzero Komšija

Kakav crni DSLR... Jedino ako ce neki vrhunski model + dobre (i naravno ultra skupe) objektive, pa da na to potrosi ko zna koliko hiljada maraka. Na dobre a jeftine DSLR/mirrorless varijante zaboravi.

A razlike na telefonima itekako da ima, posebno zadnje godine. Ako ce najbolju kameru na telefonu, ima opcija Vivo X100 Ultra, Oppo X7 Ultra, eventualno Xiaomi 14 Ultra. Samsung, Google, iPhone nema tu sta da se spominje.

Evo lik napravio test video od 6 sati gdje poredi Vivo, Oppo, Xiaomi i jos Sony Xperia, pa ubaci cesto i kameru Sony ZV-E10. Ima na nekim dijelovima i Samsung S24U i Pixel 9 Pro XL, pogledaj timestamp u opisu/komentarima ako te konkretno taj dio interesuje ili nesto drugo.

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Znas kako kazu, o ukusima se ne raspravlja. Meni nebi palo na pamet dati milju-dvije na Oppo ili Vivo. Sony mozda, kada bi imao bolju softversku podrsku.

8. Haker

Haker Veteran foruma

Kada je u pitanju kamera nije neki upgrade, ali s24 ima mnogo bolji chip, tu je upgrade ogroman mada je to glupo mjenjati, bolje pare potrošiti u nesto drugo

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

9. adsubzero

adsubzero Komšija

Pricamo o kamerama ne o softveru, a naravno da se o ukusima ne raspravlja. Imas pred sobom primjerke, ne slusaj tudje zakljucke vec izvuci svoj.

Btw ne znam sta te privlaci da bi uezo Sony? Prema svim ovim primjerima Sony je totalni fail

Last edited: Oct 27, 2024
  10. Reventon

Reventon Veteran foruma

Izvini drug ali meni ovaj video nista ne predstavlja.

11. adsubzero

adsubzero Komšija

Koji predstavlja? I na osnovu cega kupujes? Na osnovu reklame proizvodjaca i rekla-kazala iskustva?

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pa ako cu gledati youtube testove, onda nekog ko ima stotine hiljada ili milion pretplatnika, ne 2.8k.

13. adsubzero

adsubzero Komšija

E jbg ako je to kriterij onda i ne cudi sto vecina ljudi skacu na Pixel i iPhone zbog uzasnih i placenih recenzija, ponajvise americkih recenzenata...

14. Haker

Haker Veteran foruma

Realniji je review od nekog ko ima 2k nego od nekog sa milionima pretplatnika. Sto vise pretplatnika to ti je review gori

15. adsubzero

adsubzero Komšija

Ne znam kako jos neki to ne kontaju...

Kad neko hoce da zna koja je najbolja kamera, pretpostavljam da hoce objektivno da zna, a ne prema testu popularnosti.

16. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Ovo apsolutno nije tacno i zasto bi morao ici na vrhunske modele?

Zasto da zaboravi jeftinije varijante?

17. Haker

Haker Veteran foruma

Pa nije telefon samo kamera ipak postoji razlog zašto ljudi kupuju samsung ili apple.

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

E jbg sad, ode ovo daleko kao na svakoj temi.

19. adsubzero

adsubzero Komšija

Pa nije, iako je i taj razlog dijelom zbog popularnosti, ali to je svejedno za jednu drugu diskusiju.

20. adsubzero

adsubzero Komšija

Zato sto nema neku dobit, a u mnogim slucajevima gubis. Softversko procesiranje i automatsko spajanje frejmova ima ocitu prednost na telefonima. DSLR/mirrorless ima vecu rezoluciju, manje problema sa optikom, ali moras da kupis kvalitetnu optiku. Po noci se ne moze opet mjeriti sa telefonima.