Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. mobsterc

mobsterc Overclocker

Rekao bi covjek sve neki pro fotografi, u sustini rijetko ko koristi i 20% mogucnosti kamere na telefonu. Vecina svakako ne dirne nijednu opciju, slika full auto, i razlike na kraju su nebitne jer se koristi za privatne svrhe, vidi to 10-15 ljudi i cao :D
    Da se raspravlja za nekog contect creatora i njegove potrebe pa hajd, ali eto, nije ni tale za baciti :D

Last edited: Oct 27, 2024
  2. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

pa nema dobiti ako ce samo kaciti na socijalne mreze i ako ce slikati kao sa telefonom, bez ikakve kompozicije.

i to da moras kupiti kvalitetnu optiku, sta to uopste znaci? gdje se ima kupiti nekvalitetna optika? ako trazis apsolutnu ostrinu onda logicno da ce takav objektiv kostati.

ja sam sinoc sa familijom listao neke slike preko televizora, i slike koje sam uslikao sa Sony A300 aparatom koji je izasao 2008. godine su jednostavno kvalitet iznad. Depth of field, boka, boje koje sam izvukao i sam prirodan izgled slike. Ove stvari se najvise uoce kad gledas slike preko veceg ekrana.

Slike sa telefona imaju jak postprocessing i cesto izgledaju previse editovane, posebno kad softver krene da oštri slike, i da se bori sa ekspozicijom ako iza tebe sunce udara direktno u kameru.

Tale je lik koji cesto putuje sa porodicom, slika, snima. I zaista steta bi bilo ograniciti se na telefon. Dva prime objektiva bi njemu sasvim dovoljna bila, neki wide i neki portretni.

Jako dosta ljudi koji krenu slikati sa pravim kamerama tesko se vrate poslije na telefon.

3. Haker

Haker Veteran foruma

Ma pusti kakvo slikanje i snimanje, 90% snima potrošnju i edituje beauty shot pezoa

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

4. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nemojte zaboraviti i dron, obavezno, steta bi bilo da nema i pogled odozgo :D

Evo ja imam kontra primjer, covjek koji je za potrebe reklamiranja svojih proizvoda presao sa opreme na, sad bi ga razapeli, na iphone :D
    Pa jednostavnije mu bilo, a krajnji rezultat dovoljno dobar, niko ba ne zagleda te stvari exposrue, oversharpening, lens flare..boli ljude neka stvar, to gledaju oni koji vole i bave se fotografijom. Vecini je bitno da to izgleda bling, a njemu je bitno da taj bling dobije za sto manje vremena, potezom iz dzepa.

5. adsubzero

adsubzero Komšija

Pa kad kazem to mislim treba ti objektiv koji ili ima veci raspon ili nekoliko njih sa razlicitim fokalnim duzinama. Naravno da imas i skupljih/kvalitetnijih i onih jeftinijih/losijih varijanti. Opet pored toga ce biti losije od telefona po mraku i imati losiji dinamicki opseg zbog mocnijeg softverskog procesiranja na telefonu. I onda ti treba da nosis tu skalameriju za porodicne i lezerne slike?
    A sva ta prica sigurno ce te izaci par hiljada dodatnog troska (+ telefon koji svakako imas :D), pa mislim ako se tebi isplati bujrum. Ne brani niko nikome, samo prijateljski razgovaramo.

Pogotovo kad su ove godine kinezi zadali zadacu kako treba procesiranje da bude i da ostave mogucnost za RAW slike u full rezoluciji. Ne vidim kako se tu ogranicavas kad imas vise opcija. A Vivo isticem jedini koji ima mogucnost za smanjenje izostrenja u auto modu. Znaci ne pro mod da stimas svaki put, nego podesi-i-zaboravi. Smanjis izostravanje za 60%, ukljucis Zeiss mod za prirodnije osvjetljenje i boje i imas wow slike (ali ne mislim instagram wow, nego stvarno kvalitetne slike). Ovo prakticno ni jedan od recenzenata ne rade nego samo brainless point-and-shoot, a najvise su krivi ovi lijeni recenzenti sa milion pratilaca.

Za boku nema potrebe govoriti, znamo sta daje impresivnije rezultate, ali opet isticem Vivo koji ima nevjerovatnu boku (sa 85mm objektivom) za jedan telefon, plus ubitacan makro mod (tj tele objektiv fokusira na vrlo maloj udaljenosti 11-12cm).

Evo nekoliko primjera ako nekoga interesuje. Nema ljudskih slika to ne dijelim ovako vec drzim privatno, ali imate onaj gore video kako bi otprilike trebalo da izgleda. Mogu iskopati sa telegram grupe od drugih "obicnih" korisnika.

https://i.ibb.co/VphbGL3/IMG-20241013-131430.jpg
    https://i.ibb.co/3Fk2x8x/IMG-20241013-135530.jpg
    https://i.ibb.co/YD3GqGg/IMG-20241013-140524.jpg
    https://i.ibb.co/kBLWY3k/IMG-20241013-144602.jpg
    https://i.ibb.co/BZx6LCW/IMG-20241013-144814.jpg
    https://i.ibb.co/KGWYBQn/IMG-20241020-150145.jpg
    https://i.ibb.co/QvV0c4q/IMG-20241020-150018.jpg

Nije prvi put da pokusavam nekoga uvjeriti da nije DSLR/mirrorless rjesenje za sve, a pogotovo nakon telefona koji su izasli ove godine bas trebas imati specificne zahtjeve da ti se "prava" kamera isplati...

6. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Zar ti sumnjaš u mene, ja sam toliko jak connect creator da samo stvaram Cringe postove :D.
    Kontam najbolje bi bilo Dron kupiti, toliko mi se sviđa onaj DJI Avata FPV ali ne znam da li se to može koristiti ako si ćorav na jedno oko.
    Tako da mi ostaje jedino sniper da kupim i lovim medvjede po Varešu.

7. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ma naci cemo neki kombo dron sa snajperom, treba malo zaroviti sta izrael ima :D
    Ali prvo cekamo neki review na yt, sa sto manje pregleda, naravno.

8. Bio_Sam_Zmijanac

Možda onaj flamethrower drone.

Prošle godine nam Medo došao u skladište. Kamere za biodiverzitet zabilježile 9 Meda i 15 brloga.
    Evo jedna Krindžara, ebo DSLR kad imaš samsung AI.
    hosting images online

9. mobsterc

mobsterc Overclocker

Mislim da ce se njih dvojica konacno sloziti, nijedan dslr ne moze ovo :D

10. Bio_Sam_Zmijanac

Zamisli nosati ona "đumleta" uz dslr, a ovako izvadis ovu ciglu od samsunga i završiš sve.

11. Qler

Qler Veteran foruma

Sve super, ali dobre fotografije nema bez dobrog aparata. A ovo na telefonima je sve smiju Rija naspram dobre opreme.

12. adsubzero

adsubzero Komšija

13. mobsterc

mobsterc Overclocker

I sta prosjecan korisnik da radi sa tom info?Zaboravi je cim prije...
    Treba na glavu da se nasadi da dobije x100 ili x200 ultra iz kine i onda upitno kakve ce bagove imati sa sw.
    I kao dominacija kineza, jedna sony i tri samsung optike? :D samsung da hoce, moze napraviti najbolju kameru na telefonu, ali nece i zato ih vise necu kupovati, vec sam rant-ao o tome na ovoj temi. Eno i huawei ima isto dobre kamere i telefone, ali dzaba kada se moras zajebavati sa sw.

1% ljudi cijeni ' pravo dobru' fotografiju, ostalima je bitno da je dovoljno dobro i to je to, nerealno je ocekivat da svi imaju iste hobije, preference...a jos ludje nametati svoje kao jedino ispravno. Nove generacije koriste fotografiju samo da nesto pokazu, a i to sve cesce prelazi u video, umjetnost je pala k za usi.

14. Haker

Haker Veteran foruma

Upravo tako. Ja ne bih vise kineza ne znam sta da ima kada je software ruzan i cesto bugovit pun bloatwarea.

Sent from my iPad using Tapatalk

15. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ove slike su TOP.
    Svaka dlakica na zivotinjama je kristalno jasna.

Ali da je bar globalni ROM a ne kineski,to nece svako koristiti,plus kod nas Vivo nije popularan,mada su top telefoni.
    Imao sam jedan,koristio ga 4-5 mjeseci...nisam mu nasao manu a isto je bio kineski ROM ali sam skoro sav bloatware uspio izbrisati direktno iz telefona,bez nekih softwarea i kompa.

16. adsubzero

adsubzero Komšija

Zasto upitno? Procitas iskustva ljudi, provjeris kakva je situacija, pitas. Sve se zna nema nepoznanica i tajni. I cemu to opet spominjanje prosjecnih korisnika i influensera? Pa majku mu ako sta nismo na ovom forumu onda nismo prosjecni korisnici :)
    A vjerujem da samsung moze da napravi dobru kameru ali nece, a sudeci prema prodaji i ne mora. Dovoljno dokazuje to sto upropaste update-om kameru aktuelnog model pred izlazak novog i to je fino zabiljezeno prethodnih nekoliko godina. Ali vjerujem da ce morati nesto promijeniti, jer sada korisnici vide da su ih kinezi presisali za nekoliko godina naprijed.

17. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa upitno je jer ne znas dok se tebi ne desi. Kod cure xiaomi nece da se spoji na kucni wifi, svakakva skalamerija se spoji ali eto on nece. I gdje da procitam to iskustvo? Nisam.toliki mazohista da prije kupovine prvo citam moguce probleme, hocu da mi radi osnovno, zato spominjem vecinu, vez obzira na to sta je ovaj forum.

18. adsubzero

adsubzero Komšija

E pa eto drug. Znaci auto mod, nikakva obrada, softverski trikovi fejk boka i tako to. A ko ima zivaca RAW mod je fenomenalan.

Sto se tice kineskog softvera, jbg ljudi se bez razloga boje. Moram reci krivim ponajvise ove americke recenzente, koji ili su toliko lijeni pa ne mogu da detaljno objasne gledaocima kakve mogucnosti telefoni imaju i da se moze nesto i podesiti sa par klikova, ili su nesposobni (a ne bi me ni to cudilo znajuci kakve gluposti znaju da izvaljuju ovi najpopularniji). Huawei su uspjeli legalno poklopiti, a ove ostale pokusavaju na malo drugacije nacine.

Ako koga ipak interesuje ovakva je situacija trenutno na kineskom romu: ne radi Android Auto, Hey Google komanda i historija lokacije. Kome je nesto od toga kljucno naravno da treba da zaobidje. Sto se ostalog tice ima bloata, ali sve je lako ukinuti a ostane nekih aplikacija koje kad otvoris imaju kineski meni. Ni jedna od tih mi nije nikad ni trebala. Softver sam po sebi izgleda malo zastarjelo, ali je funkcionalno odlican i ima milion podesavanja. Fali nekih integracija za 3rd party aplikacije i to je meni jedina mana. Notifikacije treba ukljuciti za nove aplikacije ali uglavnom ponudi pri prvom pokretanju. Po meni itekako mala zrtva za ponajbolji hardver i najjacu kameru, ali naravno nismo svi isti :)

19. adsubzero

adsubzero Komšija

Jbg sad, ti se posra i na Xiaomi sa globalnim softverom... Znaci da prekrizimo kineske telefone skroz?

Evo kod zene na Samsung S22+ viber ponekad nece da zvoni, samo dodje notifikacija za propusten poziv (imao sam taj slucaj nekad i ja sa drugim telefonima). Kako smo mogli to da predvidimo i gdje da procitamo? Jbg sad ako pocnemo navoditi individualne probleme, probleme sa kontrolom kvaliteta i random bugove necemo nigdje dospjeti...

20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Promijeni DNS postavke u telefonu...stavi 1.1.1.1. ili 8.8.8.8.
    A to moze da se desi sa svakim telefonom,nema veze sa Xiaomi ili brendom.
    Evo meni trenutno ne dolaze notifikacije za olx poruke...a do skora dolazile. Na telefonu nista nije mijenjano a olx aplikacija je imala par updatea od tada.
    I da krivim sada olx app ili Xiaomi ?
    A radilo do neki dan sve.