Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. adsubzero

adsubzero Komšija

Bas tako, to su boljke koje svaki telefon moze da ima. Pa jbt eto jedan "savrseni" uredjaj poput iphone-a ima tonu problema kad se zarovis u korisnicki feedback. Najcesce poslije update-a nesto sjebu pa cekas hotfix...

2. selvin

selvin Moderator

Nije valjda da diskutujemo opet o temi kineski ROM-ovi. Osjecam se kao 2012-13. kad smo prvi put narucivali Cubote na forumu. Od tad smo svi ostarili, a sad nas izgleda ova "mladja raja" (/s) ubjedjuje da je to sve super cool, i da lako mozes ocistit bloatware i da bugovi imaju na svim telefonima. Tako smo se i mi tjesili, kad sam imao vremena da 5 dana cistim telefon i instaliram ROM-ove da vidim koji bolje radi. Sad ako ne radi nesto kad izvadim iz kutije, dodje mi da ga vratim.

Haker likes this.
  3. mobsterc

mobsterc Overclocker

U pitanju je kineski rom, tamo je kupljen telefon.
    Probao sve moguce, dnsove, prxije, vpnove, jedino sto nisam je drugi rom. Normalno da se serem na to :D
    Svakako ce da mijenja za koji dan pa necu da se peglam.
    A evo i ovo sto selvin kaze, ako je iko ovdje entuzijasta ja sam, ali predjoh na ipgone, teska srca..
    Ali sta god mu uradim, radi... Nikakav bloatware nisam dirao, cistio, sve iz kutije. Nedostaje mi na androidu nekih funkcija, ali 'trpim' zbog ovih nekih prednosti, jbg.

4. Haker

Haker Veteran foruma

Jasta. Nije problem uzeti novi telefon ali proći kroz prvi set up, e radije bih još 100 eura dao da dodje iz kutije kao stari:D

Gledam sta sve čovjek nabroja i kaze nije problem. Treba mi da ga upalim konektujem i da nikakve postavke vise nikad ne vidim. Samsung je odličan za to nakon prvog sređivanja po svom ukusu

Ljepo je imati ok kameru ali i ona mi većinom sluzi kao lupa kad ne vidim pročitati:D

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

5. zippoo

zippoo Veteran foruma

Danas ima konkurencije da ne znas sta bi kupio,sve da imas neogranicen budzet. I to je super stvar kod telefona. Ali ne treba pljuvati nesto samo zato jer je drugacije.
    Kineski ROM jeste drugaciji,jer kinezi imaju skroz druge navike,nacine i aplikacije i servise koje oni koriste a mi ne znamo ni sta je to. Ovaj Vivo sto sam imao je predinstaliranih jedno 20 aplikacija,sve na kineskom,ne znam ni sta je ali se svaka mogla deinstalirati,nije kao kod Samsunga,da ebeni Facebook ne mozes deinstalirati.
    I ovdje neko prica da Samsung nema bloatwarea....ima pun K i ne moze se obrisati. Isto je i sa nekim google aplikacijama,koje se ne mogu obrisati a beskorisne su.

Ali ako neko napravi vrhunsku kameru i telefon,pa priznaj to ebemu,nemoj odmah pljuvati,jer nisi koristio i jos je "kinesko" :D
    A Kina druga sila na svijetu,razvijeno im sve sto kod nas nece biti ni za 100 godina i opet bosanceros pljuje kineza :D

Pa ja bi prije koristio kineski software nego apple iOS...kada vidim onaj pocetni ekran i one ikonice,koje doskora nisi mogao ni razmjestiti,okrene mi se u zelucu :D

Meni se na iPhonima jedino svidja kvaliteta izrade telefona,sve ostalo mi se ne svidja a najvise software ne volim.

6. mobsterc

mobsterc Overclocker

E jbg, sta imam priznati kada ga ne mogu ni kupiti :D
    Niti sam ja rekao da ima losu kameru ili nesto, nego bukvalno, ja i? Bas iz razloga sto je nedostupno, a puno iskustava oko mene sa kineskim romovima je vise i nego lose, tako da tesko da me ti jedan mozes razuvjeriti da kineski rom nema nikakvih problema.

7. Haker

Haker Veteran foruma

Ja kada vidim na xiaomiju kopiju Ios-a bude mi zlo.

Ti telefoni su top u Kini kod nas očigledno ne. A da izbora ima, e pa nema. Ima samsumg i apple od high end i nesto većeg izbora u budget segmentu ali nije to ni blizu kao prije 10 godina kad je bio HTC, LG, sony..

8. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

A tek kad vidis ko Oppoa, Viva, OnePlusa i slicnih.

Ja se onako malo zagledao na Honor Magic 6 Pro. Svidja mi se kako izgleda telefon i hardverski na papiru je isto odlican. Ali brate softver. Cim sam vidio onaj gore island ili tiga otok na nasem, odmah sam ugasio video koji sam gledao.

Imaju oni odlicnih rijesenja, ali za moj ukus, cesto odu predaleko sa tim.

Jos jedna stvar koju sam vidio kod Honor Magic 6 Pro i njihovog softvera, jeste ne mozes jednom svajpati dole i otvoriti status bar sa onim kontrolama i notifikacijama. Nego svajpas s lijeve strane ka dole otvori ti se control center, a kad svajpas sa desne onda otvoris samo dio gdje ispadnu notifikacije. Na prvu izgleda kao sitnica, ali meni ove sitnice su deal breakeri. Citav zivot svajpam jednom ka dole i sve se otvori i onda dodju kinezi i rijesavaju problem gdje uopste ne postoji.

BTW Android 15 radi odlicno na Pixel 7 Pro. Ne znam da li je placebo, ali overall Google ga je bas ispeglao.

9. Haker

Haker Veteran foruma

Pa ta sitnica sa control panelom je mrtva kopija Ios-a kao i da nema "ladice" za aplikacije i td. Sad su uveli da možeš u meniju je omogućiti ali ebes to, da hoću Iphon kupio bih njega.
    Zato kažem nije telefon samo kamera i procesor

10. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa to za svajpanje po stranama je sa ioos kopirano.
    I da, izbora za prosjecnog korisnika nazalost nema bas puno...prije je bilo htc, sony, lg.. sada samo kinezi alternativa.

Last edited: Oct 27, 2024
  11. adsubzero

adsubzero Komšija

Pa jel ti nesto od onoga treba? Ako ne treba, ne bi nikad ni primijetio nedostatak. Ja samo navodim U DETALJE sta sve ima potencijalnih nedostataka. :)

12. adsubzero

adsubzero Komšija

Nisu to vise ta vremena drug moj. Na Xiaomi 11 ultra mi je kineski rom radio puno bolje nego globalni, uz dosta vise podesavanja (kasnije zamijenio sa xiaomi.eu). Doduse nije bilo ovih restrikcija poput Android Auto, ali mimo toga i ovi sada rade potpuno normalno. Ne znam kako moze neko reci da nece telefon jer mu je mrsko podesiti nesto prvi dan koristenja, pa zbog toga odbaci sve kineske telefone. Valjda se ostarilo. :)

Mene licno odbija kad mi proizvodjac spuca samar i ne dadne mi u kutiji najosnovnije stvari poput punjaca i maske za prvu pomoc.

Jbg mislio sam da je ovdje raja malo otvorenija i da je vise za eksperimentisanje i za "niche" gadgete. Ali izgleda da nikoga to ne interesuje. Nista onda da ne trubim bezveze vise. :)

13. mobsterc

mobsterc Overclocker

Meni ne bi bilo problem podesiti nesto par dana (nisi svjestan moje muke prelaska sa android na ios haha), meni je samo problem da nabasam na nesto tako da mi ne radi. Eto npr android auto je meni bitna stvar, i glupo mi je da moram provjeravati da li osnovna stvar radi prije kupovine. Ja bih kupio telefon i sjebao se kada bih vidio da to ne radi. I kada smo vec kod toga, nije da mi je nesto drago, ali generalno iskustvo mi je puno bolje sada sa carplay. Svaki put se konektuje odmah i sve radi bez problema, dok sam sa android auto imao raznoraznih musica. Objektivno, po mogucnostima, meni je android daleko ispred, ali jbg kada su poceli proizvodjaci hw da kenjaju. Nada mi je jedino jos pixel da ce izaci neki da su rijesili stvari koje su po mom cejfu pa da se vratim.

Last edited: Oct 27, 2024
  14. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Jeste, ali koristimo power saving, vjeruj 12h duže bude baterija. Pretpostavljam da procesor troši mnoogo kada su aktivne background aplikacije, bez power savinga jedvs dan izdrži.

15. Qler

Qler Veteran foruma

E to ne znam, jer meni je sve uvijek upaljeno.