Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. zippoo

zippoo Veteran foruma

Fazon kod tih telefona je sto nakon prvog kvara postaju elektronski otpad. Ne postoji trziste polovnih savitljivih telelfona,jer su svi osteceni i neupotrebljivi a popravka skuplja od samog telefona.
    Prototip telefoni,nista vise.

2. selvin

selvin Moderator

A inace se i druge telefone isplati popravljati kroz 3-4 godine, how yes no :) Prototip ili ne, interesantan je za koristenje, pogotovo kad se naviknes, onda je neobicno koristiti cigle poslije toga.

3. Haker

Haker Veteran foruma

Ne isplati, ali šanse da će cigla raditi 3 godine su očigledno puno veće.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

4. zippoo

zippoo Veteran foruma

Zavisi od kvarova...display se definitivno ne isplati mijenjati nikada a ovi sitniji kvarovi,isplati. A od tih polomljenih,sastavis jedan citav...nekome stradala maticna,display nov,ovom drugom display i eto ga.
    Ovo ne mozes raditi kod savitljivih,jer je sve i jedan display pocijepan.

A cigle uredno rade i po 10 godina,bez problema.
    Evo imam nexus 6p,huawei ga pravio...radi kao i prvog dana,samo baterija losa,SOT sat-sat ipo

5. selvin

selvin Moderator

Pa najveci problem je pouzdanost displaya sto si i sam rekao da se ne isplati popravljat ni kod obicnih mobitela. Sansa da razbijes ciglu i da se pokvari display kod flip/folda je tu negdje :) A ostali dijelovi se popravljaju kao i kod bilo kojeg drugog mobitela. Naravno, nema ih puno na trzistu, pa to sklapanje gdje od dva sastavis jedan naravno da rijetko kad moze. Ali rezervnih zamjenskih dijelova iz Kine logicno da ima. Da im ne ide, ne bi Samsung vec 7. generaciju spremao :)

6. Haker

Haker Veteran foruma

Da ali kod običnih mobitela rijetko se pokvari sam od sebe osim ako ga ne razbijes...
    Dok taj moze eto jednu godinu dok ne krenu problemi

7. selvin

selvin Moderator

Ma jest, slazem se, nepouzdan je skroz. Ne znam doduse ovi noviji 5 ili 6 ali je flip4 imao isti display. Vjerovatno je i kod njih ista tehnologija, ako su i sta poboljsali sumnjam da je znacajno pouzdanije. Dobar telefon ko izvoza telefon max i malte ne ga baci ili da zadzaba, ko sto sam ja dosad svaki pa ocigledno cu i ovaj :D

Haker likes this.
  8. Qler

Qler Veteran foruma

Popravio sam malom A71, 60KM popravka bila. Fontelenservis, koliko sam vidio sve su upasovali nazad kako treba.

A i meni je flip odličan, ali baterija i kamere su još uvijek loše...

zippoo and selvin like this.
  9. zippoo

zippoo Veteran foruma

Kod njega je znaci cijela donja ploca sa USB konektorom,zato je ta cijena.

10. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ne bi me cudilo i da je jednostavno sarajevska cijena :D

Qler and aNaToMiC ! like this.
  11. Qler

Qler Veteran foruma

Vjeruj da ne znam. Kaže na ovom kao često ode na ploči neki dio, nisam iskreno ni slušao. Al vrlo vjerovatno da ima i klempanja...

12. Reznor

Reznor Overclocker

Prijatelj od kojeg uzeh sat ima Fold i Flip, meni je dao Fold, to mi je preveliko, mada onaj preklop mi je pravo krhak, ja to iskreno sebi ne bih :D
    Ali da je onako lijepa stvar i fensi za imati, sigurno da jest.
    I dalje ostajem pri Pixelu :)
    iOS me razočarava svakim novim updateom, nije više to to. Telefon je hardverski odličan.

13. mobsterc

mobsterc Overclocker

Meni je produktivnost problem na iosu, nema kratica, inline manipulacije notifikacijama i tastatura me nervira. Ne mozes kliknuti na sred rijeci da ispravis slovo nego moras slajdati spacebar, istini za volju to bolje radi nego na androidu :D
    I generalno ako ces nesto po svom cejfu, ide malo teze, najbolje prodjes ako se pomiris da je out of the box dovoljno dobro. A ono sto mi je vazno a dosta bolje na ios je security u svim aspektima.
    A sta je problem sa novim updateima? Nisam primjetio nikakav downgrade.

14. Haker

Haker Veteran foruma

100% za tastaturu i stvari koje si naveo. Imam Ipad ali na telefonu ne bih mogao koristiti taj sistem nema šanse. Dobar je za surfanje i yt :D

15. Reznor

Reznor Overclocker

Evo tri neke stvari:

- Baterija mi je malo degradirala s 18.x verzijom, navodno su poboljšali s 18.2.

- Druga je što mi se ne sviđaju ovi widgeti, prije je bio onaj zbirni za connectivity, sad moraš razdvojiti posebno dodati Bluetooth i Wi-Fi da možeš jednim klikom ugasiti/upaliti to dvoje.

- Treća stvar je što mi svaki novi update resetuje postavke Siri Voice na Apple Watch-u pa moram ponovo download, valjda je bar Siri Voice uvijek isti, osim ako ne dodaju manuelno nove riječi u dictionary.

Ostalo nevezano za update:

- Sigurnost jest odlična, posebno FaceID koji mi je i dalje najbolji sigurnosni metod, ali tipa sad da share-aš neki fajl moraš uraditi n poteza u 2024. godini kad je to nešto jednostavno.

- Slike prebacujem selektivno i dalje AirDropom, jer je to i dalje mi lakše nego da syncam galeriju, selektivno to raditi na macOS Photos app je patnja (a imam slike s časova koje moram uploadati na OneDrive, to mi je najdosadnija stvar za raditi, jer mi nisu dali account pa moram na share link kucati password, ne može to isto putem OneDrive app, samo putem browsera).

- Tastatura čim padne kap vode na ekran pobudali (staklo ima preko), a i inače redovno promašim neko slovo, a da se vratiš na neko mjesto da ispraviš može biti prava pegla. Također tastatura ne pamti zadnji jezik, već uvijek vraća na prvi s liste na idućem otvaranju.

- I dalje nema nikakav sideload aplikacija ni custom marketi za neke stvari + regionalna ograničenja za neke globalne aplikacije tipa News, koje Google ima već funkcionalno.

- Siri je glupa za bilo šta što joj se kaže, npr. ne možeš promijeniti Siri Voice glasovnom komandom, nego moraš ručno u Settings, kad kažem da započne workout, postavi mi još barem 2-3 pitanja, što mi u hodu nije praktično nikako, ne znam kakav je Apple Intelligence, ali i onaj stari Google Assistant je bio korisniji od Siri na Pixelu. I da, kad smo kod toga, Gemini isto ima svoje bubice, ali mi na Pixelu da pravo opširan odgovor i gle čuda, ne moram imati zadnji Pixel da koristim AI asistenta :D

- Kamera mi prosvijetli slike bez da kažem želim li to ili ne, pa slike izgledaju neprirodno, također ne pamti kad je Live zadnji put isključen, već po svom ćejfu ga vrati nazad random. Neki kažu da stariji iPhone-i tipa X, 7 i sl. nemaju taj AI algoritam da korektuje slike automatski.

Last edited: Dec 24, 2024
  16. mobsterc

mobsterc Overclocker

A to su sve neke sitnice, slazem se za widget, imam dodatni step za hotspot, ali ostalo nista i ne diram, nemam potrebe da palim i gasim ni wifi ni bt, to je specificnost upotrebe. Za tast sam vec pisao :D
    Jbg, moras imati najnoviji za ai, puno je bolje od siri. Koristis apple workout ili?
    Za bateriju nisam primjetio nista drugacije, doduse zadnji mi je update, i uvijek pricekam jedno 10 dana kada izadje za slucaj tih nekih bagova. Nemam zastitno staklo pa ne znam to za vodu.
    Za kameru, iskljucio sam live jednom i to bi to.
    Moje generalno iskustvo se moze svesti u zakljucak, ako nemas potrebe da cackas nesto, sve radi odlicno, stvarno sam odusevljen da nisam do sada dozivio nijedan bug sa nekom app. Medjutim za productivity i kompleksnije radnje, puno nepotrebnih extra steps.. doduse, ako a neka app za to sto radis, obicno bude vrlo dobro rijesena.
    Meni su notifikacije problem sto ih samoinicijativno ugasi a ja ostavim nesto da mi bude reminder.
    Zato sam i ostavio sljamsung uporedo, lakse mi bude neke stvari odraditi. Ali slusalice, carplay i daily use je bolje iskustvo.

17. Reznor

Reznor Overclocker

Slažem se sa svim navedenim, ponekad mi trebaju neke custom stvari tipa hoću ubosti stick prebaciti s telefona kad nemam pristup računaru. Ali ono što dođe po defaultu radi super, pri čemu zna peglati s dodatnim postavkama i verifikacijama, te neke sitnice znaju biti smor pravi. I da, koristim Apple Workout, cilj mi je bio da koristim zadane aplikacije umjesto 3rd party :)

Ne znam šta je onda meni s kamerom i tastaturom, ne pamti zadnji izbor uvijek :D

Što se audio iskustva tiče, prvo su stereo zvučnici jedni od najboljih na telefonu, a i sam output na bluetooth slušalicama (koristim JBL Tune 710BT) je puno bolji i jači je zvuk, Pixel 3XL je tiši dosta, vjerujem da su ovi noviji Pixeli bolji. Također mikrofon je vrlo čist i jasan, kad snimaš video zapis i slika i ton budu odlični.

Za notifikacije znam da su kritične uvijek bile, ali ja koristim onu Reminders app i da me podsjeća svaki sat ili dan i ima i early reminder. Mislim da ima nešto da se podesi da budu sticky tj da ih ne možeš ukinuti pod Notifications.

Ali eto ti dodatni koraci i verifikacije i sl. sitnice znaju baš da nerviraju nekad :)

18. Haker

Haker Veteran foruma

Koliko znam bas android ima bolji zvuk preko BT jer podržava aptX

Za pixel je istina, ja sam imao pixel 5 kada sam iste slušalice spojio na s23 razlika je bila tolika kao da sam druge bolje slušalice kupio

19. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ja sam nekako i najvise iz ranta presao, prvenstveno zbog hw. Cijenom dosli svi na iphone a onda imam ili losiji ekran, ili soc, ili bateriju ili eto mikrofon. Ma ebite se.. negdje sam i napisao da mozda bude neki pixel koji ce me revertovati, ali dok se malo konsoliduju sa soc i baterijom, pixel 9 pro je zamalo ono stocsam cekao, mozda ce se sa 10kom potruditi, ipak je jubilarni :D i sada posto nema razlike u kameri na pro i pmx na iphone mozda i ovi stave kameru iz xl u pro

20. mobsterc

mobsterc Overclocker

To i jeste problem na androidu, na papiru treba treba da razvaljuje, ali... :D
    Vjerovatno da ih 5-6 puta odspojis i spojis, dobio bi bolji zvuk :D
    Zajebajemnse, ali nije ni da nema nikako istine, dosta puta mi se desilo da nesto ne radi iako bi trebalo..