[TUTORIJAL] Hoću više od svoje ASUS matične ploče!

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Spacemaster, Aug 14, 2010.

 1. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  ali zašto mi i dalje stoji ono što sam zaokružio gore na slici? ne želim da integrisana koristi sistemsku memoriju, hoću da je RAM potpuno slobodan.
   
 2. dino73n

  dino73n Veteran foruma

  Samo opusteno druze,integra nista ne koristi,to je kako vidis nvidia a ne integra i win7 inace daje grafama sistemsku memoriju na raspolaganje ako je zatreba da je koristi.A posto je nece zatrebat nece je ni koristiti :wink:
   
 3. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  znači isključio sam korištenje RAM memorije od strane integre. e pa ne znam šta mi onda uzima u prosjeku 22% rama. any ideas?

  btw, šta je ono UMA?
   
 4. dino73n

  dino73n Veteran foruma

  UMA je sistemska memorija,a sta mislis ti na cemu radi windows,nije windows jedrilica pa da ide na vjetar,sta bi ja sad trebao da kontam evo kod mene 37%

  [​IMG]
   
 5. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  hvala na informacijama.
   
 6. Vedo

  Vedo Moderator

  pitanje jedno vezano za OC na Asus P5Q:
  zbog cega se 'mora' izgasiti C1E i Intel SpeedStep Technology u BIOSu? Oni valjda spustaju brzinu CPUa dok je u idleu, kad su ugaseni onda je konstantno na OC'anoj frekvenciji. Jel ima razlog zbog cega ove 2 opcije treba disable-ati kad se clocka?
   
 7. dino73n

  dino73n Veteran foruma

  CEsto puta te opcije dovode do nestabilnosti za vrijeme klokanja,ali kad naklokas i ustabilis proc 100% onda mozes upaliti te opcije i ako je stabilan i dalje ostavis ih a ako nije opet ugasis i cao.Kod mene je recimo to upaljeno i sve radi kao sat osim Crysis Warheda koji nece da digne procesor na full frekvenciju pa igra steka,onda u power opcijama upalim max perrormance i sam digne na full.
   
 8. Vedo

  Vedo Moderator

  Thx za pojasnjenje!
   
 9. extibo

  extibo Komšija

  Ako trazis max OC na procesoru, iskljuci te opcije. Kada ti je OC stabilan, ponovo ih mozes ukljuciti.
   
 10. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  evo da i ja još nešto priupitam. na cd-u od matične sam dobio neke programe (između ostalog za OC, bios updater, aktiviranje one click turbo performanse i jedan koji kao podešava način rada u smislu high performanse, power saving itd).

  eh sad pošto se neću baviti OC, zanima me ima li ikakve ikakve fajde da instaliram ove dvije aplikacije vezane za performanse? već sam u control panelu od win7 izabrao high performanse, pa sad ne znam hoće li šta dodatno koristiti ako instaliram i ovo što asus nudi?
   
 11. Don Kihoty

  Don Kihoty Guest

  Što se tiče Core Unlockera,
  taj feature malo kasni, jer je ASRock prvi imao UCC -> Unlock CPU Core čip.

  Turbo UCC je također izašao prije Turbo unlockera...

  TurboV feature mu je Turbo30 i Turbo50 (OC 30% i 50%), no on je zakasnio naspram Asus soluciji za OC.
   
 12. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  dobro, ali moje pitanje je bilo da li da instaliram te aplikacije i uključim ih?
   
 13. extibo

  extibo Komšija

  Nope.
   
 14. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  jeli zaista neophodno svaki mjesec apdejtovati chipset (southbridge) drajver?
   
 15. dmr

  dmr Veteran foruma

  A cuj ja koristi originalne drivere od prije 3-4 godine :D
   
 16. Dog_Father

  Dog_Father Moderator

  To razlikuje "fejzbukovce" i entuzijaste. :mrgreen:
   
 17. dino73n

  dino73n Veteran foruma

  Kako ne mozes da shvatis da je to svakomjesecno obnavljanje drivera ustvari nadopuna za integrisanu grafu koju ti ne koristis!
   
 18. HamziBeg

  HamziBeg Komšija

  @Spacemaster, nisam uspio sa ovim svojim procesorom i pločom iz potpisa. Jednostavno me nije zapao proc sa zaključanim zdravim jezgrama.

  Ali mi se sviđa ovako kako je za sada. Integrisana je grafa mogu igrati samo jednu igru na svijetu (LoL) a od ostalih igara apstiniram do daljnjeg :D
   
 19. dino73n

  dino73n Veteran foruma

  Bitno je kolega da si ti nabacio plocu kako treba,a u buducem vremenu ces uloviti neki x4 955/965 za male pare ili neki buldozer a i neka grafa ce uletiti pa ces se naigrat kako treba. wink:
   
 20. HamziBeg

  HamziBeg Komšija

  Išlo je to postepeno, to je nešto što mi se i svidjelo kod AMD platforme. Jaaako dugo sam imao ABIT AX78 matičnu ploču. Pa sam uzeo ovaj procesor na tu ploču, a pošto "abit voli zabit" i trajno ga za... svojim odanim kupcima... eh nekakav beta bios sam zbavio da bi taj procesor radio :D. I kad sam zbavio para uzmem ovu ploču i DDR3 memoriju i 22" Full HD monitor (Morao prodati ATI HD 4850 1GB) da to sve zbavim. Pa sada polako... ne žuri mi se, najvjerovatnije ću procesor mijenjati, ali čekam da vidim šta će Muji ispod čekića iz Drezdena izači :D.