Zona zanimljivosti

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Alibegovic, Dec 8, 2009.

 1. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Evo ja cu poceti.

  Najveca zgrada na svijetu BURJ DUBAI, za mjesec dana imat ce zvanicno otvaranje.

  Fakti:

  Troškovi izgradnje: US$5,500,000,000.oo
  Visina: 818 m
  Izvođač radova: Emaar Properties
  Dizajn: Skidmore, Owings, & Merrill
  Lokacija: No. 1, Burj Dubai Boulevard, Dubai, United Arab Emirates
  Zavrsetak radova: januar 2010

  [​IMG]

  Inače pratim ovaj projekat duže vrijeme i jedva čekam da ovaj monstrum otvori svoja vrata.
   
 2. JVC

  JVC Overclocker

  Zasto, hoces u obilazak. :smt003
   
 3. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Naravno. :mrgreen:
   
 4. Hansel

  Hansel Komšija

  Koja je ovdje inžinjerska stručnost potrebna za sigurnu izgadnju. Znam da inžinjeri često imaju problema sa izgradnjom 3 puta manjeg objekta radi uticaja vjetra i drugih faktora koji bi mogli dovesti do nestabilnosti i krivljenja zgrade pogotovo zadnjeg (najvisočijeg) dijela. Svaka im čast.
   
 5. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Naravno, pored toga, pogledajte samo ambijent oko same građevine.

  [​IMG]
   
 6. JVC

  JVC Overclocker

  Isto Pazaric. :smt003
   
 7. AhmeT

  AhmeT Overclocker

  A ovi neotplaceni dugovi? Neke ogromne cifre se spominju :)
   
 8. JVC

  JVC Overclocker

  Pa zato i jesu pred bankrotom, zavali li se ko Radonjcic. :D
   
 9. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Dubai je godinama ulagao mnogo novca kako bi postao svjetski finansijski centar te atraktivna turistička destinacija, mada većinom posuđenim novcem.

  Istina je da 60 milijardi dolara koje državna investiciona kompanija “Dubai world" duguje raznim povjeriocima, međutim oni traže da se otplate dugova prolongiraju za određeno vrijeme.

  Dubai je u najgoroj krizi bio izmedju oktobra 2008 i juna 2009 godine. Njihova ekonomija je bila bazirana na svega tri privredna segmenta nekretnine, turizam i finansijske usluge i svjetskom recesijom u globalu su pogođene sve tri oblasti. Vjerujem da će Dubai kao najrazvijeniji od svih emirata pružanjem uslugama susjedima, te visoko razvijenoj avio industriji (Emirates airlines biljezi vece dobitke nego prije nastanka krize) uspjeti u servisiranju nastalih dugova.

  Mislim da su se sami opekli na ovim megalomanskim i pohlepnim projektima, te da će u budućnosti jednom umjerenom potrošnjom i investiranjem moći stati u kraj finansijskim problemima i postati ekonomski centar svijeta.
   
 10. sgtPepper

  sgtPepper Overclocker

  Ovo samo neki zemljotres preko 8 stepeni richterove i žali Bože pare a bio je 1001 bolji način da se ove pare negdje drugo ulože.
   
 11. GW

  GW Moderator

  Jeste. Mogli su raji sa foruma uzeti nove grafičke. :lol:
   
 12. extibo

  extibo Komšija

  Mogli su i po cijelu konfiguraciju. :D Salu na stranu, nedavno je bila emisija bas o ovom neboderu, i nevjerovatno je odradjen sistem protiv zemljotresa.
   
 13. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Zbog te zgrade i jos nekih projekata sva elita svijeta prica o ljepotama Dubaija. Itekako dobro ulozene pare. Slicno je i Malezija sa Kuala Lumpur-om uradila.
   
 14. forzamilan

  forzamilan Veteran foruma

  a nekoliko stotina kilometara od dubaia palestinci umiru od gladi i neimaštine dok njihova 'braća' prave ovakve velebne zgradurine, klimatizirane plaže na otvorenom i umjetna skijališta na +50˙C :shock:
   
 15. jeretik

  jeretik Komšija

  Dubai na pravi način pokazuje licemjerstvo Istoka.
   
 16. artemis

  artemis Komšija

  Bila je neka emisija i pitaju tako ove iz Dubaija sto ne pomazu "komsijama", kaze jedan od "tajkuna, naravno veliki musliman" nekome je Bog dao, a nekome nije...
   
 17. Chem

  Chem Komšija

  Dubai na pravi način pokazuje kako treba ulagati u svoju zemlju,svijesni da im resursi neće trajati(nafta prije svega ) vječno,ulažu u turizam i gradnju da bi bogatim razmaženim zvijezdama uzimali pare...a kao što reče neko na forumu cijeli svijet bruji o ovoj zgradi,dobra reklama nema šta :smt003
   
 18. sgtPepper

  sgtPepper Overclocker

  Lično, mislim da je sramota što prave ovakve građevine i glume Bogove a u regionu je kompletni rusvaj. Čisto preseravanje i licemjerje kako rekoste. Ne moraš imati zgradu od 800m ako hoćeš da bude neki centar. Neka pogledaju Beč ili Cirih, finansijski centri Evrope, a nigdje zgrade preko 10 spratova.
   
 19. extibo

  extibo Komšija

  Finansijski i turisticki centar nisu jedna te ista stvar.
   
 20. FearLess

  FearLess Aktivista


  Ili neka pogledaju Frankfurt (finansijski centar Njemacke) nigdje zgrade preko 10 spratova :roll:

  [​IMG]

  Dubai je bio pustinja prije 40 godina i on mora da se dokaze na svakom planu pa tako i u visi gradjevina. Usporedjiati gradove kao sto su Bec i Cirih sa Dubaijem je glupost nevidjenja. Bec je razvijen zbog svoje historijske uloge, znas period Austrougarske, a Cirih je centar jer se nalazi u neutralnoj drzavi kao sto je Svicarska koja je neutralna jedan duzi historijski period.

  Ali Dubai i nije toliko zanimljiv kao sto je to npr Shanghai koji se rapidno izgradio zadnjih 20 godina:

  [​IMG]