Odabir i kupovina TV-a

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Neo Bahamut Zero, Jul 18, 2007.

  1. zalizani

    zalizani Aktivista

    Javni RTV servisi nisu u stanju da obezbijede par sportskih prijenosa, a kamoli da naprave tranziciju u savremenije nacine transmisije.
     
  2. mahalas

    mahalas Novi član

    Zasto ne preskociti mpeg2 i preci odmah na mpeg4 :mrgreen: .
     
  3. amela.calkic

    amela.calkic Novi član

  4. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    "Najkasnije do 1.11.2009. godine potrebno je pokrenuti eksperimentalno emitiranje DVB-T..."
    How yes no. :smt005
     
  5. Esh

    Esh HWB

    Zvuci veoma optimisticno. Pretpostavljam da bi javni emiter(i) trebali na neki nacin biti nosioci tranzicije, no to je s upitno s obzirom na njihova zaduzenja, a para, naravno, nema...
     
  6. Nani

    Nani Komšija

    Smijesno uopste pricati o tome, db hukat i cao.
     
  7. DinoM

    DinoM Novi član

    Pozdrav svima.
    Evo nakon zadnjeg pisanja, za sve one koji nisu profesionalci u izboru TV-a (kao i ja), i dileme šta kupiti, ja sam uzeo LG 37LH5000 , brand koji je toliko osporavan. Moram reći da sam uhvatio digitalne kablovske signale (jest da su SD i 4:3), i za sad sam zadovoljan, dakle funkcioniše DVB-C tuner, inteligentni senzor za podešavanje pozadinskog osvjetljenja, boje su za mene (običnog gledaoca) dobre, sliku mogu postaviti na orginal veličinu (tako da je kvalitet još bolji nego u omjeru 16:9, dok ne bude HD-a), itd.

    Što se tiče ove diskusije oko MPEG4, kako je kod nas SVE vezano za politiku, tako je i to, tj. ako nas EU u dato vrijeme natjera da se uvede taj standard, država će uzeti kredit od MMF-a (ili nekog drugog) za tu namjenu i omogućiti javnim RTV emiterima uvođenje novih standarda.

    A TV ne namjeravam uzimati svaku godinu-dvije.
     
  8. Esh

    Esh HWB

    Sta si nam tacno htio reci ovom porukom? Da smo ovdje bezveze raspravljali i trosili vrijeme te da je na kraju, kad skontas, sta god kupis - dobro?
     
  9. Nani

    Nani Komšija

    Sa HD tehnologijom je izgleda uvijek tako, vlasnici LCD-ova tvrde da da imaju maksimalnu pokretnu rezoluciju sa perfektnom uniformnosti i najdubljom jer to "njihove oci" ne vide.

    Nismo mi dovoljno zrelo trziste gdje kupci znaju tacno sta su uzeli i komentiraju kupljeni uredjaj u skladu s tim.
     
  10. Esh

    Esh HWB

    Slazem se, no kad uzmes u obzir kakva je situacija na "audio sekciji", ovo je jos i dobro.
     
  11. DinoM

    DinoM Novi član

    Svaka rasprava donese nešto. Htio sam pomoći "običnim smrtnicima" pri izboru, tj. iznijeti svoje "laičke" utiske o onome što sam vidio, tj. da ovaj TV (LG 37LH5000) zadovoljava potrebe običnog korisnika, i da pri izboru onog što je ponuđeno nisam mogao uzeti neki LCD o kojima se ovdje piše da su dobri. Dakle, kao što sam već prije rekao, morao sam odabrati od 2-3 "loša" bolji po mom skromnom mišljenju, a razmišljajući i o budućnosti (neću uzimati TV svaku godinu-dvije) da ima DVB-T/C tuner sa MPEG4 kodekom.

    Što se tiče toga koliko je tržište (kupci) obrazovani o tome šta kupuju, običan svijet i na zapadu i manje od nas gledaju neke stvari i sitnice pri izboru proizvoda, samo što im je standard bolji pa im nije teško na osnovu cijene (što je skuplje, vjerovatno je bolje) uzeti na prvu ruku nešto kvalitetnije.
     
  12. Nani

    Nani Komšija

    Ne znam da je radjena analiza na osnovu cega se po zapadu kupuju skuplji modeli ali rijetko sam po stranim forumima nailazio na ljude koji hvale low-end modele, bez obrzira sto ih posjeduju.

    Dok kod nas dodje MPEG 4 transmisija taj LG ces uveliko "uvaliti" roditeljima ili dati na oglas za prodaju.
    Nema govora o DVB-T MPEG2 signalu a ne MPEG4 T ili C mogucnostima.

    Kontaktiram javni servis da vidimo dokle su na planu s digitalnom transimisijom via air.
     
  13. lazarevics

    lazarevics Novi član

    Nani drug ja sam mislio da kupim LCD pa me i za to interesuje tvoje mišljenje znam da je na Plazmi samo ljepša slika o ostale prednosti su na strani LCD-ea.dali je to tako???
    i nisi mi odgovorio zašto NE LED :?: :?: :?:
     
  14. Esh

    Esh HWB

    Na ovih 60+ stranica threada ima barem 10x objasnjeno za koje situacije je bolje izbor plasma, a za koje LCD. Kreni redom.
     
  15. Nani

    Nani Komšija

    LCD nije bolji ni u jednom aspesktu kvalitete slike osim u prikazu staticne slike->desktopa i manje potrosnje (ne znatno manje kad su u pitanju NeoPDP plazme).

    Ukratko:
    LCD -ovi ima 2 tipa osvijetljenja; CCFL i LED
    LED se grana na Edge LED i LED Local Dimming (LED sa pozadisnkim zatamnjivanjem)

    Od svih nabrojanih Edge LED je najgori u koji spada i B6000 i B7000 serija. B9000 serija koja treba izaci u 9 mjesecu koristi Local dimming LED (poput Samsung F96 modela iz 2007 ili A950 iz 2008 ili Sony X4500) i ona je superiorna u odnosu na sva ostala pozadinska osvijetljenja a i kostat ce znatno vise.

    Edge LED ima sa strane LED lampe koje procesom "tuneliranja" provode svijetlos preko cijele povrsine matrice.
    Ovo uzrokuje neujednaceno osvijetljenje i probijanje pozadinskog osvijeteljnja u vecoj mjeri od CCFL modela.
    Posljedica ovoga je losa uniformnost koja je primjetna na kropanim filmovima sa black barovima ili na crnim povrsinama.

    Edge LED je stvoren da bi se smanjila debljina LCD-ova zbog dolaska stanjenjih NeoPDP plazmi, dakle cisto zbog marketinga a ne zbog kvalitete slike.

    Kako to izgleda, prikazao je jedan talijanski tehnicar na sljedecoj snimci;

     
    Last edited by a moderator: Aug 2, 2017
  16. gusa

    gusa Aktivista

    zna li neko koliko kostaju panasonic plazme u vtcomerce

    50 x10
    50 g10
    50 v10

    hvala
     
  17. syss

    syss Veteran foruma

    telefon nikako nije opcija?
     
  18. Nani

    Nani Komšija

    50X10 je oko 2100km

    50G10 je oko 3300km

    50V10 je oko 4000km
     
  19. lazarevics

    lazarevics Novi član

    hvala Nani kralju svaka čast,a tebi @EnisDonKing drug nebi trebalo da smeta ako nekome treba brz odgovor. :D
     
  20. mardi

    mardi Novi član

    Nema govora o DVB-T MPEG2 signalu a ne MPEG4 T ili C mogucnostima.

    Pozzz svima...


    Ajd da se malo uključim i ja u spiku...

    Što se tiče digitalne transmisje signala, ono što znam jest da Bh Telecom kreće od 5.Septembra s ponudom digitalnog SD signala ili skraćeno SD DVB-T čija će rezolucija biti 576i.
    A što se tiče MPEG 2 prenosa signala (u 720p rezoluciji ) zvanog i HD televizija ( ne Full HD ).
    To je u planu da bude do kraja 2001 na 2012 godinu. Do tada će izaći još sijaset raznoraznih LCD/Plazma prijemnika da ovi današnji će biti tehnološki gledano, daleka prošlost jer na svenu treba da stupe još kvalitetniji prikazi slika: OLED, LAserski signal, 3D televizija itd...
    No otom potom, vrijeme će pokazati svoje. Stoga ko baš želi da ima LCD ili Plazmu a želi da je službi bar 5 godina, moja preporuka je: nova generacija NEO PDP plazmi ( Panasonic i Samsung ) ili Posljednje generacije LED LCD Samsung 8 ili 9 serije, Philips 9 serija ili čak Sharp ( Test na: http://www.hdtehnika.com/index.php?opti ... 3&Itemid=1 ).

    Nani jedan upit za tebe: Moj Samsung 40A756 je ok samo me zanima je li 'normalno' izbijanje pozadinskog osvjetljenja kroz crnu podlogu tV-a, na pr. kad prebacim na DVD ili PS2 pa ono podloga crna blješti na TV ekranu ( pulsira ) kad je se gleda bilo direktno ili sa strane ( primjetno
    razlijevanje crne boje u spektar duge kad se gleda iskosa ).
    Samo sam koristio program PixelPlus preko DVD-a kućnog kina LG kao test ali ne vjerujem da to imam utjecaja ikakvog. Istina da se prije nisam zagledao u TV toliko sa strane.
    To mi ne smeta nego samo postavljam pitanje da li je to normala kod LCD-a i kako smanjiti pozad.osvjetljenje tj. najbolja postavka.
    i još jedno pitanje: izvršio sam upgrade svog TV-a sa najnovijim Frimewarom. TV mi nudi opciju da vratim na njegov stari - izvorni. Da li da to učinim?

    Pozz...