Overclocking uspjesi

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Pasha, Mar 22, 2008.

  1. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Jesi li skidao kuler, kakvo je stanje sa pastom. Da li je ravnomjerno rasporedjena i sl... Ja mislim da bi i stock cooler dao bolje temperature.
    Ako ti nije mrsko provjeri na deafult-u temperaturu sa LinX-om (sa maxmem), nekih 10-15min je dovoljno.
     
  2. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Opcenito ti procesori imaju "visoke" temperature, "supervreli" Kentsfield je kod mene na 45C u loadu i to pod Freezerom 7 Pro na 1250rpm. :lol: Sto naravno u oba slucaja ne odgovara stvarnom stanju, E8600 prijavljuju previsoke, a Q6600/6700 preniske temperature. Djelomice je do male jezgre kod Wolfedale-a, odnosno do disipacione povrsine.

    Mada je taj Asus smece.
     
  3. Mujka

    Mujka Komšija

    stavio sam ..... noctua pastu iz geneleca prije 1 dan ..... dovoljno da prekrije citav cpu.....
     
  4. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Sto je proc blize Tjmax-u to je temp tacnija(otprilike, laicki receno). Znaci ako prijavljuju previsoke temp to je u rasponu od +-5C (u maximalno extremnim slucajevima +-10C). Odnosi se na temperature pod opterecenjem.
    Nije toliko bitno koliko je tacno stepeni prijavljeno u programu, vise taj neki raspon... ako si u zoni 70C, to je sigurno, tako da i ako je bas los senozr i laze 15C - nece doci do gasenja i throttlinga.

    Temp u idle se mora uzeti sa rezervom, i sam intel kaze za temp ispod 50C samo to - da je ispod 50C :D tj. sigurno je +-10+c
     
  5. cochise

    cochise Aktivista

  6. X-Factor

    X-Factor Komšija

    Ev da i ja nakacim overclocking novog komadica hardwera :D
    Kompletan sistem je u full loadu i bas me zanima kolko ovo vozi struje :D Sva 4 jezgra 100% opterecena, oba GPU-a na 99%. Memorije na karticama vriste. :)

    Ovaj TITAN Fenrir mi je skinuo 10C u loadu u odnosu na CM Hyper 212, ko ga moze dobaviti toplo mu preporucujem, kostao me 78 KM sa PDV-om. Inace guru3D je uradio los test ne znam kako su onako slabi rezultati, na ostalim recenzijama ubjedljivo najbolji cooler za i7, a koliko vidim ni za AMD nije los. Samo je mana sto se ne moze montirati da fan duva ka ventilatoru na zadnjoj strani kucista, vec mora biti okrenut prema napojnoj jedinici, tj. prema gore. Za intel platforumu vjerovatno moze u oba smjera.
    Inace proc moze na 3.9 Ghz na 1.488V , ali temp u loadu ide lako preko 60C pa za sada ga drzim ovako do zime :D
    Skupio sam hrabrosti i "ogulio" sam procesor, mirror finish bakar :D Pet sati smirglanja za par stepeni nize temp, ruka mi je otpala.

    [​IMG]
     
  7. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Gdje si uzeo taj Fenrir?
     
  8. X-Factor

    X-Factor Komšija

    Narucio sam ga preko Ingela, napravio listu nekih top coolera i pitao sta mogu nabaviti od toga i uspjeli su u roku 7 dana dobaviti Fenrir do Sarajeva. Zao mi je sto se nije mogao dobaviti Thermalrigt, ali i ovo je odlicna zamjena. Perfektno ravna baza, 4x8mm pipes, DTC. Ima cijenu Vendete 2 i mislim da je bolja kupovina od OCZ-a, nekome ce biti glasan ma maximalnim obrtaima od 2300rpm. Meni buka ne smeta :D
     
  9. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Je, bolji je od Vendette 2.

    EDIT: Ako je tebe kostao 78KM do Sarajeva, onda je za Tuzlake jos jeftiniji. :D Koliko dodje dostava do SA?
     
  10. X-Factor

    X-Factor Komšija

    Kostat ce te isto para vjerovatno, posto oni imaju maloprodaju i u Sarajevu, pa kad roba stize usput ubace i narudjbu, tako da ne kosta nista :D

    EDIT:

    Al prija ovo zahladjenje i ova kisa... :D
    [​IMG]


    [​IMG]
     
  11. exchanged life

    exchanged life Aktivista

    Došlo vrijeme da se i ja malo pohvalim, sa prvim uspiješnim OC-om, znam da nije ništa puno i znam da može sigurno još 300-400Mhz, ali meni je 3,68Ghz za svakodnevnu uptrebu i više nego dovoljno, a onaj problem sam rješio sa dečkima sa pc experta :wink:. Evo slika:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Koliko ja znam bio je problem u nekim FSB rupama... nešto tako. Ovo sve je prošlo uz 9h prime95, maksimalne temp. u real tempu su 62 stepena, minimalne 44 i 46 stepeni.
     
  12. NAILS

    NAILS Moderator

    Da ne otvaram novu temu.

    Imam:
    Procesor Intel Celeron D 330, 2666 MHz (20 x 133)

    Znaci mnozitel mi je na 20x. Kontao reko da odradim neki OC kad nadjoh: Min / Max CPU množitelj 14x / 20x. Jel to znaci ta mi je 20x i da... kako je - tako je ?
     
  13. GW

    GW Moderator

    Ne možeš dobiti veći množilac na tom procesoru. Jedini način da ga ubrzaš je da povećaš FSB frekvenciju. E sad, znaš već kako to ide, vruć procesor, box hladnjak, fush napojna... teško da ćeš uspjeti (osim ako imaš kvalitetne komponente). Na kraju krajeva, koja je poenta? Ako ga ubrzaš i 30%, nisi ništa dobio jer je taj procesor dosta slab.
     
  14. NAILS

    NAILS Moderator

  15. AMDjaro

    AMDjaro Novi član

    Phenom 2 sa 940 3000 na 3977 MHz.Napon je 1.48V, stabilnost sam testirao sa Linx 0.6.3, tempe. nije prelazila 52C (hladna soba plus Noctua NH-U12P) :mrgreen: Kad(ako) uspijem postić 4.0GHz, još 23 Mhz :lol: javit ću jer zasad ne ide :)
     
  16. teh krystal

    teh krystal Novi član

  17. Esh

    Esh HWB

    Ne znam sad s kojim si naponom isao, ali uz odgovarajuci napon/hladjenje, 4GHz na tom procesoru je skroz ok i za 24/7. Inace, za potrebe benchmarka/screenshota, spomenuti CPU moze i vise, cak i na zraku, no nisam siguran moze li se veci FSB izvuci sa plocom na P35 chipsetu.
     
  18. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Evo ovaj noviji CPUz prikazuje i napon,(1,264V) sasvim OK napon i ako ima bar freezera moze ostaviti 24/7 bez imalo brige,veci problem sa zagrijavanjem ce imati na NB.Preporucio bi da postavi neki 80mm vent na jedno 5-7V da pirka po heatsinku chipseta.
     
  19. teh krystal

    teh krystal Novi član


    Ovo sam postigao nakon montaže Mugen-a II.Mogu ja njega bez problema i u loadu ostaviti 24/7 , ali mi pojede struju tako da ga radije držim na 3.2GHz 24/7.

    Više nisam ni pokušavao ali mislim da moće iz njega još bar 100-200 MHz izvući.
     
  20. Milentije

    Milentije Novi član

    Može P35 i mnogo više od tih 500, samo zavisi kakav je ostatak ploče.

    http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=840812

    Isla bi ploca jos vise, proc je ovde udario u zid izgleda. Nisam imao vremena tada da stavim na nju jedan E8400 pa da vidimo gdje joj je granica.

    Evo ga i jedan E4300 koji je otišao 100%+ u odnosu na def postavke.

    http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=441528