Vintage hardware

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Esh, Jul 31, 2012.

  1. Esh

    Esh HWB

    Evo jedne teme kroz koju se možemo podsjetiti zanimljivog hardvera, nekog prošlog vremena, razloga zbog kojeg smo potrošili novac i slično.

    Osnovna ideja je da napišete par rečenica o iskustvu, kratke karakteristike pojedine komponente, sliku, link i slično.

    --------

    Preskočit ću Commodore64, 486-icu, prvi Pentium, pa skoknuti na Celeron 300A, toga se dobro sjećam i danas. Polovina 1998. je u pitanju, vrijeme za kupovinu novog računa i 56k modema :)

    [​IMG]

    Pentium II je bio poprilično skup, a baš negdje u to vrijeme se kod nas pojavio Celeron, koji je, eto, trebao biti procesor za narodne mase, neznatno sporiji od Pentiuma. Grafička S3 Virge sa 4 MB memorije u kombinaciji sa čitavih 32 MB SDRAM-a, što je bilo sasvim dovoljno za Windows 95 SR2.

    Od igara, koliko se mogu sjećati, bio je aktuelan World Cup uz SP te godine u nogometu, a nakon prvenstva došao je i Windows 98 te uz različite trampe, došlo se i do 64 MB SDRAM-a. Monitor Belinea, 15", 1024x768 :)

    Kraj godine je obilježio Blood II FPS, pojavio se i prvi Delta Force te naravno igra koja je promijenila sve, Half - Life. O tome kako proći Commandosa se diskutovalo u školi svaki dan. S obzirom na količinu vremena posvećenih igranju, ubrzo je postalo jasno da hardver kod ovih "3D naslova" baš i nije dorastao zadatku, da bih tada negdje pročitao da je procesor moguće overclockovati te dobiti značajno ubrzanje "besplatno".

    [​IMG]

    Priznajem, tada se nije vodilo baš puno računa o hlađenju, naponu, napojnoj jedinici, no iz uputa sam pročitao da je isti podvig moguće izvršiti kroz BIOS ili premještanjem jumpera na matičnoj ploči. Ova druga mi se opcija učinila jednostavnijom te uz množitelj 4,5 x 100, došao sam na magičnih 450 MHz, što je omogućilo da Windows 98 "dobije krila".
     
  2. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Prvi komp 1999 polovan.
    Pentium 166Mhz sa tada estravagantim MMX instrukcijama.
    16 Mb ja mislim EDO Ram-a.
    Ati kartica od 1Mb kasnije zamijenjena sa ATI Rage Pro.
    Disk od 900Mb. Win 95 kasnije Win 98 SE
    Prve igre, Doom, Duke Nukem 3D, Blood, NFS I, Heretic, Hexen,Quake, UT.

    Prvi overclock, ta famozna TURBO tipka. :smt005
    Ja razliku nisam vidio. :smt003
     
  3. techton

    techton Aktivista

    Imao sam spectrum, commodore 64, 386... 486 kad sam dobio, bila nekih 80mhz 16mb rama ali sam imao ogromni disk od 4.3 gb :) bez cdroma i nije mogla ni mp3 da svira bez stopanja. Bila je muka na tome pogurat ista malo zahtjevnije za to doba. Poslije toga pentium 2 266mhz pa 3 550mhz. Jos jedan komad hardvera koji mi je ostao posebno drag, cini mi se da jos uvijek radi u nekom kompjuteru - geforce 3 ti200 128mb ram. Jela malu djecu... Bila je na masini koja mi je i najduze trajala - sempron na 754 socketu, nema kakav abuse nije mogla podnijeti. I jos imam tu plocu i procesor negdje. Posebno mi je bilo zanimljivo jumperanje za overclock. To je bas bila nauka tada, niko nista nije znao pa se eksperimentisalo, nije bilo googla da ti sve objasni.
     
  4. Qler

    Qler Veteran foruma

    Imao kao mali klinac ZX Spectrum, onda se zaratilo, a ja imao Amstrada, pa onda 286 :) Prince of Persia se igrao uveliko :)

    E onda kraj rata, dosao Pentium Pro :D 150MHz 16MB RAM, 1GB HDD, kasnije stari nadogradio jos 32MB RAM-a i 2.8GB HDD :) jos i zvucna legla :) Whiplas se vozio, toga se sjecam :)

    To je ujedno i prvi PC koji sam svojerucno rastavio i sastavio. Stari jedan dan dosao sa posla, a ja u sobi, na podu sjedim i oko mene kompjuter :) umalo ga srce nije strefilo :) samo mi je rekao, pizda ti materina, sad ces to sastaviti, i nema ti negdje dok ga ne upalis :)

    U glavnom, poslije njega, ja trazio Pentium III sa Voodoo 3 grafickom, i stara ode kod neke jarnice, kako je tada islo, i vrati se sa celeronom :) i nekom ATI grafickom, ne sjecam se koja je bila tacno... rekla joj jaranica da je to sve isto, samo je ovaj jeftiniji. Taj komp i nije potrajao puno, dosao prvi Pentium :) u Formelu kupljen, P4 willamate jezgro :) mislim da je to prva serija cetvorki. 256MB RAM-a, 40GB HDD, i to onaj IBM DeskStar (poznatiji kao death star :) ).. e on je onda dozivio bruku nadogranji, od mijenjanja grafickih, diskova, kucsta, coolera, ventilatora... na kraju sam ga prodao jaranu, sve sem ploce i CPU-a je bilo promjenjeno. Eno ga jos u zivtu. Neki dan sam bio kod njega, jos slusa :)

    Onda je doslo doba AMD-a 3800 x2 i bolje poznavanje materije, pa se svasta nesto kombinovalo i kupovala, i vise i ne spada pod vintage...

    Ali najdrazi mi je bio onaj prvi Pentium Pro, Fifa98, whiplash, prvo rastavljanje, prva reinstalacija sistema...
     
  5. EL NINO CFC

    EL NINO CFC Veteran foruma

    ja prije kad sam prvi put instalirao igru bio je moh aa, mene je znoj oblivao prilikom instalacije, molio Boga da se sto ne pokvari, ne sjecam se koji je pc bio samo se sjecam da sam mogao igrati moh aa, neka auta ford racing igra se zvala, battlefield 1942 mi je stopao ali sam ga i dalje igrao

    Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
     
  6. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ih, ti si mlad :) a ja mislio ja sam junior :)
     
  7. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Molio bih one koji nikada nisu vidjeli keramickog/fiberglas Pentiuma uzivo ili 3Dfx karticu da se suzdrze od postovanja u ovom topicu, pogotovo oni sto su iz fazona ukljucivali stari komp bez coolera da vide sta ce se desiti. :D

    Enivej, prvi "pravi" kompjuter je u mom slucaju bio sastavljen od Pentiuma 133 (Socket 7, keramika, 350nm), 32MB SDRAM-a, S3 Trio graficke (ne sjecam se tacnog modela), Quantum Fireball 1.2GB HDD-a, CD-ROM, naravno floppy, a sve to u sicusnom kucistu koje je imalo samo jedan cooler - onaj na PSU.

    [​IMG]

    Od igara se najvise igrao Duke Nukem, Blood, Redneck Rampage, Carmageddon, Fragile Allegiance, Jazz Jackrabbit, Doom I/II, Heretic, Hexen, Descent, Dune 2, Need for Speed, i jos tona demoa koji su stizali uz brojne informaticke casopise iz regije.

    [​IMG]
     
  8. aNaToMiC !

    aNaToMiC ! Overclocker

    Sjecam se neke Matsonic ploce ciju sam kutiju nedavno bacio,P4 na 478 socketu,neka Radeonka X1600... :) taj PC je do nedavno radio,jeste bio spor,trebalo mu je oko 5min. da boota,i udario grom i tada je prestao raditi,a vjerujem da bi jos on radio,uzeo sam ga negdje 2003/2004..
     
  9. KingT

    KingT Veteran foruma

    Prvi racunar koji sam zbavio bio je i386, 16MHz (32MHz TURBO button),odmah negdje poslije rata..

    Pojma nemam ostale specifikacije,znam da je bio DOS i Win 3.1 koliko se mogu sjetiti, komp je bio preslab za ovaj OS pa je pokretanjem nekih programa samog Windowsa dolazilo do rusenja sistema.

    U to vrijeme bio sam orjentisan vise na konzole, tacnije PS1 tako da me racunari i nisu nesto posebno zanimali sve do pocetka novog milenija. :p

    Zao mi je sto tu 386-icu nisam zadrzao za sebe vec sam je poklonio prije nekoliko godina.
     
  10. otto_von_grunt

    otto_von_grunt Novi član

    386sx (bez koprocesora) 92mb ram-a, disk od 100gb i vga graficka sa monohromatskim monitorom. da ne spominjem 5.25' i 3.5' floppy.... dos naravno i windows 3.11
    divna vremena stimanja xms i ostalih postavki preko config.sys i autoexec.bat.

    btw imam u ladici nv1 graficku.... na njoj dodje jos i mrezna i zvucna.
     
  11. NAILS

    NAILS Moderator

    Prvi PC krajem devedesetih je bio "286" koji je kao pojacan na "386".. i tada dosta stara konfiguracija. CPU je, mislim koliko sam guglao poslije, bio na nekih 17MHz a predpostavljam da je HDD bio od 7MB. Znam da snimim par igara sa disketa i disk je pun a mozda se radilo i o 7MB rama. Ko zna, davno je to bilo pa mozda i grijesim. Diskete su bile ipak "modernije", 3.5" kapaciteta 1.44MB.


    Sistem sam podizao kroz tri 3.5" diskete a radilo se o Windows 3.1 (ne 3.11). Konkretnije to i ne dodje kao OS jer se dizao iz dosa komandom win pa to dodje kao DOS dodatak.

    Monitor je bio 15" crno&bijeli.

    Igrao se POP, neka sniježna olimpijada sa grudvanjem i spustanjem gumom niz liticu. Bio je Feho, neka F1 voznja gdje se sjecam da je Ferrari bio bolji u krivinama ali bio sporiji na pravcu jer je imao 5 brzna dok je McLaren bio brzi na pravcu sa 6 brzina al ise slabo drzao u krivinama. Mada gejming na PC-u nije bio primarni jer se tada furale uveliko konzole.

    Poslije, nakon sto je poceo stopati, rastavio ga u dijelove. I danas mislim imam alu ring sa HDD-a.

    Ide duga pauza i onda neke 2004 celeron 2.6 478 soc sa 256MB i 9200SE grafom.

    EDIT: Eh da.. 386 PC je stigao iz holandije pa je Win bio na holandskom.
     
  12. nivla

    nivla Komšija

    Moj prvi računar dobio u maju 1996, olivetti 286 sa diskom od 20MB i C/B monitorom, služio uglavnom za igranje Popcorn, GrandPrix,The games winter challenge, bilo je tu i raznih tetrisa, ali nije dugo potrajao posto mu je ploca otisla.
    [​IMG]
    Poslije njega se sreo sa IRISovim PC XT računarom, i prvi put nešto odštampao na matričnom štampaču. Poslao tekst od 2 rečenice , napisan u EDITu, u 9:00 na štampu, u 9:45 počela štampa.

    Nakon njega u kuću došao PC sa AMD k6-2 166MHz procesorom, 16MB EDO RAMa, 2GB samsung winner HDDOm i Cirrus 2MB grafickom karticom. Uz njeg kupljen i hp 690C štampač. Računar korišten od 1997. do 2006. Tokom godina količina ram memorije dogradjena na 128MB i dodan disk od 8GB. Od igara, igrao sve što je bio u stanju pokrenuti Duke Nukem, Doom, Jazz Jackrabbit, Commandos. Do određene granice ploča je nekako trpila i kombinacije EDO/FastPage RAMa. Bez obzira na njegovu starost sve komponente osim CDROMa koji je došao uz njeg ispravne. Zahvaljujući ovom računaru naučio koristit manual i dirajući jumpere digao frekvenciju procesora sa 166 na 200MHz.
     
  13. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    prva makina, ibm 386 sa sx procom, 4mb rama, itegrisana 256kb graficka, 40mb scsi diskom, gulila je chuck yeager air combat http://www.youtube.com/watch?v=8Jg346R5wbk, supaplex, jetpack i prve varijante soccera, norton commander je bio najbolji upgrade
    [​IMG]

    druga makina, PII 350mhz deshutes, 64mb sdrama, trident 8mb, 7,4gb hdd-a, belinea 15" sa chizama, i dan danas u zivotu kao pos kasa :), sa voodoo 3 kartom je bila tip top.
    win me je bio plafon za ovu konfiguraciju
     
  14. Reznor

    Reznor Overclocker

    S prvim računarom sam se susreo s 5-6 godina. Bio je to IRIS-ov računar koji je otac sačuvao u ratu.
    [​IMG]

    Dakle, imao je one famozne 5.25" diskete i sjećam se da se na njemu mogao igrati tetris i to je jedina igra koja je došla s njim. Osim toga dolazio je kao na gornjoj slici i matrični EPSON printer s kojim se svašta isprintalo.

    Nakon toga, 1998. godine sam dobio prvi personalni računar.
    Specifikacije su bile slijedeće:

    Intel Celeron 333 MHz slot1
    Asus P2L97 MBO
    64 MB SDRAM
    WDC 4 GB HDD
    Toshiba XM-6302B CDROM
    Trident 9750 4MB (poslije zamjenjena s nvidia riva tnt2 32 MB)
    300 W PSU
    15" ADI Provista E44 monitor

    Završila je kao Jugo 45 :D
    Ali i danas mi je ostao procesor, u ladici mi stoji, te grafička i CDROM, ali doći ćemo do njih.

    [​IMG]

    http://ompldr.org/vZHE5Yg/13052012.jpg

    [​IMG]

    Nadalje, kao zamjena za ovaj računar, došao je Compaq Deskpro EN slijedećih specifikacija:

    Pentium III Coppermine 733 MHz,
    128 MB RAM
    10 GB HDD
    brand name neki PSU i ploča
    u njemu je završio Toshiba CD-ROM i Riva TNT2.

    [​IMG]

    [​IMG]



    Poslije njega uslijedilo je doba prvih 64bitnih procesora iz AMD-a. negdje početkom 2006 sam dobio slijedeći računar:

    CPU AMD 64 3000+ (2.0 GHz)
    MB ASUS K8N-E Deluxe (izgorila, zamijenjena s K8N-E)
    2x512 MB RAM
    WD1200JD SATA (120GB)
    400 W PSU
    Gecube Ati Radeon 9600 Pro 256 MB RAM
    17" Samsung 710V (upravo gledam u njega)
    DVD RW ASUS 1608P
    Ploča je imala RAID, pa sam imao problem kod nadogradnje sustava, jer sam morao učitati sil3114 drivere s diskete. Poslije isteka garancije sam uštekao disk u "normalni" sata priključak.

    [​IMG]

    S obzirom da sam prijatelju predložio i složio gamersku konfiguraciju on mi je dao K8N ploču i AMD Sempron 2800+ (čini mi se da je bio isto 64 bitni, ali manje cachea i niži radni takt od mojeg). Naime, imao je istu ploču i procesor, ali je igrom slučaja njemu i procesor s pločom izgorio, nestalo nam struje :D
    Onda sam zahvaljujući prijatelju to sve prodao i skupio love da osvježim staru konfiguraciju.

    Na savjet ekipe s HWB sada imam:

    AMD X2 240 CPU
    2x1GB RAM
    Sony Optiarc 7240 DVD-RW
    Isti monitor :D
    Biostar A760G MB
    Integrisanu grafiku
    Isti disk i dobio sam još dva IDE kapaciteta 20 GB i 80 GB.
    TT Soprano RS kućište. Malo sam tu pogriješio kod kupovine, ali makar je lijepo. Trebao je biti Chieftec Dragon, ali mi u ingelu nisu htjeli prodati, kao to im je samo rekvizit u radnji :D

    Ali pored toga promijenio sam i nekoliko laptopa, uglavnom sam dobijao od rodbine iz SAD.

    Prvi laptop kojeg sam u životu vidio bio je Compaq Presario 1200US. Njega sam dobio 2003-4, ne sjećam se tačno.
    Poslije njega je došao Acer TravelMate 291LCi. Krepala mu grafika.
    Sada imam Sony Vaio PCG-K35 i jedan pravo vintage laptop kojeg sam uzeo preko pika, jer je stvarno bio prejeftin (20 KM): Toshiba 4090XCDT. Na njemu trenutno ima instaliran isto tako vintage OS: Slackware 12.0. Specifično je to što sam morao izmjeniti initrd na USB-u, i staviti od 11ke, jer isti laptop ima premalo (64MB) RAM-a. Prije njega sam od prijatelja (drugog, ne ovog istog) dobio Toshibu 300CDS, ali pošto je bila na terenu, slomljen joj je ekran. Uspio sam iskoristiti za gornji laptop bateriju, koja je istih dimenzija, samo neznatno manjeg kapaciteta.


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    [​IMG]


    Imam jedan snimak i na Youtube Toshibe s Slackware 11:

    http://www.youtube.com/watch?v=0pHkAVR5 ... ature=plcp
     
  15. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Prvi računar bio je commodore 64 sa onim kaseticama malim. Mada više se to može nazvati konzolama. Ja i jaran smo stalno derali a bilo je milion igrica ne sjećam se tačno naziva znam da je meni najdraža bila moon quest tako nešto neka trka po mjesecu. Zatim nekakva fajteri, f1 trke, migovi itd. Šteta za imena baš se ne mogu sjetiti a mrsko mi googlati. Znam samo da je bilo baš puno igrica na onim kasetama. Pošto je jaran bio stariji od mene 3g on je bačkao oko toga ja sam samo igrao. To je bilo tamo 95-96 otprilike. Kasnije uletio pentium mmx oko '99. Znam da je imao ono turbo dugme a specifikacija se ne sjećam ram i to jer tada se nisam time zezao samo sam šutao. Najviše se igrao Ignition a to je meni najzabavnija igra svih vremena. Onda neke 2000./01. otprilike dobivam celeron 700MHz, 64mb rama, tada čudo hdd od 20gb i strašnom grafičkom u taj vakat riva tnt2 32mb agp. Sjećam se kad sam došao u školu pitaju me iz razreda kolika je grafa reko 32mb svi zinuli :smt005
    Imao sam na njemu win98 šutao neke igrice. Kasnije dogradim ram na 128mb i jaran me nagovori da ubacim XP. Možete misliti kako je to išlo. Tu sam najviše šutao MechWarriorse tako nešto se zvalo, zatim RTC Wolfenstein i još tada neke popularne igre. Taj sam računar još poslije dograđivao i imao na kraju 320MB rama i letio je u to vrijeme a proc naravno klokao preko jumpera prvo na nekih 900MHz pa onda čak i do 1GHz i tako je vrtio dosta vremena bar 6 mjeseci. Naravno za hlađenje i temp nisam ni znao a kamoli šta oko toga radio. Jedan dan sam odlučio podići još proc prema uputstvima sa neta dakle sa 700MHz na 1,05GHz i otada pc nije upalio :D
    Taj me pc dugo služio nedavno ga bacio i onda sam 2008. uzeo C2D mašinu baš zvijer u to vrijeme a otada zamjenio dosta konfiguracija dosad barem 5-6 bilo AMD bilo Intel.
     
  16. vnm_

    vnm_ Komšija

    commodore 64 sam dobio nekada u izbjeglistvu. jedina stvar koju je komsija uspio spasiti od agresora. :)
    nekada pocetkom 1998 jaran dobija P1 200MHz MMX sa 32MB RAM-a. sjecam se da smo cijepali duke nukema, starcraft, gta...toliko sam visio kod njega da su starci odlucili da mi kupe vlastiti kako bi me ponekad vidjeli kod kuce.

    to je bilo nekada krajem 1998. u pitanju je bila acer brandname masina. PII 400Mhz, 64MB SDRAM, 8MB ATI RAGE, 4.3GB HDD, 17". najzanimljiviji dio i nesto sto je tada bas bilo raritet, je DVD-ROM koji dan danas radi i cita medije bez problema. kasnije sam skupio nesto love pa je legla riva TNT 16MB, da bi quake2 isao ko mlijeko (zatim halflife deathmatch, team fortress classic, prve verzije counterstrike-a, actionquake2...)
    tad smo 56k modemom sutali sve na jednom lokalnom minhenskom servisu gdje se smo se bukvalno povezivali direktno sa serverom, mjesecna naknada je bila nesto sitna, ali su brate impulsi klali. kad su se pojavile prve mp3-ce (server je imao filesharing sistem preko poruka) tu je nastao haos. pravili se spiskovi za razmjenjivanje, na LAN partijima se trazili sretnici sa CD-RW uredjajima da se napravi backup kako bi mogli formatirati i slicno. o samim LAN-ovima necu detaljnije, ko nije dozivio nece iz opisa svakako nista skontati. nezaboravno.

    voodoo karticu sa 4MB imam negdje u kutiji jer mi je drug poklonio kad je svojevremeno nabavio dvojku. dobro mi je doslo jer nekoliko igara nisu podrzavale opengl nego samo glide.

    prvo ozbiljnije cackanje sam imao tek pocetkom 2000. godine kad mi je pregorila maticna i napojna, pa sam ih u vlastitoj reziji zamijenio. koja je to avantura bila...danas kad moram nekome zamijeniti muka mi dodje. :mrgreen:
     
  17. EL NINO CFC

    EL NINO CFC Veteran foruma

    jbg, prije se igralo samo na konzolama:smile:

    Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
     
  18. zoi

    zoi Veteran foruma

    Možda nije toliko staro, ali sjećam se da sam jedne prilike dao 50Km za MX440 čini mi se, bilo mi je samo bitno da ima Hardware Texture and Lightening da mogu pokrenut Call of Duty i da ga igram :D
     
  19. Esh

    Esh HWB

    Ovaj thread sam zamislio da ne bude samo one-time izlet, odnosno čitava "historija" u jednoj poruci. Recimo ja imam priču o GeForce 256 :)

    Kraj je 1999. godine, Celeron 300@450 vozi sve, no S3 Virge ne dozvoljava igranje novih naslova. Da, to je vrijeme Glidea, Direct3D-a, OpenGL-a i slično, odnosno vrijeme Matrox G400, Voodoo 3 3500, Riva TNT 2 Ultra kartica..

    U razmišljanju šta da kupim te uzimajući u obzir aktuelne cijene kod nas, odlučio sam se za GeForce 256, dobro se sjećam, preko KimTeca tada u BiH došla čitava dva komada te je trebalo "pregovarati" da se to na kraju i kupi. Ako se ne varam, cijena nekih 800-900 KM. Kartica je prije toga dobila sve moguće pohvale (bilo mi je dosta čudno tada prihvatiti da se ne zove Riva TNT 3) te napravila svojevrsnu revoluciju, a dobro je poslužila i za sve igre koje sam tada planirao igrati, odnosno one koje sam "propustio" sa prethodnom karticom :) Mislim da se dosta raje ne sjeća da je tada svoje grafičke kartice imao i Creative, a na slici ispod možete vidjeti kako su izgledale kutije :)

    U međuvremenu su se pojavili Quake III: Arena i Unreal Tournament, koji su digli hardverske zahtjeve te se ova kartica jedva s njima nosila na nekim medium detaljima, budući da je usko grlo sada bio procesor, SDRAM itd.

    [​IMG]

    Mislim da je negdje uz ove kartice i DirectX 7, započet i mit o tome kako će kada se pojavi dovoljan broj igara koje iskorištavaju odgovarajući DirectX API, da će te "nove" igre jednostavno letiti na postojećem hardveru.

    Pentium III nisam kupovao, a kada sam se počeo naginjati ka AMD varijanti (govorimo o veoma zanimljivom periodu "trke" ko će prvi predstaviti procesor sa frekvencijom od magičnih od 1 GHz), došla je i najava o Pentium 4 modelima, koji su trebali Intelu omogućiti da sa frekvencijom ide naprijed, uz nepopularnu RAMBUS memoriju.

    Prije kupovine nove konfiguracije, Celeron konfiguraciju, koja je u međuvremenu "narasla" na 256 ili čak 512 MB RAM-a, sam uz GeForce 256 prodao za nekih 600-700 KM, uglavnom, sjećam se za manje novca nego što je sama kartica koštala u vrijeme kupovine.
     
  20. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    odlicna tema,bas je zanimljivo ovo citati
    ja sam se prvi put susreo sa racunarom negdje 98-99 god.,tada u lokalnoj dzamiji je bila prostorija za mekteb i tu je bio jedan racunar,kao ko bude dolazio u mekteb ,moze se igrati na njemu :D
    mi smo jednom uletili u dzamiju,onako kao banditi i probali da upalimo komp,medjutim kako je to bio prvi susret sa kompom,nismo ga znali upaliti,tacnije upalili smo samo centralnu ali ne i monitor ,kompje zazujao a mi od straha pobjegli haha

    onda kasnije je drug kupio neki pentium 2 ili 3,ne znam i na njemu smo igrali neke igrice,duke nukem,gta ,neku igru gdje ispaljujes neke bombe i rusis zemlju,itd

    tek kasnije sam i ja kupio prvi racunar ,negdje 2003 godine,amd athlon na 1.66 GHz ,graficka geforce mx 440 (neko ju je vec gore spomenuo),60 GB HDD,256 MB rama ali to je vec novija era
    zanimljivo je da sam prodao sumu (nekih 7-8 dunuma drveta) za neke 3-4 milje i od tih para kupio ovaj komp,koji je kostao 1650 KM sa 5% rabata na kes,a kupio sam ga u sada ugasenom IT Computersu :(