Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

  1. Encor3

    Encor3 Aktivista

    Ja danas uzeh Lumiu 920. Prezadovoljan sam za sada, sve je ono što sam očekivao :)
    Hvala još jednom svima na savjetima.
     
  2. aeRo

    aeRo Komšija

    Ljudi, imao sam nezgodnu situaciju, tacnije moja djevojka.. Danas joj je neko izvukao mobitel u tramvaju, da sad ne duzim i psujem ovuda.. U Irskoj sam, ona je u BiH, nema me u Sarajevu jos 15ak dana a ni ona trenutno nije u najboljoj finansijskoj situaciji, tako da mi treba preporuka za NAJJEFTINIJI smartphone koji se trenutno moze uzeti a da na njemu funkcionise IM (Viber, Tango, Whatsapp) jer mi je to trenutno primarni oblik komunikacije s njom. Pomozite!
    Unaprijed hvala.

    EDIT: Moze i nesto iz telecoma, ali ako se moze jeftinije proci sa nekim drugim modelom radije bi to.
     
  3. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Jasno je da se sa jeftinim androidom nece usreciti tako da bi predlozio lumia 520. Radi viber radi whatsapp a nece stopati i zezati.
     
  4. aeRo

    aeRo Komšija

    Treba nam znaci neki jeftini android koji ce posluziti 2 maksimalno 3 mjeseca.. Nesto najobicnije dakle samo da radi IM na njemu. Vjerovatno ce kroz koji mjesec uzeti posten telefon, a sada je potrebno privremeno rjesenje jer eto ovo se desi neocekivano (kako bi drugacije).
     
  5. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Neki Galaxy Mini ili Xperia Tipo.
     
  6. Tesla

    Tesla Aktivista

    Drugovi, ovaj NOTE 3 vidim ima nekoliko varijacija na temu, jel se kod nas moze uzeti samo ovaj sa najslabijim CPU-om 1,3 i 1.9 ?
     
  7. dino31

    dino31 Aktivista

    Interesuju me vasa misljenja o Samsung Ativ-S. Trenutno imam Note 2 a zena Lumiu 920. Posto vidim da i Windows Phone napreduje a i zena trazi sta da mi kupi za rodjendan,mislio sam da mi uzme ovaj telefon. Sta mislite da li vrijedi tih 400KM? Gledao sam par recenzija na netu i izgleda mi skroz ok. Je li kvalitetan kao i ostali Samsung telefoni? I ne,ne smeta mi sto je plasticno kuciste,mislim na kvalitet uopste.
     
  8. MadbaLL

    MadbaLL Overclocker

    hajde napiši.

    mada, mislim da je u svakom slučaju nexus 4 bolji izbor. nije nešto puno skuplji, a bolji u svemu + dobiješ makar punjač uz njega :D
     
  9. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Napisao sam već ukratko dojmove. Moto G ima noviji, bolji i efikasniji CPU od N4, a baterija mi traje 3x duže nego kada sam imao N4. Plus što su zvučnik i ergonomija za klasu lošiji na Nexus-u.
    Na strani ovog drugog su bolji GPU i 2GB memorije.
    Međutim, s obzirom da je Moto G oko 200KM jeftiniji, meni je bio no-brainer izbor. Nijednom nisam osjetio da koristim inferiorniji hardver od N4. A punjač sam dobio btw, izgleda da zavisi od regije.
     
  10. MadbaLL

    MadbaLL Overclocker

    dobro, ti pišeš iz svoje perspektive gdje si taj moto g vjerovatno dobio inostranoj cijeni. ja pišem iz perspektive cijena oba modela ovdje u bih, i po tome uopšte meni lično nema dileme koji je bolji izbor. za 80km više (moto g = cca420km, n4 = cca500km) dobiješ original google telefon, odlične izrade, odličnog i većeg ekrana, više rama, duplo boljom kamerom sa full hd snimanjem (čitam da je kamera na moto g totalni krš), punjač (većina moto g pakovanja ne sadrži punjač, imao si sreće), nfc (kome to nešto znači), dalji apdejti neupitni (barem još jedan ili dva, možda i više)...
     
  11. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Kamera i na N4 je krš, kao i na svakom Nexus-u uostalom, a kvalitet izrade nije sjajan na N4 kojem je "power" dugme nakon par mjeseci počelo otkazivati. Zvučnik blaga katastrofa, imao sam gomile propuštenih poziva zbog lošeg dizajna i male glasnoće.
    Jedino bi taj ram izdvojio kao jedinu veću prednost, ali meni je bilo draže ostaviti 200 markica u novčaniku. :)
     
  12. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Kod nas je Moto G precijenjen, mislim na cijene na PIk-u. Realna cijena mu je do 350KM kad se uzme PDV, doduse lokalni sopovi nisu nabavili ovaj telefon pa mozda bude i jefitniji. Opet za te novce se moze uzeti THL W200, Lenovo P780 ili ZTE V975 koji imaju bolji hardver a po kvaliteti izrade su isti ili bolji.
     
  13. Reznor

    Reznor Overclocker

    Re: AW: Preporuka za smartphone

    Prvo: tih kineza ima more i svi koriste MTK, znaci na CyanogenMod i buduce update mozes zaboraviti. Dok rusi razviju CM za jednu turu, vec je izasao novi chipset.
    Drugo: recimo ti kupis po ovoj cijeni 179€, bi li ti se isplatilo uzeti telefon radi preprodaje i pri tome zaraditi 10 KM a preci ces sigurno velik put da to kupis negdje vani? Nisam uzeo u obzir troskove prevoza i moguce rizike ako narucujes online.
     
  14. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Žao mi je ljudi koji su "osuđeni" da koriste telefon sa MTK chipsetom. Znači svaki koji sam probao je bio teško đubre. I što je poznato - na bolju xda/modaco podršku možeš zaboraviti.
     
  15. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Pa ima ih od 50$ pa do preko 500$ sve zavisi sta si koristio, treba ganjati originale a ne kopije. To sto MTK neda drajvere pa nema custom romova je druga stvar, mozda se i promijeni nekada. Osobama koje nepraktikuju root i custom romove kao sto sam ja xda nista ne znaci, a 90% telefona koji su trenutno u upotrebi nece dobiti oficijelnu apdejt za Kitkat. Kad sam vidio da One X nece dobiti oficijelni apdejt onda zabij mu. A uvijek postoji opcija custom launchera za Kitkat.
    U biti sam pricao o performansama, MTK je tu na nivou sa ostalim. ZTE V975 koristi Intelov Z2580 - sila procesor + 2GB rama, bio je preko 300$ a sada 199$, meni trenutno best buy telefon, jos ako se prodje bez carine i PDV-a onda je gida :)
     
  16. MadbaLL

    MadbaLL Overclocker

    na n4 kamera nije ništa posebno, ali nije krš.

    krš je baš ono na moto g, pored čitanja, pogledao sam jučer i primjere fotografija sa engadget-a i mobile review-a. strašno loše, ni htc u najgorim danima nije imao onako lošu kameru.

    taman za onu cijenu koliko košta u usa, za 420km je to presmiješno. :lol:
     
  17. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Jebiga ti znaš bolje čitajući po netu dok ja nemam pojma nakon višemjesečnog korištenja oba.

    Toliko je Googleu drag i dobar N4 da nije dobio ni GEL launcher ni transparencije u Kitkat-u. Već su krenuli sa "sakaćenjem" nakon manje od godine.
     
  18. Haker

    Haker Veteran foruma

    Danas prijatelj dobio Nexus 5. Preljepo dizajniran telefon, u crnoj verziji izgleda predobro. Ekran je odličan, i kamera mi je stvarno dobra, ne znam čemu kritike za kameru, slike izgledaju odlično. Nismo ga puno šupkali, ali stvarno radi fantastično.
     
  19. Tesla

    Tesla Aktivista

  20. Ace_

    Ace_ Aktivista

    Samsung Ativ S ili Nokia Lumia 820?