All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. Haker

    Haker Veteran foruma

    Ko je ono rekao da je onaj tester baterije glupost :D u tvom auto i jeste kada je baterija tako smještena ali definitivno vrijedi ispitati u kakvom je stanju, naručito pred zimu i tako duža putovanja.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  2. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Pa eto nije ni strasno obzirom da im je sat 120 :D
    Samo ne kontam to kodiranje baterije, samo iznalaze nacine da prazne novcanik...
     
  3. aNaToMiC !

    aNaToMiC ! Overclocker

    Vjeruj da nije bezveze, moze biti zajeba ako se to ne odradi na novijim autima koji imaju start/stop sisteme i slicno.

    Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
     
  4. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Pa moze ako ne uradis, ja i pricam sto su uveli da se uopste treba raditi
     
  5. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Nema ništa retardiranije od Start/Stop sistema. Ali mi je najgore da ga po svakom paljenju moram ukidati manuelno. Inače mi gašenje auta na semaforima nije prijatno ni malo. :D
     
    Haker and aNaToMiC ! like this.
  6. aNaToMiC !

    aNaToMiC ! Overclocker

    Agree, kod mene je preko dijagnostike ustimano da je uvijek off, a da na tipku palim ako zelim, sto se jos nije desilo :D

    Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
     
  7. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Meni na servisu neće / ne mogu to da urade.
     
  8. Haker

    Haker Veteran foruma

    Vjerovatno možeš kupiti neki jeftini obd sa tim mogućnostima pa sam odradiš. Znam da možeš određivati npr koliko će puta blinkati žmigavac kada se prestojavaš ili svijetla hoće li biti upaljena, vjerovatno može i to da se ugasi

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  9. selvin

    selvin Moderator

    Pogresno sam napisao, ne placas 10-20% stete, nego police kako @heroic opisa. Ali slican je fol i kod tvog osiguranja, ili bilo ucesce procentualno od premije ili ti premija procentualno raste. Cak sta vise, ja mogu iskoristit svake godine po jednom a da mi ne raste cijena police niti da ista placam. Tebi ce rasti cijena nakon treceg iskoristavanja kako ja skonta iz tvog posta iznad? Ne znam odnosi li se to na ukupan broj steta ili u toku godine?

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  10. kio

    kio Komšija

    Kako izgleda prijava stete i sve to sto ide, je li ti frka opisati takvo iskustvo. Sutra bi to odradio, Ti si kroz sve to vec prosao.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  11. heroic

    heroic Komšija

    Cim se desi steta slikas, odes u osiguranje i popunis formular, oni isto pogledaju i slikaju i za dan dva dobijes procjenu stete (opis dijelova koje treba mjenjati popraviti i sl.). Onda ides s tim papirom u servis i popravis, a onda racun njima da refundiraku za neko 5-10 dana. Ako je ovlasteni servis ne prave probleme, ako je majstor neki drugi ili hoces ti lovu onda ne znam proceduru ali tad se cjenkaju.
     
    kio likes this.
  12. dams82

    dams82 Komšija

    Odeš u ovlašteni i tražiš pismeni predračun koji plaćaš 2% od cijene popravke i u osiguranju tražiš iznos koji je u predračunu. Onda ti osiguranje plati iznos, a ti popraviš gdje god želiš... Tako je bilo, ne znam da li je još uvijek, otac je dva puta u dva osiguranja na dva auta imao pucanje šoferšajbe koja je bila osigurana... Oba puta je tako naplatio štetu...

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  13. AhmeT

    AhmeT Overclocker

    Cini se da imam problem sa grijanjem, suvozacev dio mi nikako ne grije, samo hladno puse, dok meni uredno grije. Dvozonska je klima, Golf VII, 1.2 TSI. Malo sam istrazivao na netu i izgleda da moze biti do termostata, ali i do 'heater matrix', ili nekih poklopaca koji otvaraju/zatvaraju hladan i topao zrak. Sta mislite da li je ovo posao za elektricara ili obicnog mehanicara, ili bi eventualno sam mogao nesto provjeriti?

    I inace, posto je prije auto bilo bez klime :D, da li drzite AC upaljeno tokom zime ili ne? Na pocetku mi je sve bilo na auto, medjutim sada kako je zahladnilo primijetio sam ovaj problem sa grijanjem pa nisam siguran sta je najbolja praksa tokom zime.
     
  14. Qler

    Qler Veteran foruma

    Zimi je klima ugasena, ali i da drzis upaljeno, kompresor ne radi ispod neke temperature, mislim 5*C... tako da ti dodje isto. Ja licno, gasim klimu cim je temperatura par stepeni manje od postavljene u autu...npr. ako je vani 15*C a meni u autu 21,5 (to mi je idealna temp :) ) nema potrebe da drzim kompresor upaljenim.
     
  15. Haker

    Haker Veteran foruma

    Ja zimi klimu opalim na low max puhanje jednom mjesečno čisto da sistem malo odradi, dali ima nekog smisla pojma nemam. Inače nema potrebe zimi.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  16. Mujka

    Mujka Komšija

    A kad je velika vlažnost?
    Klima dosta pomaže

    Sent from my Redmi Note 7 Pro using Tapatalk
     
    dams82 likes this.
  17. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Da, dobro je da odradi. Al to mozes zimi uradit jedino kad malko zatopli, kako rekose na minusu se klima nece ni upalit.
     
  18. Qler

    Qler Veteran foruma

    Kad zamagli onda upalim ono raspuhivanje sajbe I tad se sama upali i o kad razmagli vratim kako je bilo.

    Sent from my Huawei P30
     
  19. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Imate sta da kupi vlagu u kabini?
     
  20. NAILS

    NAILS Moderator

    Kompresor se ne pali kada je temperatura niza od "zadate". Jedan je lik vozio auto majstoru jer mu ne hladi klima (vani bilo -2).

    Što se vlažnosti tice, klima iz kuće izbacuje vlagu putem kondenzacije ali ne znam da je isti slucaj i sa autom ako zrak uzima s vana. Možda ako cirkuliše onaj u autu kada se ukljuci opcija. A za zamagljene prozore je dovoljno upaliti grijanje.