Kako spaljuje? Moze spalit u motoru ali poslje motora nista ne moze spaliti osim u dpf-u (znamo kako dpf radi). Ispade da s ovim zapalis varijabilu turba, dizen temperaturu turba van njegovih granica?
Gore je to grijanje od 5 minuta nego da odmah lagano krenes. 12 sekundi je dovoljno da ulje prodje kroz citav motor. To sto slabije salta u vecini slucajeva je do ulja, gusto ulje ili s vremenom izgubi viskoznost na niskim temperaturama (vlage uvuce) i pravi problem. Najbolje zamjeni ulje u mjenjacu (po pravilu se i mjenja nakon odredjene kilometraze) pa vidi sta se desava. Grinding noise moze biti od mjenjaca, spanera, remenice neke dok se ne zagrije. (obrati paznju odakle dolazi, vecino dolazi taj zvuk s strane gdje je remenje, ako dolaz s kontra strane onda je poveznica s mjenjacemo)
Valjda hoće pečat iz ovlaštenog.. Za 500km ja odradim četiri zamjene ulja sa fterima. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Moguce da ima i od 20, ja kad sam trazio istih specs bio je Mann-ov 115. Sumnjam da je razlika 95KM bez razloga. A ne mijenjam sebi nista, ne krade ni meni niko moj posao pa ne zelim ni ja tvoj
Ovo bi mogo biti jedini razlog, u slucaju preprodaje Ne mogu da vjerujem da su mu rekli ne treba filter vazduha 2 godine, zato u njeg trosi 12 litara
Ma nije to nikakva krađa posla, to je kao kad sipaš tekućinu za brisače, ja za zamjenu tog filtera na većini auta ne bih ni naplatio uslugu, na nekim je pegla, ali na većini nije.... A razlika u cijeni je uglavnom neopravdana, ni jedan neće nešto duže trajati, svi se prljaju prašinom što im i i jest posao, i ni jedan proizvođač se ne trudi da napravi savršen filter Kabine kao što to rade sa filterima goriva npr jer nema nikakve štete ako on ne filtrira 100% kao npr ovaj za gorivo.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Osim ako ga ne ZAVUKU kao na vecini novi vozila, gdje moras pola cockpit-a raskopat da ga zamjenis i pri tome 99% da ces nesto otkinut, ili zavuku naprijed kod motora gdje moras poskidati sve platike na motoru itd itd da bi dosao do njega. (obavezno ide neki specijalni saraf za koji moras imati isto tako specijalni kljuc) Ja sam mjenjao svake godine, sad vec svake dvije jer uvijek skidam gotov cist filter, druga stvar sto je filter ogroman. Po servisnoj bi trebao svakih 30 000km
Jel ti znaš čitat s razumijevanjem? Napisao sam da spaljuje garež bez dizanja temperature u turbu, na nižoj od potrebne da se spali garež, znači na onoj istoj na kojoj nije moglo bez aditiva. Kad aditiv sagori sa gorivom njegov dim dospijeva do geometrije turba, tu se veže sa garežom i pomaže da garež izgori, neka je hemija u pitanju, nisam hemičar pa ne znam, ali ovako laički ti pokušavam dočarati, auto se vozi na visokim obrtajima kako bi se olakšalo odvajanje te gareži sa krilca geometrije.... Ti ćeš se i dalje smijati, ali neće oni što su očistili Turbo s ovim aditivom.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Pa zavisi koliko prelazi. Ja sam ga mjenjao svake godine totalno nepotrebno, sad svako druge i dalje bude cist. Mislim da fabrika propise neki veliki interval tipa vise od 30k Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Vozis na visocijim obrtajima da bi povecao temperaturu izduvnih gasova, a tim procesom povecavas i temperaturu turba, to mozes i bez tog aditiva odraditi. (isto kad neko kaze VOZI na vecim obrtajima da ocisit ERG, a ne shvata da je na vecim obrtajima ERG zatvoren i ne igra nikakvu ulogu ta voznja)
Nije veci broj obrtaja zbog vece temperature vec da se geometrija "otkoci" za taj polozaj u slucaju veceg broja obrtaja, poslije je preporucena normalna voznja cijeli rezervoar sa aditivom.
Eto vidiš, ja džaba pišem. Ti kad ti se začepi Turbo vozi bez aditiva na visočijim obrtajima i ako ti ne uspije skidaj Turbo pa u servis na čišćenje. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Pa nesto nije ok ako bude crn za pola godine... Eto vecina ti kaze da mijenja svake druge. Ja predjem 8 do 10k max. Vjerovatno zato ne treba mijenjat ni ove godine jer kako neko rece ide na 30k. Pratim sta mi kaze preporuka i to mijenjam. Sad mi je bila rashladna tečnost na redu pa sam zamijenio.
Ma gledam ove sto dovoze auta iz uvoza pa servisiraju, filteri stari po deset godina a tamo u knjižicu stave da je uredno zamjeno tj naplaćeno. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Zbog vece temperature, varijabila ce se otvoriti na MAX veci na 1000 obrtaja ako dodas MAX gas da bi pokrenula turbo i pokusala isporucit max snagu koju zelis, znaci ne trebaju ti obrtaji da otkljuca. Kod mene na vozilu ima pokazivac pritiska turba, max je 1.6. Na 1500 kad dodam max gas zakuca na 1.5 , nakon par sekundi padne nize. Isto tako kad dodam MAX gas i na 3000 obrt zakuca na 1.5 nekoliko sekundi i spadne na nizu vrijednost. 80 km/h u trecoj brizni sto je negdje 3000 obrt ne pokazuje preko 1.0 bar pritisak turba (tacnije usisa), u 4 brizini to mozda padne na 0.8 bara. Znaci varijabila je otvorena mozda 0.5 svoje max vrijednosti, ali izduvni plinovi su sigurno vece temperature nego da vozim u 4 brzini, jer veca kolicina goriva je spaljena.
Odradis ti. I u oficijelnom za tvoje auto je 150-180KM. I za mog pezoa 301 je bilo tako sa svim filterima 180KM ako se ne varam. Za moje auto u "garazi" ako hocu iste kvalitete filtere i ulje je 350KM minimum. Zbog "pečata" sam zato i nastavio kod njih jer je odrzavan u oficijelnim prije. Za 4 godine je to 600KM vise a mogu lakse prodati a i mirniji sam ovako Imali smo skoro diskusiju za gume kad ljudi stede 30KM po gumi na auto od 20k ili iphone case na uredjaj od 2500KM, slicno ti dodje. Da stavljam neki "zamjenski" od 20KM "isti" ko Mannov od 115KM, radije cu prodat auto i kupit jeftinije. Ovlasteni jest "pljacka" kad gledas koliko platis, ali ima svojih prednosti. I pezoa sam vozio u ovlasteni, super zadovoljan bio, 30KM jeftinije po garazama servis. Ali su ruke bile u rangu garaza dok je u Mercedesu duplo skuplje (a jos i zaracunaju vise sati).
Nidje veze da je varijabla zavisna od temperature!? Usljed veceg broja obraja veca je kolicina izduvnih gasova koji izlaze iz cilindara i varijabla se tome prilagodjava.