All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. selvin

selvin Moderator

Puno je i kod nas auta koja u ovlastenim mijenjaju samo ulje i filter i nista drugo. Naslusao sam se toga dok cekam servis. Doduse ne stavljaju im da su mijenjali sta drugo, barem nisam vidio ali je servis uredno zabiljezen ako ne ulazis u detalje neces ni vidjeti. U inter autu za audije isto ljudi rade, samo ulje i filter a ostale filtere deru godinama. To si vidio u papirnim knjizicama u kojim svako sebi upisuje ili dopisuje. U pravoj sigurno stoji samo ulje i filter.

2. AggressoR

AggressoR Aktivista

Pogresno sam napisao taj prvi dio. Ne vozi se na vecim obrtajima da varijabila OTKACI, nego da imas vecu temperaturu izduvnih plinova, a to mozes i bez tog aditiva.

Isto kad kazu da zbog DPF-a moras voziti na vecim obrtajima kad pocne regeneraciju. Ne moras, ECU sve koriguje i dovoljno je voziti na 2000 obr da se odradi kvalitetno ciscenje.

3. dmr

dmr Veteran foruma

Ovo ti tvrdis ja ne :D Cista fizika je u pitanju, veci obrtaji vise izduvnih gasova veci broj obrtaja turbine, prije ce otpasti necistoce. Lopatice varijable ce se vratiti u polozaj za veci broj obrtaja. Kao sto sam i napisao poslije cijeli rezervoar vozis normala sa aditivom da se varijabla razradi za svaki polozaj. Ovo sa 3000 obrtaja je samo prvih pola sata.

dams82 likes this.
  4. Haker

Haker Veteran foruma

Više sam mislio na razliku u održavanju Mercedesa i Opela. Idi ti u ovlašteni ja pozdravljam.
    Ja zamjenim sebi jer mi je ceif i jer mi se ne da voziti po garažama a ovlašteni je vožnja do Sarajeva ili Mostara vjeruj da mi nije stalo do neke uštede.
    Doduše imam i ja Mercedesa na dva točka, svake godine preko 300km na održavanje i to opet ja sve uradim bilo bi i 500

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

selvin likes this.
  5. AggressoR

AggressoR Aktivista

Ti si napisao
    "Nije veci broj obrtaja zbog vece temperature vec da se geometrija "otkoci" "

Ja kazem da ce varijabila "otkocit" i na 1500 obrt ako dodas MAX gas.

Taj DODATAK trazi da vozis na visocijim obrtajima, znaci NE da varijabila "otkaci" nego da imas vecu izduvnu temperaturu, a veca temperatura izduvni glasova koji dolaze u turbo bi MOGLA skinuti naslage u varijabili, opet naglasavam "MOGLA".

6. dmr

dmr Veteran foruma

Ja u drvo ti u kamen :D Vise izduvnih gasova ce vise zatvoriti lopatice nego sto su na 1500 obrtaja, sta znaci otkocit ce se na 1500 obrtaja?

7. AggressoR

AggressoR Aktivista

Max gas ce vise otvoriti lopatice na 1500 obrtaja (trenutno) nego konstatno drzanje gasa na 3000 obrt. Kad navuces odredjenu brzinu i zelis je odrzavati, motoru vise nije potrebna ista kolicina zraka i goriva kao sto mu treba pri dostizanja tu brzine.

Zasto dosta dizela baci dosta CRNOG dima kad dodas max gas?
    Zato sto turbo nabije max pritisak, varijabila ode na max, max kolicna goriva sagori se u tom trenutku, cim se pusti gas i odrzava tam brzina, nema vise crnog dima, turbo ne mora vise gurat max pritisak, varijabila se mozda prebaci na 0.5 max vrijednosti.

Ali sa konstatnim drzanjem veci obrtaja, konstanto povecavas temperaturu izduva i drzis na odredjenoj vrijednosti.

8. selvin

selvin Moderator

Pa tu razliku sam znao kad sam kupio da se placa taj tzv. "premium" i na odrzavanju i na popravkama a i na gorivu zbog ovog motora. Kad sracunam koliko dam love godisnje a koliko predjem, bas je cejf skup :D Idu sad nove zimske gume, bice dat 300KM po gumi sigurno... Da ne moram vozat djecu stalno, isplatilo bi mi se rentat i to najvisu klasu :D

9. dmr

dmr Veteran foruma

Procitaj ponovo moj post od prije 2-3 posta, cilj je ocistiti varijablu za sve polozaje, prvih pola sata vozis na 3000 obrtaja poslije cijeli rezervoar normalno vozis. Nemoj vise o ovom boga ti :D

10. AggressoR

AggressoR Aktivista

Vracas se na ono, da sa tim visokim obrtajima odrzavas vecu temperaturu izduva-Turba u nadi da ce izbaciti govna koja se nakupe na njemu a ne da ce ti taj neki magicni preparat pomoci jer ce proci kroz proces SAGORIJEVANJA u motoru i neki cudom ocistit TURBO.
    Zapalit se u TURBU (reagovati sa naslagama u varijabili) i ocistit varijabilu (skinut naslage) ali prije toga NE izgoriti u motoru gdje je veca temperaturua i ne izgubiti svoje karakteristike.

11. dmr

dmr Veteran foruma

Opet ti sa temperaturom :D Ja rekoh fizika a ne termodinamika :D Nego zar nisi nikada vidio slucaj da gorivo ne izgori uopste vec izlazi kroz auspuh zivo gorivo :D

12. dams82

dams82 Komšija

Ono što je jasno je da ti imaš veliko povjerenje u ovlašteni i u originalne dijelove, ali isto tako je jasno da imaš dovoljno novca da to platiš i da te ne boli glava zbog toga. Ono što sam ja napisao je da je sve to precijenjeno, posebno kad su u pitanju zamjene ulja i filtera, OE ulje proizvodi neka rafinerija, a ne Mercedes, u zadnje vrijeme Petronas, jedno vrijeme su radili Ravenol za Mercedes. Filtere proizvode renomirane firme tipa Mann Hummel, hengst, mahle, a sve te filtere imaš u aftermarket prodaji po znatno nižim cijenama, eh ostaje taj famozni pečat zbog kojeg ti ovlašteni još uvijek i rade auta van garancije, inače bi im malo ko išao da ga nemaju.... Filter goriva za tvoj auto je i ovako skup, teško ispod 150KM da se može kupiti....

selvin likes this.
  13. Qler

Qler Veteran foruma

Hajde dams ako ti nije mrsko računaj koliko bi me došao servis kod tebe, koliko jeftinije od ove moje kombinacije, 175 plus cca 280

14. selvin

selvin Moderator

Ma jasno mi je to sve, sve si upravu. Trenutno mi ta razlika u cijeni ne igra neku znacajnu ulogu jer bih zelio da sve ostane ok po servisnoj i da ga tako i prodam. Mozda dzaba trosim pare, ko zna :)

dams82 likes this.
  15. selvin

selvin Moderator

Nema sanse da ces za 280 dobit ulje i filter ulja sa zamjenom u starline. Racunaj 38KM litar, kod tebe ide 8l? Dodaj na to filter ulja 50ak KM sigurno plus ruke 1h (barem) po 60KM. Računaj 400KM minimum. Trust me :) Osim ako nemas neki deal drugarski.

16. Qler

Qler Veteran foruma

Zadnji račun 28KM litar ulja bio, ako sad ne bude šta više, filter ulja je bio isto nešto sam se iznenadio povoljan, ako nije bio ispod 50KM, I 60KM sat rada

Mislim da sam u konačni i imaon20% popusta na dijelove..

17. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ovdje ulje, filter ulja, filter zraka i kabine 400-500 eura za ove “normalne” marke, za svapske premiume i preko 800, ili cak blize 1000.

18. selvin

selvin Moderator

Najvise zbog cijene rada?

19. dams82

dams82 Komšija

Pa vidi, ulje 8,5L, filter ulja, filter Kabine i filter zraka 2 komada sa uslugom ugradnje i bez ikakvog popusta oko 400,ali eto da ide neki popust to već može biti oko 350. Računao sam jeftiniju varijantu sa sasvim dovoljno kvalitetnim materijalom, ono što bih i ja sebi ugradio, a da idemo na neku malo skuplju varijantu opet je to 50ak maraka gore....

Qler likes this.
  20. XTRage

XTRage Veteran foruma

Jasta, u mazdi npr. je sat 150 eura, zaracuna minimalno 1,5 sat godisnji servis jer pored zamjene ulja i filtera kao pregleda ostatak auta, podmazuje ako sta treba i sl.
    Ali nisu ni ulje i filteri naivni, litar ulja 30-40 eura, filter ulja 20, zraka 35, kabine 40.
    I tako je otprilike kod svih ovih osrednjih marki, koreanaca, japanaca, francuza, i “obicnih” svaba (i skodilaka).

A onda premium ide jos barem +50% na to.

selvin likes this.