Pa kažem ti, raja će prije dati 12-15k za non fl, nego 20k za fl, nema to vrijednost kod nasih ljudi, vidjet ćeš kako će buraz to teško prodati, pogotovo jer je karavan.
Ma sve ima mušteriju. I ti kažeš da ćeš prodati škodu, a iskreno auto hem nema opreme hem prešli pola miliona... A za cijenu, ja Mondea platio 16500, vozio 6 godina i prošle godine ga dao u zamjenu 16k ga u zamjeni računao... To što ti možeš prodati skuplje nije do škode nego do tržišta. Ni cls ne vrijedi 40k, pa opet toliko košta... Isto kao što ta škoda ne vrijedi ni 7, pa ne košta toliko...
Tu samo pomaze cupanje citavog dpf-a ili rizikuje da motor nastrada, jer je to poznati problem kod tog motora. U vecini slucajeva nastrada glava zbog pregrijavanja. Prije mozda 2-3 sedmice bas jednoj otvaran motor, kaze nije se pregrijavala ali zeza DPF, kad je otvoren motor vidi se dihtung probio (ipak je bilo prgrijavanje). Ravnanje glave, novi dihtung itd itd, ali najgore dpf ostaje jer je vlasnik iz Austrije i mora g aimati.
Čuj do tržišta, pa Octavia je auto iz C segmenta, drži cijenu i parira D segmentu jer je pouzdano auto od kojeg te neće zaboliti glava. CLS je egzotika koju rijetko kupuju, pa i ja da preprodajem auta bi uzeo u zamjenu mondea kojeg lako mogu prodati u odnosu za CLS-a gdje moram čekati nekog egzotičara. Evo gledam recimo Golfa V, cijenom je gotovo duplo kao Peugeot 307 koji mu kvalitetom parira. Meni majstor koji odrzava Octaviu, nudi odmah kupovinu, tako da je veliki benefit imati auto koje moẓ̌eš sutra ili za par dana prodati.
Best buy. Pitaj koliko ce ti ponuditi majstor, reci da prodajes i budi ozbiljan. Jer je to ona prica "kad budes prodavao javi mi se", da ti nahvali auto, a kupio bi je samo da mu das 30% ispod cijene i tad ce joj naci 10 mahana zasto ti nudi toliko.
Dok ne zeza sve je ok, jednom kad pocne gotova je prica, samo pomaze cupalje dpf-a i gasenje. (prijatelj ima isti motor u mazdi 6, vec 260 000 na satu i nikakvih problema, ali kad pocnu zna gdje je)
pa dzaba imas auta koja su kod nas na cijeni, ja peticu vozao 5 godina imao i ozbiljniji udes, popravio sve i opet je prodao skoro koliko sam je i platio, to je bilo prije ove covid krize kad su cijene polovnih auta jos bile normalne a sto se tice polovnog ja sam zacrtao ne starije od 5 godina i tu mi je za moje razmisljanje mercedes kakav mi treba izvan budzeta, pa sam opet kupio auto iz vag koncerna koje opet zbog kretanja na trzistu mogu prodati za vise nego sto sam platio, ne pada mi na pamet da tvrdim da je ono bolje od neke c ili e klase istog godista kad nije i nece nikad biti, vazno mi je da nisam svako malo kod majstora tj da sam samo zbog redovnog odrzavanja na servisu
Poslje golfa 3, to je najgori golf u seriji (mozda i gori od 3). Nabijena cijena a izvedba nikakva. A onda Golf 6 ubacen poznati 1.6 dizel s " piezoelectric injectors" diznama, problem nastrada elektronika dizni (a svaka ima svoju) gdje dodje popravka preko 1500km i opet ti niko nece dati garanciju vecu od godinu dana.
A pezo se ne kvari, nit dizne nit elektronika, ni mjenjaci a motor ko curica slusa do 500k i vise? Golfova 5 grobova ko u prici, svi presli 500-600k+ i kao kvari se. Jok eto treba slusat. Sestra ga uzela sa 260-280k, vozila do 400 i nesto. A vracen bio makar 200k, mislim i vise. Znaci sad gura preko 700k sigurno jer je prodala prije godinu. Kvario se logicno, ali koliko je presao i koliko je vozen, nije to nista. Najveci problem hrdja i brave. Ostalo ko i kod bilo kojeg drugog auta, docekuj standardne probleme. Milion takvih primjeraka sa 500-600k+ na cestama ali da je Bosnji da uzme auto staro 20 godina pred smrt po kilometrazi a da mu se ne kvari. Pa nije nijedan proizvodjac madjionicar.
petica koju sam prodao presla bila 470000, od ozbiljnih kvarova imao zamjenu bregaste, pet godina otkako sam je prodao a auto jos vozi ista osoba svaki dan bez ozbiljnih kvarova, kupljena sa nekih cca 380000, udes isplacen i popravljeno od isplate
Jesam negdje spomenuo peugeota u komentaru? Ne. Spomenuo sam golfa 5, tacnije citavu seriju golfa. Dobro si spomenuo brave koje konstatno zezaju, i hrdja ko da je fiat iz devedeseti (pocetak) kad je nabavljao lim iz Rusije koji nije imao nikakvu zastitu. Peugeto je posebna prica, pogotov s ad-blue, posebnim filterom (ne dpf) i poznatim 1.5 motorom i uljenim zupcastim. I uvijek je bolja investicija 307 nego golf 5 za onoga ko ce zadrzati vozilo duze, ko ce mjenjati svakih par godina golf 5 je bolji jer drzi duze cijenu.
Ovdje prica ide u smislu golf se kvari, a octavia ne kvari, ona je best buy, a uporedo onda ide prica "isti su dijelovi za manje para", kontradiktorne gluposti. Kvari se onoliko koliko je ishaban auto, jedino pravilo. A svako auto ima boljku zbog koje se cesce kvari od ostalih. Tale vozi best buy golfa 5 sa drugom znackom a golf 5 mu je precijenjen i puno se kvari
Octavia - Golf - Audi A3 (i ima ih jos), isto GOVNO samo drugo pakovanje. Octavia jest mozda najbolja solucija ulozeno - dobijeno ali to vrijedi za staru seriju, za nove vise ne vrijedi jer su cijene otisle u nebo. Opet sta uzmes. Ja sam uzeo alfu 159 (sreca) koju je vlasnik odrzavao i nisam imao velikih problema, sad sustize jer u zadnje 2 godine nisam dao ni 400km na odrzavanje (s uljem-filteri), jednostavno sam OHLADIO od vozila, sad da je nekim CUDOM prodam onaj ko je uzme ima sigurno investicije 1000 KM (planiram to ja sve odraditi najvise jer sam set uradio prije 3 godine). Tako je isto i s drugim vozilima. A znam ljude koji su za 50% vise platili isto vozio i dali su najmanje 3-4 puta vise za odrzavanje nego ja. Imao sam grande punta (sad imam samo noviji sa vise govana na sebi) s kojim da mi neko kaze treba vozit do Japana (znam da nije moguce) ja bi sjeo i vozio bez razmisljanja jer znam kakvo je vozilo bilo. Dok znam najmanje 10 osoba koj su pljuvali to vozilo koliko god su mogli.
U glavnom ja ne octaviu ni za kakve pare. To mi je tako od bojno auto, čudo jedno. I drago mi je da je cls egzotika a ne da vozam konfekciju. Jebo me auto ako gledam od prvog dana kako ću ga prodati. Hoću da imam bar neki ćejf dok ga vozim. I evo, Mondeo, prodaje se, veća klasa, udobnije, bolje auto od svake octavie i opet Bosanac leti na šklopociju...
159 je prelijepo auto i iznutra i izvana. Mercedes W204 samo iznutra, ali meni se sviđa i takav Sad vidjeh karavan verziju grdan pozadi, naprijed je ok, ali unutra je uživancija. I jedno i drugo su mi bili i ostali neka želja, mada s trenutnim zaista se ne mogu požaliti, ne sija nijedna lampica na tabli već 5tu godinu, ne ureklo se.
Ne gledaju od prvog dana, nego je to još prije kupovine prva stavka - za koliko će se moći prodati i koliko brzo. Meni to nema smisla ako ćeš auto vozati godinama. Ako ćeš za pola godine prodavati, ok, ima smisla.