Biciklizam EXTREMNI/REKREATIVNI...

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Apr 29, 2010.

 1. Haker

  Haker Veteran foruma

  A skočile su cijene novih bajkova posebno kako su prešli na 29"
  Ja mislim da se može ubost dobar bajk polovno i sa ulaganjem od 200km dobiješ kao nov bicikl.
  Ja sam 2013. naletio na ktm sa XT i slx opremom bajk 2012. godište koštao 1200 eura ja ga platio 800km :D uložio 100km u servis i evo i danas ga vozim nisam šarafa zategnuo osim mijenjanja guma i pakni.
  Mada sada je vjerovatno istegnut lanac, kaseta, u pogonu nešto kvrcka, ne znam da li sve to srediti ili novi tražiti. Tako ti je kad bošnjo zapusti :D

  Sent from my SM-G950F using Tapatalk
   
 2. nFare

  nFare Komšija

  Može se naći dobar bajk polovan samo je to mukotrpan proces, ja sam svoj Treking iz klase od 600€ kupio za 200 i uložio ca 50€ u dijelove, i skoro tri godine vozim kvalitetan bicikl bez mana, s tim da sam jedno mjesec dana svakodnevno prevrtao oglase.
   
 3. forzamilan

  forzamilan Veteran foruma

 4. nFare

  nFare Komšija

  Eto ga Stevens Beton :), 46" ram, jel to neki M?
   
 5. forzamilan

  forzamilan Veteran foruma

  18 inča RAM a tockovi 27.5 kontam pasat će.
   
 6. forzamilan

  forzamilan Veteran foruma

  Evo pazario. Bajk je super bas ocuvan haman ko nov i pase. Jedine zamjerke malo prednji disk struze od pakne malo je u jednu stranu previse ne znam kako to rijesiti i volan mi je malo nizak. Volio bih ga podici ne znam kako to ide pa bujrum ko zna neka javi a dok uganjam vremena i volje...
   
 7. NAILS

  NAILS Moderator

  Nema vise oglasa pa ne vidim kako izgleda. Elem disk je ili kriv ili klijesta nisu centrirana. Zavrti tocak pa dobro gledaj da li disk šeta lijevo-desno. Ako je puno zamjeni ga. Ako nije onda probaj centrirati klijesta. Malo popustiš da se mogu pomjerati lijevo-desno. Zatim stisneš kocnicu, cuvas i onda stegnes. Tako centriras.

  Cesto se disk iskrivi kada se vozi bajk koj ije sastavljen sam oza izloga, kojem kliješta nisu centrirana pa kada kocis, savija disk u stranu. Tada se i pakne nepravilno trose.
   
  forzamilan likes this.
 8. nFare

  nFare Komšija

  Male su tolerancije kod disk kočnica, poremeti se to i kod skidanja točka. A za guvernalu ti samo treba imbus šestica na vrhu i distanceri i nadati se da imaš prostora da pomjeriš lulu.
  Generalno ti je youtube sad kao enciklopedija za sve oko bajka.
   
  forzamilan likes this.
 9. Kralj Tvrtko I.

  Kralj Tvrtko I. Novi član

  Šta koristite za čiščenje i podmazivanje lanca?
  Upravo sam prao biciklo od zimske prljavštine i našpricao sam lanac sa WD40. Da li je to dovoljno ili bi trebao podmazati nećim jačim?
   
 10. Haker

  Haker Veteran foruma

  Podmaži mašinskim uljem.

  Sent from my SM-G950F using Tapatalk
   
 11. Aldiin

  Aldiin Overclocker

  Pa ako budeš vozio po ovom vremenu, pogotovo brdski biciklizam, wd40 će se saprati veoma brzo sa lanca i onda postoji mogućnost preskakanja/spadanja i eventualnog pucanja.
   
  Last edited: Feb 27, 2020
 12. Kralj Tvrtko I.

  Kralj Tvrtko I. Novi član

  Aha. Znaci ipak treba dodatno mazanje.
   
 13. Haker

  Haker Veteran foruma

  Ne treba dobro, tanak sloj i višak obriši krpom. Ako ne voziš po makadamu onda jednom mjesečno suhom krpom obriši lanac i ponovo podmaži, tako će uvijek biti čist.

  Sent from my SM-G950F using Tapatalk
   
  Kralj Tvrtko I. likes this.
 14. exwizzard

  exwizzard Komšija

  Ja sam u m bike shopu uzeo ulje za lanac, mislim da je par maraka. Ciscenje radim benzinom i cetkicom za farbanje ako je nesto jako na lancu a onda sapun i voda.
   
 15. Kralj Tvrtko I.

  Kralj Tvrtko I. Novi član

  Ma ovo je prilično nov lanac. Prva mu je zima :)
  A i ne voza se baš po extremnim terenima, večinom sam po asfaltu. Nije nešto prljav, vidili su se već tragovi korozije al sve je to od vode. Kupljen u 7 mjesecu prošle godine i nisam ga podmazao do sada nikako.

  Eh sad, u toku vožnje kad stisnem pedalu dolazi do "preskakanja"... da li je to do ppdmazivanja lanca ili je moguće, iako je bajs nov, da mu je neki ležaj otišao?
   
 16. Haker

  Haker Veteran foruma

  Ne funkcioniše to tako druže. Nema veze što je nov, lanac se mora odmah podmazati i nastaviti podmazivati. Vjerovatno ti je zadnja mašinica malo raštimana, vjerujem da ne preskače u svakoj brzini

  Sent from my SM-G950F using Tapatalk
   
  Kralj Tvrtko I. likes this.
 17. Kralj Tvrtko I.

  Kralj Tvrtko I. Novi član

  Nevjerovatan osječaj.
  Maloprije odem da probam i nevjerovatno koja razlika. Bolje radi nego nov kad sam kupio...
  U pravu si 100%...
  Šta malo masnoče na lancu radi

  Čak nema ni preskakanja lanca.
   
 18. zoi

  zoi Veteran foruma

  Ima li se gdje kupiti ona kao zaštita za kasetu i lanac kao na gradskim biciklima što dođe, da ne prljam hlače? Gdje inače kod nas ima ove opreme za bicikla?
   
 19. NAILS

  NAILS Moderator

 20. nFare

  nFare Komšija

  Ako nemaš fabričku pripremu sa nosačem lancobrana a vjerovatno nemaš, to ti je pegla žešća da sam postavljaš, treba alat za skidanje pedale i pogonskog navoja ili pravac servis, samo je pitanje koliko košta ta zabava na kraju.