BiHNeT i ADSL

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by ||NeX||, Oct 30, 2003.

1. ||NeX||

||NeX|| Aktivista

Dugo već pričaju a nikada da uvedu u druge gradove pored Sarajeva.
    Zna li iko hoće li se to u skorijoj budočnosti desiti?

2. Spider

Spider Aktivista

E pa vidis ja i tepsija smo isli do nase poste i pitali zaduzene za to i rekli su nam da ce u gorazde tek doci za jedno godinu,dvije.A za druge gradove ne znam.

3. Esh

Esh HWB

Ovo sam vec negdje spominjao na forumu, no ponovit cu:

ADSL je za gradove pored Sarajeva planiran krajem ove godine, a ostali bi mogli ocekivati ADSL tek negdje na proljece, no buduci da su BIHnetu veoma skrti na informacijama...

4. n1dal

n1dal Aktivista

Eeee da je tako ...odnosno "DAJ BOZE" :!: ...sve bi onda bilo rega :wink:

...more comments....

5. abasi

abasi Aktivista

Ma nemojte se ba nadati ADSL-u osim u Tuzli, Mostaru, Zenici i slicno... nekim vecim gradovim gdje vide "PROFIT" :wink:

6. ||NeX||

||NeX|| Aktivista

Ma u nas su postavljali ko biva digitalne vodove, kažu da će mjenjati brojeve sada. Pa bi i time trebao ADSL logično, ali ja nešto u to ne vjerujem. pravo je optimistički reći ove zime. Ja se kladim da ADSL pored Sarajeva i Zenice neće vidjeti sunca do ljeta 2004.

7. Zeleni

Zeleni Network Ninja

Ne postavlja niko digitalne vodove, postavlja se drugacija oprema u centralama, tako da se koriste digitalni signali mjesto analognih. Iste se bakrene zice koje dolaze tebi kuci koriste. E sad adsl ima ogranicenja. Najveca daljina od centrale je 4 km. Mozda moze i do 6 ali tada ti ni jedna firma nece dati garanciju na stabilnost i uptime. Stabilnost zavisi od opreme u centrali i od stanja bakarnih zica koje koristis. Izgradnja podrske jedne centrale za adsl u Norveskoj kosta oko 30000 € tako da se ne nadate previse :)

8. Xan

Xan Aktivista

e sad su sigurno potonule sve lađe... :(

9. Shenron

Shenron Komšija

10. n1dal

n1dal Aktivista

Eo gledam ...lijepo lijepo...nego samo jos da pitam "jel samo za Sarajevo" ili ?

...Toliko za sada...

11. Esh

Esh HWB

to sam ih i ja pitao : ) pa su mi rekli da trenutno podrzavaju 4 centrale u Sarajevu.. vise detalja njima na mail

12. ||NeX||

||NeX|| Aktivista

A niko se ne žali da je ovo sve skupo. Čuj priključak se plaća, pa onda debela tarifa. U švabe se jagme za mušterije, pa džaba priključak, a ok tarife. U njih DSL ko u nas dial-up na 56k. Sramota. Da hoće T švabski kupiti komplet našu poštu i telekuomunikacije.

13. Esh

Esh HWB

heh Nex, stvarno mislis da bi bilo toliko bolje? Evo uzmi Hrvatsku za primjer. Eto Deutche Telecom je kupio 51% HT-a i haj da vidimo koliko to procentualno korisnika DSL-a ima u HR? Porazavajuce.

Istina, kod njih se ISDN prikljucak ne placa, jer je HT forsirao prelazak na digitalne linije, ali to je bilo i bez "Svaba"...

14. syss

syss Veteran foruma

nije to tako nex... pa užasno pušimo zato kaje dt kupio ht, on im diktira tempo, a mi se spajamo modemom.

zadnje kaj ja znam za dsl je bilo oko 3000 korisnika :) onda je bilo nekakvo javno priznanje da je taj "početni" dsl qrac, i da će pravo profitirati oni koji se "od sada" spoje preko dsl-a :) :) ... puuno :)

plaća se isdn priključak ponovo.

15. n1dal

n1dal Aktivista

> Ma sve za :cry: :cry:

16. Shenron

Shenron Komšija

Pa naravno da je DT=HT=Sranje. HT je skoro pa jedinih koji DT-u donosi profit. Zasto bi oni smanivali cijene i uvodili nove usluge kad mogu pljackat i zaradjivat na ljudima bez da ih itko omete pri tome????

17. ||NeX||

||NeX|| Aktivista

Korupcija! Monopol! Sranje!

18. Zeleni

Zeleni Network Ninja

Tako je i u norveskoj. Deru nam guzove samo tako. Ja na primjer placam 350 kr sto je nesto manje od 80km mjesecno za neogranicenu 384kbit liniju.

Za 10 km vise mozes dobiti 720, ali prebacivanje na drugog dostavljaca je poprilicno skupo, tako da jos nije alternativa.

Na primjer u svedskoj, u vecim gradovima poceli su uvoditi 26 mbita za 100 km. 10mbita mozes dobiti skoro pa bilo gdje, za samo 80 km mjesecno. Najveci ISP u swe je poceo nuditi 100mbita privatno za od prilike 200 km mjesecno. Mislim razlika je nenormalna od zemlje do zemlje.

19. Predator2003

Predator2003 Aktivista

:shock: 100 mbita ... za ~200 Km... woow... :shock: :D

zaista :shock: ... :lol:

:)

Mi cemo nadam se do 2010 docekati 1 mbit sa neogranicenim prometom... :roll: :lol:

20. Zeleni

Zeleni Network Ninja