1. insekt9

  insekt9 Aktivista

  Vidim podforum CAD a tamo se pise o Photoshopu, 3DMax-u... :(

  Pa rekoh da ja napravim topic o necemu sto je tvarno CAD/CAM, a to je Catia.
  Ja u posljednje vriejme radim sa v5, a na v4 sam radio vise d godine. Radim konstrukcije usko vezane uz auto industriju. :D
  Zanima me da li se ko sa foruma bavi Catia-om, bilo to verzijom v5 (za windoze) ili v4 (za Unix)?
  Ako ko radi nesto ozbiljno ili ima kakvu literaturu za v5, molio bih da mi se posalje.
   
 2. Dog_Father

  Dog_Father Moderator

  p2p
  sa shareazom odmah izbaci 50 tutoriala
  trazi i naci ces
   
 3. HamziBeg

  HamziBeg Komšija

  @insekt9, sta cekas hvataj konce u svoje ruke... postaj stagod korisno. Koje su prednosti tog programa nad ostalim CAD programima i neke demonstracije i uputstva. ;)
   
 4. ming

  ming Veteran foruma

  Vjerovatno je za mašinstvo.
   
 5. insekt9

  insekt9 Aktivista

  CAD se koristi u strojarstvu, građevini, blablabla... a CAM samo u strojarstvu. Radim u Catia-i kao konstruktor u auto industriji. Par slika možete vidjeti na forumu http://www.auto.ba podforum NOVITETI. Nick je isti: insekt9
   
 6. Anonymous

  Anonymous Guest  Prvo pitanje: kako postati screenshot? Jedino tako Vam mogu pokazati sta i kako radim.

  Prednosti Catia-e u odnosu na druge CAD/CAM/CAE programe su u realisticnoj slici koju pruza korisniku (ovo je za laike), dalje apsolutna paremetrizacija (v5, dok v4 nije parametrizirana). Nevjerojatno dobra podrska za CAM (computer aidding modeling), mogucnosti simulacije obrade na glodalicama, tokarskim strojevima,... Velik broj modula (licenci) tako da nije potrebno kupovati (manjim firmama) full program neo licence koje su im direktno vezane za posao kojim se bave. Dalje, gotovo cijela autoindustrija radi sa CATIA-om, i skoro cijela avioindustrija.

  Za ovaj put toliko, nadam se da ce biti jos tipova koji rae sa Katom pa da razmjenimo iskustva
   
 7. insekt9

  insekt9 Aktivista

  [quote="Anonymous


  Prvo pitanje: kako postati screenshot? Jedino tako Vam mogu pokazati sta i kako radim.

  Prednosti Catia-e u odnosu na druge CAD/CAM/CAE programe su u realisticnoj slici koju pruza korisniku (ovo je za laike), dalje apsolutna paremetrizacija (v5, dok v4 nije parametrizirana). Nevjerojatno dobra podrska za CAM (computer aidding modeling), mogucnosti simulacije obrade na glodalicama, tokarskim strojevima,... Velik broj modula (licenci) tako da nije potrebno kupovati (manjim firmama) full program neo licence koje su im direktno vezane za posao kojim se bave. Dalje, gotovo cijela autoindustrija radi sa CATIA-om, i skoro cijela avioindustrija.

  Za ovaj put toliko, nadam se da ce biti jos tipova koji rae sa Katom pa da razmjenimo iskustva[/quote]

  da se ispravim i kazem da je citirani post moj.
   
 8. Blackmore

  Blackmore Aktivista

  Evo par mojih radova iz Catia V5 R10. Nista profesionalno, radovi su proistekli iz vjezbanja.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 9. ming

  ming Veteran foruma

  Respect :!:
   
 10. Blackmore

  Blackmore Aktivista

  Evo jos par slika:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 11. syss

  syss Veteran foruma

  stari moj ti si inženjerina i pol :D

  keep up the good work!
   
 12. postal dude

  postal dude Aktivista

  nije los program samo da je vremena
   
 13. ming

  ming Veteran foruma

  Samo dva ventila po cilindru :mrgreen:


  Ovo je onda neka traktorska masina :mrgreen:  Svaka cast.
   
 14. Anonymous

  Anonymous Guest

  Jeste, dizel motor je u pitanju. Kao sto se vidi sa slike oblik mi je bio manje bitan. Vjezbao sam Catai-jin DMU Kinematics modul (On sluzi za simulaciju kinematike masine. Vrlo je koristan jer se moze mjeriti dolazi li do nezeljenih udara i zadiranja izmedju dijelova mehanizma u radu. Takodje na ovom primjeru se moze mjeriti i graficki prikazati promjena brzine, ubrzanja i puta bilo koje tacke na klipu ili klipnjaci u zavisnosti od broja obrtaja radilice) i trebalo je da sto manje vremena gubim na modelovanje.

  Rovokopac je zamisljen kao igracka od plastike. I njegova kinematika se moze simulirati u DMU Kinematics. Catia posjeduje Mold Tooling Design modul u kome se lako mogu konstruisati kalupi za livenje plasticnih dijelova (primjer ove igracke) Tim se jos nisam bavio.

  Ovu kuku sam uradio sa cimerom za njegov graficki iz transportnih uredjaja. Na slici je prikazana njena provjera metodom konacnih elemenata, gdje se na osnovu zadatog opterecenja i veza dijela proracunaju naponi i deformacije (proracun naravno program obavlja).
  Na slici je prikazana raspodjela napona (napon u masinstvu predstavlja unutrasnju silu materijala kojom se on protivi vanjskom opterecenju svedena na jedinicu povrsine). Caty ima sposobnost i provjere sklopova ovom metodom. Takodje moguce je optimizovati oblik masinskog dijela (na primjer ako je predimenzionisan pa se time ustedi na materijalu).
  Avion je modelovan pomocu slobodnih povrsina i zamisljen je kao maketa. U radu sa povrsinama Catia je daleko ispred konkurencije. Povrsine za avion sam radio u Generative Shape Design-u
  [​IMG].
  One su parametarski odredjene (dobijaju se spajanjem linija koje mogu biti ravanske ili prostorne). Za kompleksniju geometriju tu je Free Style modul koji koristi NURBS povrsine. Za povrsine najveceg kvaliteta u auto, avio i kosmickoj industriji (takozvane povrsine A klase) koristi se Automative Class A modul. Pomenuo bi i mogucnost dobijanja povrsina pomocu 3D skenera.
  (jos cu malo da vas smaram, trazili ste karakteristike i prednosti programa):
  Insekt 9 je pomenuo CAM podrsku (Computer Aided Manufecturing, a ne Modeling kako je napisao). Objasnio je sta vec tu spada: izrada programa za CNC (Computer Numeric Control) masine koje same obavljaju unaprijed programom definisan tehnoloski postupak.
  Iz skupa CAM modula izdvojio bi STL Rapid Prototyping. Ako posjedujes odgovarajucu masinu vrlo brzo mozes dobiti prototip modela. Na masinskom fakultetu u Banjaluci imamo masinu koja izradjuje modele od nekog materijala na bazi voska. Ti modeli se kasnije mogu iskoristiti u tehnologiji mikrolivenja.

  Takodje Catia obuhvata i skup modula namjenjenih elektricnim i elektronskim instalacijama, cjevovodnim instalacijama, a mozda i najzanimljivije od svega su moduli za ergonomske proracune ( za masinu koju si isprojektovao postavis covjeka odredjenih fizickih predispozicija i simuliras njegov rad. Nisam se tim bavio, pa ne mogu nista vise reci, valjda se proracunava koliko se covjek umara i koliko mu je vremena podrebno za odredjenu operaciju).

  Mana Catia-je je njena cijena i hardverska zahtjevnost. Za ugodan rad sa sklopovima sa vise pozicija potrebno je mnogo RAM-a. Ja sam motor radio sa 256 (sto je apsolutni minimum) i mnogo sam se napatio. IBM kao distributer programa i od skora vecinski vlasnik njegovog razvojnog tima (francuskog Dassault Systems-a) prodaje hardver optimizovan za rad sa Catia.

  Ako vas zanima sta pravi inzinjeri rade sa ovim programom jednostavno ukucajte u Google "CATIA" i pogledajte slike.

  Toliko. Ako bi neko od vas htio da pocne da radi sa ovim programom, ili da se malo blize upozna sa nacinom modelovanja u njemu neka mi se javi. Napravio sam mali tutorijal za modelovanje vijka koji moze dobro da posluzi pocetnicima. Ako neko hoce mogu mu mailom poslati.

  Hvala za kritike i podrsku.
   
 15. Blackmore

  Blackmore Aktivista

  Zaboravio sam se logovati :mrgreen:
  nema veze
   
 16. insekt9

  insekt9 Aktivista

  u zadnje vrijeme (cudno ali istinito) Dell ima bolji hw za Catia-u od IBM-a! Ja radim sa 3 GHB dual RAM-a i xeon-u 3.6. Grafika je Nvidia Qadro FX... na poslu dok je kuci AMD 64 3400+ sa gigom ram-a i solidnom grafuljom mada kontam uzimati GForce 7800
   
 17. ming

  ming Veteran foruma


  Zar ide renderiranje preko grafike?
   
 18. HamziBeg

  HamziBeg Komšija

  I te kako... taman sam htio staviti pod novu temu sto sam nasao Zygota takve tehnologije (bar za mene) i to jedva.. nigdje na netu ne mogu da nadjem nesto slicno, tj. renderiranje kroz GPU.
  http://www.rusteddreams.net/faogen.html
  Pogledajte ovaj gore link, tehnika je jos u povoju no u buducnosti razvije li se bit ce jako dobra i korisna stvar za 3D dizajnere.
   
 19. Blackmore

  Blackmore Aktivista

 20. kova777

  kova777 Guest

  Ima li netko tutoriale za CATIA V5R15 moze i za part design a i za ostale module.
  U školi smo obradili samo part ne cijeli ali znam vecimu,drafting,DMU kin... i assembly ako netko ima moze mi javit na [email protected]