Cijena PC servisa

Discussion in 'Generalna diskusija' started by wragg, Sep 8, 2012.

1. AdoSA

AdoSA Komšija

Brate nisam bezveze bez ociju ostao i dosta novaca potrosio na usavrsavanje svog znanja da sada to radim za neke sitne novce, da ne pominjem da radim dzaba. Ti kazes tu nema puno posla? Uzmi samo vrijeme koje se potrosi da se reinstalira OS, instaliraju driveri, instalira potrebni prateci software, i da se to sve optimizuje u zavisnosti od konfiguracije da radi kako treba... Jos pogotovo, a sto je cesto slucaj, ako nesto pocne da zeza (hardware). Kazem da je 40KM premalo sto uzimam ali uzimajuci u obzir ovdasnju situaciju ne mogu traziti vise fakat...

BTW instaliranje TeamViewera po meni nije udar na privatnost :) mora ti reci ID i Password da bi usao u racunar ;) a i ako ti je vec dao masinu da mu je uradis i spasis podatke onda ne vidim razlog za zabrinutost

2. GV

GV Komšija

Koliko tebi vremena uzme reinstalacija OS-a i ostalih programa? Koliko ljudi znaš da imaju licenciran OS i Office na ličnom/kućnom kompjuteru. Pa na servisu uzmu samo cvaju za dijagnostiku, ja barem dajem besplatan support neko vrijeme, ako odem kod nekoga da napravim ili sredim konekciju jebem ga potrošim barem gorivo, a zauzvrat dobijem hvala + kolač, kafu, sok... dječica mogu na online igrice, kčerka i mama na facebook....neprocjenivo.Ti si kompjuterski pismen, znaš li koliko ima ljudi nepismenih koji ne znaju ni kanale na novom televizoru naći, a kamoli ih posložiti po nekom svom redu. Evo mi smo kao pismeni pa uvijek ima neki upit kako nešto napraviti jer se jednostavno prvi put srećeš s time. Pa bilo je upita na ovom forumu i od raje koja rade u servisi. Zovni eletričara da ti promjeni grlo u stanu, vodoinstalatera da ti popravi česmu koja kapa, nedaj bože da još mora šta štemati pa da vidiš šta je udaranje po ušima, ja hvala bogu to sam sebi radim, za te stvari majstor u moju kuću ući neće.

3. Ninja

Ninja Komšija

Prije 5-6 godina, dok sam se pokušavao bavit ovim poslom, naplaćivao sam 20 KM za reinstalaciju i sve što dođe s tim. Međutim, nisam imao puno posla, a i ono što sam radio uglavnom bih završio nagužen od strane rodbine i prijatelja, tako da sam odustao od servisiranja. A oni kojima sam naplatio su kontali da su se pretplatili na telefonsku podršku.

Bolje džaba ležat nego džaba radit.

4. dmr

dmr Veteran foruma

Ma po meni je ovo oko racunara samo hobi. Tesko ce tu ko sta zaraditi.

5. GW

GW Moderator

Ja godinama zarađujem na servisu računara. Naplaćujem skoru uvijek 30 KM po dolasku jer je to neka realna cijena koliko ljudi mogu platiti. Naravno, možeš uzeti i više ali te ta osoba više neće zvati, nego će naći nekog jarana kako što je Ninja koji će to besplatno uraditi. :D
    Svakome uradim kao što bih uradio sebi i zato imam stalnih mušterija koje me zovu godinama. Prije sam pucao oglase, sad baš nemam vremena zbog 9-17h posla pa radim samo po preporuci. Evo danas je nedjelja a ja moram uraditi još 3 računara. Jedan sam već završio...:D
    Hoću da kažem da treba čuvati mušterije i raditi maksimalno profesionalno i sa vremenom se može početi zarađivati.

6. GV

GV Komšija

Što se mene tiče potpuno si u pravu, barem da povratimo dio sredstava uloženih u plaćanje konekcije na internet, godine kupovanja Bug-a i ostalih IT časopisa...

7. wragg

wragg Aktivista

To je to. Potpis ko kuća! :)

8. civil

civil Aktivista

Prije 10-tak godina sam upravo bio zrtva lose uradenog posla.Umjesto tada aktuelnog XP SP2 "jaran" mi za 20KM nabacio XP SP1,nista nije ocistio,nije optimizirao,svako malo error dobijao.Kada sam ga nazvao kazao mi nesto u smislu,pa sta ti hoces majketi ti,i onda sam sjeo i sam naucio obarati sistem,i naravno nikad mu se vise nisam javio.
    Kao i u svakom poslu,mozes kako hoces ali nemozes dokle hoces

9. sumeir

sumeir Komšija

10. extibo

extibo Komšija

Steta sto vecina ne upraznjava ovakvu filozofiju. Kudos.

11. X-Factor

X-Factor Komšija

Moram i ja poceti raditi ovako, do sad sam mogao kupiti auto koliko sam servisa uradio djaba, sve rodbina, haveri, ja idem sve na obraz pa kontam neko ce se sjetiti sam da sta ponudi, ali slabo :)
    Najgore je sto su svi sad navikli da radim djaba, ne samo racunare, nego i tablete, mobitele, mreze, pa sad kad kazem cifru svi po defaultu misle da sam šupak :D

12. Zeleni

Zeleni Network Ninja

Pa kazes mu odnesi u servis i plati duplo.
    Ili kazes kako jest, nemas vise vremena ni volje da to radis dzabaluka. Uradicu za cvaju, za tebe.
    Ako me neko kontaktira samo da me ima kad mu zafali tehnicka podrska, nek me izbrise iz imenika potpuno.
    Vecina ce te razumiti, kazes mu opet kako jest, jarane ja ostavim 2-3 sata svog zivota na tvoj comp, ko ce mi to nadoknaditi.
    Vecina ce skontat pa ce se ufatiti za dzep, ona manjina ti ne treba, vjeruj mi :)

13. bhd

bhd Veteran foruma

Potpia. Ja sam isto prije za cvaju radio ali sam skoro uvjek peh imao da su.u sustini crkavale hdw a ne soft...pa sam znao izgubit po 4 5 sati na tome u doba 98 i pocetaka xpa...

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2

14. Almir

Almir Komšija

U početku sam radio za free, kad više nisam mogao stizati od ličnih obaveza počeo sam da naplaćujem....svaki komp koji odradim postavim u temwiver radi budućeg suporta...

Instalirati os sa drajverim, aktuelnim updateom sa interneta, antivirusom i vraćanjem podataka zna potrajati više od 2-3h...

Nije to puno para 20-50km, ako uzmemo u obzir da ti dođem po računar, završim danas i vratim računar..ako uzmem poređenja sa servisom..valja ti odvući računar..čekati bar 1dan još ako se desi oko vikenda još duže i ponovo doći i opet ti neće odraditi kako treba.

15. Stryker

Stryker Komšija

Reinstalaciju sistema, spašavanje podataka i osnovno čišćenje unutrašnjosti (pokupim prašinu, očistim CPU, kuler i hladnjak te stavim termalnu pastu) naplatim 15-20 KM jer je to uži krug poznanika koji su stalne mušterije i šalju mi druge na preporuku. Dešava se da daju 100% više od traženog iznosa što nekada moram prihvatiti jer ne odustaju od ponude ... i opet mi se vrate za pola godine - godinu, hvala Bogu. Također, od nekih lično zahtijevam da ništa ne daju jer mi dolaze nekoliko puta godišnje i nemam obraza stalno uzimati pa ipak bude nešto "na kafu", što je skromno.

Nekada je sve ovo što sam naveo besplatno ako im trebam ugraditi neke svoje komponente tipa grafičku kartu, napojnu, hard disk, RAM memoriju i sl. jer je danas to veoma teško prodati za keš. Skoro 50% kvarova nastaje uslijed starosti komponenti (ono kad ni sami ne znate šta je tačan uzrok problema), ostalo je nepažnjom i informatičkom neobrazovanošću korisnika te varijacijama napona u elektrodistributivnoj mreži.

I da, u tuđe kuće/stanove/poslovne prostore idem samo u posebnim slučajevima, inače tražim da se centralna uredno donese i odnese od mene.

Da znam popravljati LCD monitore i matične ploče do sada bih uzeo grdne pare.

16. Lamagician

Lamagician Komšija

Nisam ranije vidio temu pa tako nisam ni komentarisao. Ali ima jedna stvar koja mi smeta. Kako smo došli do cijene od 15-20 KM za reinstalciju sistema, spašavanje podataka, instaliranje sistema i odgovaranje na pitanja musterije? Neko je rekao da je 20 ili 30 KM prihvatljiva cijena musterijama? Kako smo dosli do tako niske "prihvatljive" cijene? Svjestan sam ja ekonomske situacije u državi ali ta ista musterija moze dati ogromne pare automehanicaru ili zidaru, samo ne informaticaru? Zao mi je što većina ljudi ne zna cijeniti vlastito vrijeme i znanje. Kada bi znali, sistemi bi se radili za barem 80 KM. Izasao sam iz tog posla jos prije 2-3 godine ali dok sam radio nisam se ustrucavao kada je u pitanju naplata mog vremena, znanja i truda. Nikada nisam, niti bih nekome 2-3h radio za 15-20 KM. Bar kada je ova struka u pitanju. Jer ne želim da budem taj koji podcjenjuje taj posao i potrošeno vrijeme.

Stvarno mi je zao sto svaki "novokomponovani" moler, zidar, elektricar, monter zarađuje više od nekih informatičara. Krivicu prebacujem na informatičare, a kapu skidam svima koji znaju cijeniti svoje znanje i vrijeme. Jer ako ne poštuješ i ne cijeniš samog sebe, neće te ni niko drugi poštovati odnosno cijeniti. A da malo više naplaćujete svaka mušterija bi Vas gledala sa više poštovanja...

Prije nego nastane debata i diskusija oko mog posta, moram napisati da je ovo moje mišljenje. Volio bih da nije kako jeste jer bismo mnogo bolje živjeli.

Nažalost, u većini BIH firmi informatičari su podcjenjini i rade za sramotno niske plate...

Lp

17. pac

pac Komšija

Za sve navadeno se slažem ali sta ces drugo raditi kad svako dijete koji zna instalirati sys sebe nazove "serviserom" ili "informaticarem". Uglavnom ljudi koji nemaju veze s poslom koji obavljaju ubijaju cijene i to nije samo u informatici vec u bilo kojem poslu.

Licno se pokusavam otarasiti ista familiji da radim jer je to sve uzaludno koliko kod ti njima pomagao necijene to ljudi vec se to njima podrazumijeva.

Uglavnom reinstalacija sistema naplacujem 25-35KM zavisi kome, sve ostalo bilo to software ili hardware navadem cijenu odokativno tj. zavisno od kvara.

18. dmr

dmr Veteran foruma

A nije mi jasno, vi koji naplacujete reinstalaciju sistema i slicno da li imate svoje servise ili ste dali oglas ili sta?

19. KingT

KingT Veteran foruma

Ma vecinom ovi "informaticari" su zapravo obicni PC useri koji ti dodju na adresu sa 2 DVD-a i USB stick-om da "otklone" kvar.

I smijesno je kako instalaciju Win 7 naplacuju skuplje od XP (naravno govorimo o nelicenciranom OS), a zapravo bi trebalo biti suprotno jer instalacija Win 7 je (bar meni) mnogo "laksa" za odraditi, i dostupniji su driveri za podrsku novijeg HW.

20. GW

GW Moderator

Nije 30 km za 2 sata rada malo uopće. Ako uradiš svaki dan 2 takva servisa, dakle 4 sata rada, za mjesec dana ćeš zaraditi 1800 km.