Ima jos jedna stvar zbog koje je tesko naplatiti reinstalaciju sistema preko 30 KM, nije nemoguce ali je tesko. Naime, vecina ljudi koji nisu sposobni da sami odrade reinstalaciju sistema ima neke starije racunare kojima je trzisna vrijednost cca 100 KM i ako hoces da mu naplatis reinstalaciju 80 KM kao sto kolega gore rece onda naravno i kod tog covjeka proradi "logika". Misljenja sam da je 30 KM OK cijena za sistem sa svim driverima, PDF reader, office (forsiram Kingsoft Office jer je free i sasvim OK za obicnog korisnika), te eventualno jos neki programcic po zelji korisnika.
Ja za cijenu od 40 kmica dajem vise od same reinstalacije sistema i instalacije programcica. Tu je podrska dvije sedmice nakon reinstalacije, savjetovanje oko hardwareskih pitanja, naravno ljudi najvise zaboravljaju optimizaciju koja se razlikuje od masine do masine... itd . Mislim da kada saberu ulozeno-dobijeno najvise im se isplati ovaj vid usluge nego da samo plate reinstall za manje novca. Sent from my GT-I9100G
Naravno. I to nije 4 sata efektivnog rada definitivno. Uzmes KVM switch, spojis dva PC-a i dok se oni instaliraju ti radis nesto deseto. Po cijeni od 30KM ja imam u prosjeku i po 3-4 racunala dnevno za uraditi, a da naplacujem 80KM, neznam da li bih imao i jedan mjesecno. Nekako mi je ova prva opcija isplativija, pa sam ovih dana uzeo i jedan poslovni prostor pod kiriju, cisto da ne radim kod kuće i ne gomilam dijelove i tuđe mašine. Isplati mi se
Neko spomenu "standard", dobrih starih 30KM, uvijek uzimao za sistem, za nesto vise, ovisno o vremenu. Neko opet uporedi zidar-informaticar, i tu se u potpunosti slazem s njim, ali u Bosni si borac i ne mozes sebi priustiti luksuz da te i za 30KM prodje neka musterija. Moje licno misljenje je uvijek bilo da cu radije zaraditi 10-20-30 KM nego ne uraditi nista i ne zaraditi nista. Wragg - svaka cast ako ima toliko posla da sebi mozes priustiti da radis iz poslovnog prostora, drago mi je, mada kao sto ste spomenuli danas svako zna reinstalirati sistem pa je para i od toga sve manje i manje.