Detekcija mogućeg problema

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 11, 2020.

 1. AggressoR

  AggressoR Aktivista

  Uradjen update biosa, sad na restartu ili gasenju normalno ucitava.
  Ali sad se pojavio problem sa sleep mod, svaki put kad se racunar probudi iz sleep moda ne ucita usb receiver od tastature, nego svaki put moram iscupati receiver i ponovo ustekati da ucita.
  (podesi sam u postavkama power u win da ne gasi usb)
  Tastatura je logitech k860 (njezin receiver koristim)
   
 2. AggressoR

  AggressoR Aktivista

  Update biosa je pomogao i sad vaki put ucita 1000/1000 sto se tice mreze.
  Medjutim problem s tastaturom je ostao, poslje sleep moda ne detektuje receiver.
  Reinstalio citav software od tastature, nastimao u postavkama power da ne gasi usb, cak uninstall svih usb portova (device manager) i ne pomaze.
  Radi 2-3 dana bez problema, cak i kad ode u sleep mod i aktiviras pc ucita bez problema i onda samo pocne pravit problem, cim PC ode u sleep mod i aktiviras ga ne ucitava receiver, iscupam ga iz usb slota i vratim i sve proradi.
  (ili resetovanje pc)

  Rekao bi da je neka caka na win11 ali ne mogu da skontam sta je.
  (po device manager sam sv emoguce opcije gurao i u power postavkama)
   
 3. Reznor

  Reznor Overclocker

  Mozes li provjeriti slijedece stvari, mada mozda si vec to sve probao:
  1. Ako imas neku rezervnu obicnu USB tastaturu (zicanu), iskljuci taj receiver i probaj otici u sleep, da li tada rade USB-ovi? Slicno ako imas neki drugi USB receiver npr za Wi-Fi ili Bluetooth Dongle
  2. Obrisi u potpunosti bilo kakav dodatni Logitechov software za tastaturu i drivere, te pusti da Windows instalira svoje samo da probas da nije do toga
  3. Ne znam da li je taj receiver Unifiying, ali mozda mozes probati ovaj Unifying Software: https://support.logi.com/hc/en-us/articles/360025297913-Logitech-Unifying-Software

  Takodjer jos jedan prijedlog sta mozes probati - napravi Ubuntu Live USB s persistence ukljucenim (doslovno klasicna instalacija na USB stick), te otidji u sleep i vrati se nazad, to ce ako nista eliminisati sumnju da je problem u software:  Meni se cini da ovdje Logitechov software radi insertovanje modula/drivera, te ne detektuje kada se Windows vrati iz sleepa, tj ucita ga samo jednom.
   
 4. AggressoR

  AggressoR Aktivista

  Bio je prije problem da ne ucita usb mis, ali nakon update biosa + podesavanja postavki u win mis normalno radi, tastatura jedino pravi problem i to ne uvijek, zna radit citav dan bez problema (sigurno pc ode min 5 puta u sleep mod) a nekad zna odmah na jutro zezati i onda u toku dana sve radi ok.
  Brisao sve od Logitech, ponovo sve instalirao (prvo da win sam pa kad sam vidio da zeza opet sve ponovo ali s log software.

  Isti set na win 10 radi bez problema.
  Dosta raje se zali da slican problem, i dosta nije nikad rijesilo, kod nekih se pojavi nekad i sam od sebe prodje.
   
 5. Aldiin

  Aldiin Overclocker

  Da li ti je stvarno toliko neophodan sleep mode? Danas m2 loada sve u par sekundi.
   
 6. AggressoR

  AggressoR Aktivista

  Jbg, jednostavnije nego gasiti pc svaki put a ne zelim da radim 24 sata (nije problem struja, nego prasinu koju uvlace ventilatori)