Detekcija mogućeg problema

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 11, 2020.

1. AggressoR

AggressoR Komšija

Uradjen update biosa, sad na restartu ili gasenju normalno ucitava.
    Ali sad se pojavio problem sa sleep mod, svaki put kad se racunar probudi iz sleep moda ne ucita usb receiver od tastature, nego svaki put moram iscupati receiver i ponovo ustekati da ucita.
    (podesi sam u postavkama power u win da ne gasi usb)
    Tastatura je logitech k860 (njezin receiver koristim)

2. AggressoR

AggressoR Komšija

Update biosa je pomogao i sad vaki put ucita 1000/1000 sto se tice mreze.
    Medjutim problem s tastaturom je ostao, poslje sleep moda ne detektuje receiver.
    Reinstalio citav software od tastature, nastimao u postavkama power da ne gasi usb, cak uninstall svih usb portova (device manager) i ne pomaze.
    Radi 2-3 dana bez problema, cak i kad ode u sleep mod i aktiviras pc ucita bez problema i onda samo pocne pravit problem, cim PC ode u sleep mod i aktiviras ga ne ucitava receiver, iscupam ga iz usb slota i vratim i sve proradi.
    (ili resetovanje pc)

Rekao bi da je neka caka na win11 ali ne mogu da skontam sta je.
    (po device manager sam sv emoguce opcije gurao i u power postavkama)

3. Reznor

Reznor Overclocker

Mozes li provjeriti slijedece stvari, mada mozda si vec to sve probao:
    1. Ako imas neku rezervnu obicnu USB tastaturu (zicanu), iskljuci taj receiver i probaj otici u sleep, da li tada rade USB-ovi? Slicno ako imas neki drugi USB receiver npr za Wi-Fi ili Bluetooth Dongle
    2. Obrisi u potpunosti bilo kakav dodatni Logitechov software za tastaturu i drivere, te pusti da Windows instalira svoje samo da probas da nije do toga
    3. Ne znam da li je taj receiver Unifiying, ali mozda mozes probati ovaj Unifying Software: https://support.logi.com/hc/en-us/articles/360025297913-Logitech-Unifying-Software

Takodjer jos jedan prijedlog sta mozes probati - napravi Ubuntu Live USB s persistence ukljucenim (doslovno klasicna instalacija na USB stick), te otidji u sleep i vrati se nazad, to ce ako nista eliminisati sumnju da je problem u software:

Meni se cini da ovdje Logitechov software radi insertovanje modula/drivera, te ne detektuje kada se Windows vrati iz sleepa, tj ucita ga samo jednom.

4. AggressoR

AggressoR Komšija

Bio je prije problem da ne ucita usb mis, ali nakon update biosa + podesavanja postavki u win mis normalno radi, tastatura jedino pravi problem i to ne uvijek, zna radit citav dan bez problema (sigurno pc ode min 5 puta u sleep mod) a nekad zna odmah na jutro zezati i onda u toku dana sve radi ok.
    Brisao sve od Logitech, ponovo sve instalirao (prvo da win sam pa kad sam vidio da zeza opet sve ponovo ali s log software.

Isti set na win 10 radi bez problema.
    Dosta raje se zali da slican problem, i dosta nije nikad rijesilo, kod nekih se pojavi nekad i sam od sebe prodje.

5. Aldiin

Aldiin Overclocker

Da li ti je stvarno toliko neophodan sleep mode? Danas m2 loada sve u par sekundi.

6. AggressoR

AggressoR Komšija

Jbg, jednostavnije nego gasiti pc svaki put a ne zelim da radim 24 sata (nije problem struja, nego prasinu koju uvlace ventilatori)

7. AggressoR

AggressoR Komšija

Da se se javim nakon dugog vremena, problem s mrezom (obaranjame konecije na 100/100 prema modemu) je napokon rijeseno. Zamjenjen je cak modem ali nije pomoglo. Na kraju sam uzeo CAT6 kablo i nikakvih vise problema.
    (prije toga sam pokusao 4 razliciata cat5.e i svi su pravili problem i ako i oni podrzavaju brzinu)

S tastatruom jos imam problem, vidim da dosta raje ima iste probleme, tako da sam reciver stavio ispred sebe i samo otpojim kad zeza.

8. nivla

nivla Komšija

dobio zbog kvara na laptopu sluzbeni dell vostro 15" 3530 i5 1335u, 64GB DDR4(2x32GB), nije toliko los po konfiguraciji koliko ga je nemoguce natjerati da radi na max brzini, dakle procesor npr na benchmarku nakon svih pogasenih power saving opcija i warninga sto se moglo za grijanje i/ili ustedu energije iskljuciti postize npr u single thread umjesto 3300 tek nekih 2000 na cpubenchmark poenima, slicna stvar je i za multithread bude oko 8000 umjesto oko 14000
    nisam opterecen benchmarkom koliko cinjenicom da radi sporije od yoge koja ima i5 8250u, mozda su jezgre u pitanju ali opet po benchmarku u multithreadu bi ovaj 1335u trebao biti skoro tri puta brzi

9. Filozof

Filozof Aktivista

mozda yoga ima bolje hladjenje? Jesi poredio temparature?

10. nivla

nivla Komšija

hladniji je ovaj 1335, zato sam yogu i izbacio, dok ne dobijem novi laptop ovo mi je osnovna masina za rad

11. Filozof

Filozof Aktivista

onda mislim da je nesto vezano za ustedu struje/baterija/napajanje tog procesora... S tim U procesorima nikad nisam bio nacisto, ne volim ih srest :D

12. nivla

nivla Komšija

ma vjerovatno, problem pokrenes nesto u dockeru ili dignes virtuelnu, ubi ga, a ne bi trebalo, valjda dobijem nesto pristojno za koji mjesec, tj valjda ovo smece bude samo privremeno
    dakle steka na necemu gdje ovaj krs od yoge nije stekao i cak je imao 32gb rama
    probacu na desktop prebaciti sto vise ali i njega vrijeme gazi

13. Filozof

Filozof Aktivista

https://prnt.sc/sFW0EtFBMiZV ma nesto ovako kad ih pogledam cini mi se da je yoga u prednosti svakako :D jos ako je 13ka na 12w koliko vidim da moze bit imas i tu razliku... to na kraju i izadje tako da ti yoga bolje radi

14. zippoo

zippoo Veteran foruma

Izgleda da je taj model jako los. Evo citam malo po netu i niko nije zadovoljan sa njim. Procesor u njemu je niskonaponski,tako da on nema nikakvu snagu u praksi,iako na papiru kao ide do 4.6 GHz boost. Evo neki se zale da je bucan,da je spor,jedan kuka da ima probleme i sa portovima :D
    Izgleda da te jednostavno nije zapao dobar primjerak pa pokusaj ga se rijesiti i dobiti drugi.

15. nivla

nivla Komšija

ma strpicu se dok sta ne dodje, turbo boost mu ide do 4.3ghz, ima prostora da se jos ubrza
    ne smeta mi je li bucan, mogu sa slusalicama raditi
    dok ne dodje novi, a to je za koji mjesec
    procesor ima 2 performance i 8 efficiency cores, brzi je od 8250u samo je problem sto mu je ocito power management nizasta

16. mobsterc

mobsterc Overclocker

Koji win? Najcesci je problem sa intel driverima, uradi update biosa i onda na dell sajtu nadji sve drivere koji su za njega a posebno intel, i skini novije sa intel sajta (chipset primarno).
    Ali s druge strane, iako je neki cpu unutra, njegovo ponasanje moze biti ograniceno, samim tim i performanse u slucaju da nije hladjenje projektovano za to opterecenje. Ako kazes da je hladan, onda pokusaj ovo gore.

17. nivla

nivla Komšija

windows 11, evo i speedstep iskljucio, sad i c1 state iskljucen, pa vidim kako ce se ponasati
    sa iskljucenim speed step, radi na 1.3ghz hahahah

18. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ma ne moze to tako kao desktop :D ne diras to nista, sve softver radi. Imas li dell power manager? Pod thermal management selektovano ultra performance?

koliko sam shvatio, za pocetaknsi stavio best performance u power mode i laptop je na struji

19. nivla

nivla Komšija

sve na struji u biosu sve na high performance, ultra performance,nastimacu ja nesto ili cu ga baciti

20. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nema veze bios, win to sve limitira, nazalost… win11 je bas onako smetlje