Ekonomska situacija u BiH i svijetu

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 4, 2025.

1. Reznor

Reznor Overclocker

Pošto vidim da svako malo se žalimo na cijene svega, kako ništa niko ne može prodati ili kupiti, kontam možda bi nam trebala jedna tema samo za tu problematiku :D
    Također ako neko ima konkretno ideje i prijedloge, alternative za neke nove trendove čemu se okrenuti i gdje kupovati ili prodavati (a da nije preko OLX :D) neka podijeli.

2. zoi

zoi Veteran foruma

Ako slušaš @zippoo ne trebaš ništa kupovati jer se ništa ne može prodati :D

Reznor likes this.
  3. zippoo

zippoo Veteran foruma

Nije lijepo izvrtati rijeci kolega,nije lijepo.
    A neka teme,da se malo ispusemo...cekam ko ce prvi poceti o temi "povecanje minimalca" :D

4. nivla

nivla Komšija

na olx uglavnom prodam sto precijenim, jednostavno ako nesto na olx ide po cijeni 250, ja stavim 300 i kad se neko ozbiljan javi prodam izmedju 250-300
    prodam nekad i za nize da mi ne stoji, ali uspjesnost je veca sto mi je prodajna cijena na oglasu veca, valjda kontaju da su ustedili 60 ako za 240 dobiju nesto sto je oko 250 a pisalo da je cijena 300
    na pitanja o zamjeni ne znam da sam kad odgovorio da moze, nude neke polovne patike,odjecu i sto im je zao baciti

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Koliko je losa situacija u zemlji sam se uvjerio u novembru. Imao Fuldine gume, dosle kao gratis sa felgama koje je stari uzeo za svoju Toyotu. Dvije 2016, druge dvije 2019. I vidi se na njima da su izgorile jer su predpostavljam vozene ljeti, a dosle su iz Mostara. Stari ih provozao jedan dan u jesen, klizu haos.
    Ja ih htio sve baciti, stari kaze prodaj ove 2019. Nisam mislio da ce iko kupiti al eto stavim 50KM.
    Otisle sa prvim snijegom.

Hocu da kazem da je situacija toliko losa da se ljudi pokusavaju sa ljetnim gumama provuci kroz zimu, a i ako zapada onda daj bilo sta, samo da je sto jeftinije.

6. Tensai

Tensai Komšija

Teško je biti pametan i reći ovde nešto što ima smisla.
    Vjerovatno najgora situacija od rata pa na ovamo.
    Mislim da su neki uzroci ove krize privremeni, kao što je oporavak od COVIDa i neki ratovi u svijetu dok su drugi permanentni kao što su klimatkse promjene i degradacije društva(kako kvantitativna, tako i kvalitativna)
    Teško je biti optimističan i vjerovati da će naša nesposobna vlast uspjeti rješiti ove kompleksne probleme.
    Teško je razmišljati i o odlasku vani, čini se da sve manje država nudi neki dostojan životni standard, možda još samo Norveška i Danska u europi.
    Često kontam da je možda najbolje rješenje neka samoodrživost na nekom selu gdje radiš za sebe i ovisiš o sebi a ne o drugima. A i to je lakše pričat nego izvest...

7. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Stanje nikad gore, a ne možeš ujagmiti parkinga kod tržnih centara (npr. u Zenici). Restorani prepuni, svi stolovi zauzeti, redovi na kasama većine butika.

Mislim da je sveukupno stanje bolje nego što se čini po priči / kuknjavi

zoi and Haker like this.
  8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa to ce tek da se prelije na ostalo. Na luksuzu su prvi pokazatelji. Ljudi su navikli nemilice trositi, ne obaziru se na inflaciju, kupuju po nenormalnim cijenama. Po primanjima sam iznad prosjeka, ali ne pada mi na pamet da cokoladu platim 12KM, dok vidim vecini ne smeta. Ali cijede se rezerve, nije nikakva kuknjava nego stanje sa terena, da ne mozes iphone prodati je jako dobar pokazatelj. Neces moci ni auto, ni stan i tako lagano sve ostalo (pod uslovom da nastavi ovako, jel). Inflacija ce pojesti opet ta neka srednja primanja i nece moci biti balahanja jer ces platu pojesti. Nedavno se poznanici, mladji blacni par, vratili ovdje iz Turske jer nisu mogli vise da izdrze inflaciju, jos radio za strance, plata u $. Stan sa 500bam na 1200bam u 2g, vrtic za dijete sa 300 na 700 itd.

Bio_Sam_Zmijanac likes this.
  9. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Sad je stagnacija ili stagflacija u ekonomskom smislu, 2026 će biti kritična godina.
    Žao mi je ovih koji su novac ulagali i nekretnine, jer ce kvadrat pasti za 100% ispod 2000 KM prema procjenama jer se u evropi procjenjuje krah tog sektora.
    Malo ljudi zna, da se novac samo pretvara u zlato, a ne u kupovinu 5 stanova koje neko misli iznajmljivati, ali u odumirećem društvu iz kojeg svi odlaze, imati 5 stanova kao štednja je baš salto mortale.
    Za mlade bračne parove koji imaju ušteđevine, i planiraju kupovinu stanova preporuka je 2026-27 godina.

10. nivla

nivla Komšija

ja samo vidim da mi skoro nista ne ostane sa trenutnim primanjima koja su daleko iznad prosjeka, a ranije se bez problema barem 800-1500 mjesecno moglo ostaviti za stediti, sve je preskupo i ljudi se ocito zaduzuju da bi mogli pratiti ova poskupljenja
    ipak ostaje pitanje kako neko ko radi za hiljadu uopste prezivljava, ili recimo penzioneri sa minimalnom penzijom

11. mobsterc

mobsterc Overclocker

Da, kada se kaze nikad gore, ne misli se da se tesko zivi, nije jos taj period, mislil su ljudi u smislu prodaje.…

kvadrat na 2k nema nikakve teorije, sve i da dodje, za to ce trebati godine i godine

12. Bio_Sam_Zmijanac

Nas u BIH spasavaju niski troškovi komunalija i niska cijena struje, pa ljudi ostatak novca troše na hranu i lijekove. Sad će komunalije da rastu, da se uvode porezi na nekretnine itd.

13. Bio_Sam_Zmijanac

Kad je doslo za 2 godine tako će i otići.
    Ja sam 2019/2020 gledao cijenu kvadrata od 2000 KM, sve je to naglo otišlo poslije Covida, isto će tako i pasti, kada se na tržištu gomilaju neprodani stanovi koji stoje već po godinu dana. Porezi i komunalije će rasti, ovi koji ne iznajme stanove će početi da iste prodaju.

14. Tensai

Tensai Komšija

Spašavaju nas stanovi naslijedjeni iz komunizma i činjenica što niko nema djecu i žive sa roditeljima do 40-te godine.

A realno kako možeš odseliti od roditelja sa trenutnim platama i cijenama nekretnina bukvalno nemoguće

15. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Ma gdje su ti silni neprodati stanovi? Na samom početku Covida su cijene malo stagnirale. Tako nešto se može ponoviti, ali neko značajno padanje cijena? Daj Bože

16. mobsterc

mobsterc Overclocker

Sto nije 2008me tako?
    Mi smo specificno trziste, nekretnina je trofej, stednja… bez velike muke se ne prodaje. Eto u hr je dosao porez na prazne nekretnine i nista se nije desilo. Ko ima viska stanova, nije nikakav problem 500-1000eur godisnje, mizerija.

I btw, znas li i jednu uslugu ili porciju hrane da se vratila na staru cijenu nakon naglog porasta cijene unutar par godina? Cevapi za 5KM, brico 5KM?
    Neko ko je platio 4k kvadrat, da proda za 2 mora biti maltene puskom natjeran. To se moze desiti u americi, ali kod nas malo teze :D

Last edited: Jan 4, 2025
  17. Bio_Sam_Zmijanac

Druže, u mojoj ulici već 10 praznih kuća, roditelji izumrli, djeca vani. Već se neke kuće dodžaba prodaju. U gradovima je dobro jer se ljudi tamo sele, dosta dijaspore kupuje stanove da ima gdje doći za praznike i godišnje.

Tensai likes this.
  18. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa to mozda u Varesu… tu me cudi i da je uopste porasla cijena, odavno u manj mjestima ima kuca dodzaba. Ja pricam za stanove u vecim gradovima, pogotovo Sa, tu opet najvise ljudi dolazi i stanova nema

Last edited: Jan 4, 2025
  19. Qler

Qler Veteran foruma

Cijene kuća su pale, baš zbog ovoga. I zbog toga što se te jeftine svakako moraju rušiti. A cijena izgradnje je opet otišla u nebo.

Ja se iskreno nadam će cijena stanova pasti. Onda bi razmišljao da kupim šta da bar malo djeci olakšam, kad meni nije niko :) ili za izdavanja pod stare dane da olakšam sebi starost. Ali sa ovim cijenama ne mogu to priuštiti.

20. Bio_Sam_Zmijanac

U Varešu se prodaje gasonjera 35 m2 za 12k.
    A za kuće govorim u TK, Srebrenik.