Nisam nikad potezao za korupciju sa moje strane ali sam bio svjedok reketarenja kako high level tako i od niskih prasinara.
Ove standardne usluge,birokratija,zdravstvo,policija...niti sam kada dao mito,niti mi je ko kada trazio. Policija ako me zaustavi zbog nekog sranja kojeg sam napravio,uredno i kulturno sve sa ljudima,kazem pisite kaznu,sta da radim,pogrijesio sam...oni napisu,ja platim u roku 8 dana,u pola cijene. Ne dajem nista njima "na kafu". Doduse nisam nikada ni napravio neki veliki prekrsaj...max kazna 100 KM sto sam dobio nekada sa 19 godina,malo popio preko 0,3 promila. Ostalo obicno 50-100 za brzinu. Doktorima,nikada nista...ja to ne znam ni kako se daje,ako cemo iskreno ali nije mi ni trebalo,sve se zavrsi na normalan i kulturan nacin. Korupciju guraju oni mutavi i najgori u drustvu,sto ne znaju nijednu uslugu sebi normalno zavrsiti,pa oni odmah trce za mitom,da neko za njih nesto obavi. Ja imam rodjaka koji je ono neuk i nepismen 1/1 i sa njim kada pricas,kod njega treba mito i kada odes zubaru privatno u ordinaciju a da ne pricam ovo po bolnicama Ja razumijem da njemu takvom treba mito da bilo sta zavrsi a vecini ne treba. Pisao sam neki dan da sam sa mamom bio godinu dana po bolnicama,operacije,zracenja,hemoterapije...jos korona na sve to,zabrane posjeta,vidjanje doktora...i sve to proslo bez 1 KM datog mita a sve usluge se dobile. Samo treba znati...sa sestrama,sa doktorima,sa ljudima...biti kulturan a ne bahat i sve moze. To za porodilista sam cuo ovako a ne znam licni primjer niciji ,nego ovako po netu rekla kazala. A korupcije najvise ima ovo gdje je lova,ja tebi,ti meni...tenderi,raznorazne "Pomoci" od drzave,raznorazni benefiti sto neko prima,zaposljavanje i stimanje zaposlenja...primanje na visoke funkcije podobnih...to je rak rana. Jer na svakoj poziciji na kojoj imas nesposobnog sluzbenika,on ce svoje neznanje fakturisati gradjaninu...pa ce duze raditi neki zadatak ili ce te zavlaciti sa "jos jednim papirom",pa ga nema na poslu,uzeo bolovanje,godisnji,itd itd. E tu ljudi najvise najebu,od opstinskih sluzbenika pa na vise,jer cekas nekog "lolu" da udari pecat a njega nema na poslu 2 mjeseca,fol bolestan Ali ovu korupciju generise Nacelnik svakog grada i on tu sve konce vodi,preko tih svojih sluzbi...onda ti ides sa strane,preko ovog ,onog do Nacelnika,onda on aminuje pecat i voila,"sredi" ti sve probleme...za 500-1000 KM
Imamo nasljednika best buy-a. Dobro je ba Tale, nismo mutavi da 3x pises istu glupost i cekas da te pitamo kako si prisustvovao ucijenjivanju stranog investitora od strane lokalnog Vareskog kabadahije. Ok je.
Kum moj radi počasti namještaj i to. Treba za jednu opštinu da radi neke kućice, ženska, savjetnici načelnika, traži sebi 200KM po kućici, 60 kućica ima... On ne da, I vjerovatno će izgubiti posao... Jamu rekao cjenkaj se jebi ga
Ovo. Ima x nacina kome i kako mozes prijaviti to. Ali kako rekoh, lakse nasem narodu dat nego se pozalit kome. Prica ide "nema od tog nista" od ljudi koji se nikad nisu probali zalit nego spusti glavu i placi jer ti tamo neko trazi pare. Niko nije nedodirljiv i vjerujte da ima ljudi koji rade svoj posao savjesno i moralno. I jos je velika sansa da dobije tender poslije toga jer cim se pokrene slucaj, nece nikom pasti na pamet da sta mulja. Osim ako ga nije trebao dobit preko stele, onda je svakako isti ko i taj sto trazi. Nek pazi da sam sebe ne prijavi
Ako je na ponude onda valjda ide e-Tender gdje nema šanse da ga neko može ucjeniti i da zbog toga ne dobije posao.