Ekonomska situacija u BiH i svijetu

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 4, 2025.

1. ECeh

ECeh Novi član

Kod nas je bas nezgodan spoj mita, korupcije, losih poslodavaca i simbioze politicara i poslodavaca. Doslovno 90% tendera nastimano, doslovno poticaji nastimani, sto rekli ko da su sami sebi zakon pravili, uz dugogodisnje izrabljivanje radnika imamo sta imamo. Narednih 5-10 godina ce biti strasno.
    Ranije smo imali fenomen da nasi ljudi kada odu sav novac ulazu u Bosnu i imaju namjeru da se vrate, pa se masovno pravile kuce, slali novci, mnogi vratili u penziju itd...
    Medjutim, nove generacije nemaju taj trend, a nova generacija penzionera ne zele da se vrate u Bosnu jer im tamo ostala cijela porodica (djeca, rodbina, unuci) koji ne zele da se vrate u BiH.
    Olaksan je i odlazak, a zadnjih 5 godina je trend odliva skolovanih kadrova (nije to vise samo baustela i udarnici).
    Po meni je daleko prece bilo i trebalo zakon o mitu i korupciji pojacati, uvesti kazne, smanjiti mito i korupciju, pa bi onda minimalne plate same nadosle, ne bi trebao zakon.
    Ali cijela ekonomija nam se bazira na sivoj zoni, radu na crno, pranju novca, izbjegavanju placanja poreza, PDV itd.

2. ECeh

ECeh Novi član

Ne rade, daleko je. Ne isplati se nikome.
    Gradnja kuce je sad 1000-1200 KM kljuc u ruke neki osnovi standard.
    Medjutim, mnogi sada hoce kao sa instagrama kuce pa ta cijena vrlo lahko ide na 2k+.

3. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

@zippoo ulaganje u nekretninu je sigurica, trend je takav da uloženo neće samo odoljeti inflaciji, nego će i realno vrijednost porasti. A može se izdati pod kiriju, ili još više zaraditi izdavanjem na dan.

Ja imam voćnjak, borovnice, i uspijem sve što uberemo rasprodati. Ali ne možemo naći radne snage da ispomogne, cijelo smo ljeto angažovani, zato se ne usuđujem širiti/dalje ulagati.

4. XTRage

XTRage Veteran foruma

Tale ko kakva zena kad vidi natpis -50%.

5. ECeh

ECeh Novi član

Problem u gradu i prigradskim naseljima je nedostatak zemljista za gradnju. Ili nema ili je preskupo.
    Pa dok se kupi zemljiste, pa projekat i dozvola, tek onda gradnja.
    Ako ipak poredimo sa stanovima kome ne smeta prigradsko naselje moze se uzeti 300-400 m2 plac i napraviti jednospratnicu kao iz snova za cijenu stana.

6. mobsterc

mobsterc Overclocker

Je li neko manje mjesto? U Sa je osnovni standard blize 2k :D

7. ECeh

ECeh Novi član

Ja sam u Visokom. Ma 2k je bas premium i za Sarajevo.

8. Haker

Haker Veteran foruma

Konjic je u kotlini ne može se širiti, gradi se gdje god ima metar slobodnog prostora i opet se sve rasproda za čas. Znam.jer sam prije dvije godine kupovao stan i imao sam ludu sreću pa mi jedan odličan izleti sa ok cijenom, inače ljudi rupe od 50 kvadrata masno cijene.

Kaze tale pet stanova losa investicija. Pa samo da krije uzimas nije losa.

Dalje, i da padne, tržište se skroz sroka samo treba biti strpljiv i opet to ide gore.

Za zlato 100% prije sedam godina kada sam htio uložiti u zlato nema ko mi nije rekao da sam budala, i to mi je jedna od žalijih stvari sto sam slušao ostale. Ali hajde, opet sam uspio stan kupiti bez kreditnog zaduživanja.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

9. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Novogradnja je bila preko 4k provjeri sad, već je palo ispod.

10. selvin

selvin Moderator

Ne pratis ba... Necu da raspravljam s tobom. 6k preslo na Banji na obje zgrade, polovno na Stupinama blizu 5k, Slavinovici novogradnja preko 4k. Lupas bezveze o temi o kojoj ne znas. Pratim cijene svaki dan.

11. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nedavno drug uzimao ponude za vikendicu, nije bila nijedna ispod 1700

12. nivla

nivla Komšija

kupio stan od 75m2 za 120000 2018. godine, trenutno u mojoj okolini taj stan u izvornom stanju 300000, ne kazem da je realno ali takva je cijena sad

13. mobsterc

mobsterc Overclocker

I evo padne na 240000, to je opet 100% cijene prije korone

14. ECeh

ECeh Novi član

Cudno, jedino mozda neki zahtjevan projekat. Nek mi posalje projekat da vidim kakvu ja mogu dati ponudu.

15. mobsterc

mobsterc Overclocker

Uzeo je vec nekoga, ne znam detalje projekta, po njegovoj prici nista ekstravagantno, jedino portali na jednoj strani.

16. zippoo

zippoo Veteran foruma

Nisi u pravu. Pocelo je padati i padati ce ko misli prodavati. Ko pukne cijenu "pa neka stoji",kao prije sa autima na olxu,dok je oglasavanje bilo besplatno,to je drugo.
    Prijatelj mi radi u firmi koja je kod nas glavna u izgradnji zgrada i prodaji stanova...kaze stalo sve,ne mogu prodati vise stana. Bilo zadnje 2 godine kada je dijaspora odlucila spasavati novac od inflacije u stanovima u BiH. Vise tih kupaca nema,lokalni kupci nemaju novac ili cuvaju u steku,vide svi da ne ide dobar period.
    Kriza se uvijek prvo i pocne osjetiti na skupim i luksuznim stvarima i onda se prenese i na sve ostalo. Mislim i da su u Sarajevu ovi trgovci nekretninama rekli da postoji mogucnost snizavanja cijena 10 do max 15 %. A trziste ce to regulisati samo od sebe...ko hoce prodati,spustati ce cijene dok ne dodje do prihvatljive kupcu.

Last edited: Jan 5, 2025
  17. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ulgati i zaraditi se u normalnim ekonomijama moze i sa 20-30-50000 KM/eura a sada za te pare ne mozes kupiti garazu za auto. Kupovina stanova je vec za ove "gazde" koji usparaju toliko na zakidanju poreza.
    Govorim da obican covjek,koji ima 20-30 000 KM u steku nema mogucnosti da ima povrat 5-10% godisnje na tu cifru ,jer ne postoji kod nas trziste kapitala

18. selvin

selvin Moderator

To je prica po kafama da se ne kupuje. U realnosti, barem u Tuzli, je druga prica. Otidji u firme koje prodaju stanove i koji su zapoceli gradnju pa pitaj sta je ostalo da se prodaje. Pa imas trenutno u Tuzli projekata koji nisu ni zakopali lopatom a da su prodali 30%. Od zavrsenih zgrada koje cekaju useljenje imas 2-3% slobodnih stanova. Od zgrada u izgradnji 10-25% slobodno. Sve je to vec otplaceno i preplaceno.

A i tih najavljivanih 10-15% je smijesno, vec sam pisao. Ako je to taj pad koji se ceka iz Eu da dodje onda nek padne sve :) Pa bio kvadrat 2k, sad 5k i past ce na 4500, ma nema, propast :)

19. Reznor

Reznor Overclocker

Sve što ste rekli stoji, jedno vrijeme ko se uspio dočepati IT-a mogao je birati posao tj posao je birao njega, sad ne znam da više ima mnogo visoko plaćenih poslova, a i te visoke plate sada su prosječne, jer je sve otišlo gore, a plate su prestale rasti ako ne i opadati. Možda zbog stabilnosti upasti u javna preduzeća, mada tu je sreća upasti.

Više ni vani nije otići sreća, jer je i tamo sve znatno poskupilo, znam i neke primjere onih koji se ovamo vraćaju, iako ne u tolikoj mjeri zasad :D

Što se nekretnina tiče također ne vjerujem da će se tako drastično cijene kvadrata opasti i vratiti u normalu kako je prije bilo. Čini mi se prošle ili pretprošle godine samo zemljište bez nekretnine blizu mene, a iznad stadiona Grbavica se prodavalo iznad 100.000 KM, ali je na ravnom s svim uvedenim priključcima, evo više nema table da se prodaje haman neko kupio, ili su ovi odustali od prodaje, ali nema nikakvih dešavanja već par godina kako je srušena ta kuća, valjda su vlasnici vani šta znam. Pošalju samo jednom godišnje nekog da im pokosi travu :D
    Oni su to kupili prije inflacije, da li s namjerom da preprodaju ne znam.

Takvih istih zemljišta je bilo na ovom lokalitetu oko 50.000 KM, sad ih ispod 100.000 KM nema. Pa i sa ovim većim platama postalo je prilično teško kupiti nekretninu taman da je u pitanju par koji oboje imaju solidne plate. Još uzeti u obzir da je dovoljno da jedno ostane bez posla, ko će nastaviti otplaćivati kredit, jedino ako nemaju ušteđevine ili roditelje da poguraju :D
    I one subvencije što su neki dobili su bile debakl.

20. mobsterc

mobsterc Overclocker

Neka sada bude pad svake godine 10%, nakon 3 godine to vec staje jer je prirodna inflacija 3% io nda se moze vrtiti tu negdje jedno vrijeme. Jer i kada je kvadrat bio 2k, nije niko zurio da proda za 1k, to su neke ekstremne situacije, kada je covjek primoran. Sada neki mladi bracni par kupi za 4k kvadrat, na 20g kamata ti izadje 5k i eto pozurice da proda na 2k…ma 100%.
    Ako sagledamo vec vidjenu situaciju, kriza 2008 je do 2011 oborila 30% i onda su cijene se vrtile tako sve do 2016. Tada opet krece blagi rast jer inflacija tolika bila da su sustinski stanovi bili ‘jeftiniji’ obzirom da se vise zaradjivalo. I u takvoj situaciji je onda lagano rasla sa inflacijom, oko 3% godisnje te 3-4g do covida.
    Ja sada ocekujem nesto slicno, pad od ove do 2027 i onda se vrti tu nekih 5g sto znaci da ce nekretnine biti bas povoljne (u smislu priustive jer ce se ljudi prilagoditi inflaciji i zaradjivati vise) tek tamo 2030+

I ne pada cijena svake lokacije jednako procentualno, da se ne zaboravi. Dobre lokacije ce pasti 20 a losije 40, a prosjek je 30% :D
    Opet ponavljam, mi smo specifican mentalitet, ljudi ‘osvajaju’ nekretninu, daj da zivim u svom, renta nam je lihvaranje itd tako da smo stabilniji u fluktuaciji cijena nekretnina.
    A za 5-10g nas mogu zguziti tako sto nas puste u EU pa ce nam biti kao i u HR, nekretnine iz bam preci u eur pa ce onda tek biti sranje sa cijenama. Mada mi nismo toliko zanimljivi, nemamo obalu pa da se stranci jagme.