Grijanje/hladjenje u kuci/stanu i potrosnja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 7, 2023.

1. dams82

dams82 Overclocker

Sigurno da je bolje više pluseva. Da se nadovežem, ja imam jednu koja nema grijač vanjske jedinice i drugu koja ima. Nisam primjetio neku razliku, možda bih primjetio da je bilo velikih minusa, ali ovako mi se čak možda čini da ova s grijačem troši malo više, koliko pametna utičnica može tačno da izmjeri. Isto tako možda nisu isto uposlene pa ovoj drugoj treba više energije da završi posao. Ali svakako je bolje uzeti s grijačem. Nisam imao to znanje kad sam prvu kupovao. Izabrao sam hisense i nisam se pokajao, ali da nisam ganjao cijenu vjerovatno bih uzeo mideu.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

2. Haker

Haker Veteran foruma

Ja imam dvije Hajre bez grijača i gree sa grijačem i isto nisam skontao razliku. Kada su bili bas minusi oko -10 Hajra je znala da se odleđuje ali to kratko traje nema učinka na sobnu temperaturu.

Gree mi super grije ali u radu je dosta bucnija i ventilator je prejak, na najslabijoj razini je bučna kao Hajra na srednjoj ili gotovo na najjačoj, Hajra se na quet modu i ne čuje ova ubi.
    Gree grije super nema sta, ali evo počelo se nesto čuti u njoj neka vibracija. Posto sam ljetos uplatio svega dva puta da.voda curi iz nje, sve kontam da je ovaj nesto loše ugradio ali hajde znaj možda tako radi.

dams82 likes this.
  3. Mujka

Mujka Komšija

tebe insekt ne vara :D
    cim padne temp oko 1 2c zavisno od klime pali se taj nepotrebni grijac :D to fakat ovde nama nema potrebe gdje slabo kad ide ispod -10.. :D

dams82 likes this.
  4. Aldiin

Aldiin Overclocker

Svaka sitnica prilikom postavljanja igra ulogu. A ona najbitnija je koristenje vakum pumpe prije nego se klima upali prvi put. Moze i kasnije ali to nije to. Zato uvijek prilikom postavljanja, insistirati da se koristi vakum pumpa kako bi osigurali perfektno okruzenje unutar klima uredjaja. Minusi nisu vise kao sto su nekada bili, ali je vise nego bitno da ima barem jedan grijac. Na duze staze se itekako razlike pokaze. Samo cinjenica da skoro niti jedne reklamacije nije bilo na Mideama ove godine, govori o kakvom se kvalitetu zapravo radi.

5. dams82

dams82 Overclocker

Pa vjerujem da izostaje paljenje defrosta pa samim tim potroši više struje na grijač, ali ne prekida grijanje kao kad radi defrost.

6. Mujka

Mujka Komšija

samo bezveze trosi struju nevjerujem da ima nekog efekta na defroste jer je to mala snaga tipa 60-80w

7. dmr

dmr Veteran foruma

Pa sta je zakljucak da trazim bez tog grijaca? Ako moze stavite i tacne modele tih sto manje trose i sto se ne cuju :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nije tako jednostavno da mozes reci da je isto beko a++ i mitsubishi a++, a ako je kvalitetna klima, i grijac moze biti nepotreban, samo ti poveca potrosnju, a ljudi najvise prelaze na grijanje klimama zbog potrosnje.
    Trziste klima je skroz neregulisano, postavlja ko sta hoce za parametre, nemoguce je uraditi direktno poredjenje i to predstavlja najveci problem kod 'educated guess' kupovine.
    Ostaje ovako da se pokupe iskustva po forumima i jedino sto se donekle moze porediti je eurovent certifikat.
    Jedan proizvodjac kaze da je njihova klima konstruisana za npr toplotne gubitke od 2.3kW i za to dobije recimo a++ a drugi proizvodjac istu klasu klime (3.5kW) testira na predvidjenim gubicima od 3.4kW i opet dobije a++. Razlika izmedju te dvije klime je ogromna, a ti ovako citas obje nazivno 3.5kW i imaju a++ u grijanju.

dams82 likes this.
  9. dmr

dmr Veteran foruma

Daj ti onda konkretan model. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

10. mobsterc

mobsterc Overclocker

Eto navedena ti je midea all easy pro kao solidna opcija. Ima grijace pa ce malo vise trositi na minusima, ali eto moze dobro doci ako se vrijeme okrene pa temp budu - 15 i nize.
    Jos jedna njena prednost je sto se moze lako rastaviti i ocistiti ako bi da ustedis na ciscenju koje mozes sam raditi.

Last edited: Oct 9, 2024
    dams82 likes this.
  11. dams82

dams82 Overclocker

Takođe neki proizvođači lažu o kapacitetu, ali npr onako laički možeš pogledati dimenzije vanjske jedinice, što je veća znači da ima veći kapacitet. Kod mene ove hisense su obje 18ke,a ova s grijačem ima znatno veću i težu vanjsku jedinicu.

12. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ma da, bukvalno nemoguce skontati kako stvari stoje na terenu. Imas i slucaj gree, prodavali odlicne klime za male pare, svi ih hvalili, a onda dodju u naziv modela + ili sta znam, kao noviji model a drasticno losija klima.
    Beko ne proizvodi, tako da se moze potrefiti da su prepakovali neku dobru klimu starije generacije, ali to jedino da nemi monter potvrdi pa kaze to je prepakovana ta i ta klima.
    I sto se tice tezine vanjske, tu su ovi budget brendovi poceli da stavljaju neke zeljezne cijevi da jedinica bude teza, ma bas cirkus vlada na trzistu klima.

dams82 likes this.
  13. dams82

dams82 Overclocker

Velika je konkurencija. Vjerujem za težinu da mogu da varaju, ali ako je coil veći onda bi trebala biti većeg kapaciteta, ne koji je raspon btu da bi se zvala 12ka npr, ali sigurno da postoje i one koje nemaju ni 10k btu,a ima ih ia sa 13k.samo to običan potrošač ne može izmjeriti, a država ima slabu kontrolu uvoza, sve je korumpirano i potplaćeno. Donekle vrijedi preporuka montera servisera u kojeg se ima povjerenja i to je to. Trgovci kao i obično lažu da bi prodali...

Last edited: Oct 9, 2024
  14. Haker

Haker Veteran foruma

Ali donja crta da ovih par kineza je u pet deka a i ovi drugi budget vjerovatno prepakuju ove navedene pa kako te potrefi

dams82 likes this.
  15. Mujka

Mujka Komšija

16. Haker

Haker Veteran foruma

Kakvo je ciscenje tu u pitanju?

17. Mujka

Mujka Komšija

18. Haker

Haker Veteran foruma

Ovo je odlično određeno za održavanje

19. Qler

Qler Veteran foruma

Ja imam dvije LG vec nekoliko godina. Sto se mene tice, nemam zamjerki vala nikakvih. Griju dobro do nekih minusa manjih, onda ja prelazim na plin... Nisam probao nikad kako na vecim minusima radi, ali ono sto meni treba, super rade posao.

20. dams82

dams82 Overclocker

Ma da, tebi je to samo u prelaznom periodu, svaka može da zadovolji. Mi što deremo cijelu godinu već je situacija drugačija, ima čak i mali i veliki servis :)

Qler likes this.