sam si sebi usput odgovorio... prije 5 godina. Danas je malo drugacije, midea all easy pro je vise od entry za midea a japanci su smanjivali kvalitet, kao npr mitsu sensira. Prije pet godina sensira vanjska 30kg, sada 22. A to sve, da bi bili konkuretni cijenom kinezima. Isto kao i sa autima, samo preslikaj, danas i prije 5g velika razlika. Midea radi dobre jedinice, odlicna im modulacija, nemaju nekih problema. Za grijanje all easy pro minimum, jedinice ispod toga lose, iako imaju grijace, nemaju snage, idu u ceste defrostove na niskim temperaturama. Gree npr je prodavao pravo dobre jedinice prije, odlican omjer za pare, ali modeli iza toga, nose isto ili plus u imenu a znatno losije... probili se na trziste i onda deranje. Tako ce mozda biti sa mideom za koju god, vidjecemo. I opet paralela sa autima, kako te potrefi... pogotovo ako je hladjenje primarno. To je vise prastara tehnologija i svi je imaju. Ako ces neke mocne moderne invertere, neces ih naci u low end modelima svakako. Za grijanje primarno je vec vrijedno lomiti glavu sta kupiti, tu postoje ogromne razlike i kvalitetan kinez kosta skoro kao i japanac. To sto si istrazivao prije 5g, ja sam prije 5 mjeseci jer sam kupovao frisko. Uvidio da je kod nas vecinom rekla kazala, ljudi nemaju pojma i onda sam istrazivao mjesecima, mogu doktorat za klime napisati (btw, nije nista pohvalno, fuj koliko sam vremena na to izgbubio). I da, kupio sam japanca ali meni treba za grijanje Mi smo malo trziste, ali dosta konkretnih iskustava i informacija ima na hrvatskim i srpskim forumima sto se tice naseg govornog podrucja. Ako ces gledati sta kupujes, za pocetak provjeris ima li eurovent certifikat, to je jedini dokaz da ima ono sto tvrdi na specifikacijama. Problem je sto su dozvolili proizvodjacima da proizvoljno biraju projektno opterecenje pa ne mozes direktno porediti modele, ali moze se dobiti neka okvirna slika.
Taj senzor u daljinskom je sranje čisto. Kada to upalim smrznem se, jednostavno predugo joj treba da krene grijati ili hladiti. Swing ljevo desno je korisna opcija Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Daj neki sticky napravi Našao Midea All Easy Pro 12 sa 36 mjeseci garancije za 1180KM. Mislim da tu potraga završava.
Onda se povlačim, ja sam tad istraživao kao ti sad i svario dosta toga. Nakon što sam kupio 4 klime, potreba za tim je prestala i nisam više ni pratio. elitemadzone forum ima dosta dobrih informacija vezano za klime koga interesuje da se zarovi. Teško je doći do pravih informacija jer skoro svi koriste marketinške trikove i pojmove. Kad mi prodavač ili serviser kaže dobra ti je ova klima, ima grijač vanjske jedinice, odmah znam da me pravi budalom i da tu neću dobiti prave informacije.
Presnost aep je kao sto joi naziv kaze lako ocistiti a dobije se soldina jedinica. Ima eto i grijace za ne daj Boze, ali to je rijetkost da treba. Mitsu pravi super klime, kao i daikin, ali da ispune ocekivanja premiuma moras otici bar stepenicu vise. Da se razumijemo, ja ne kazem da je sensira losa, i ova danas oslabljena, pogotovo jer je sve toplije vrijeme. Ako hoces bas dobar inverter, on ce biti twin rotary, ilti dva cilindra,ali objektivno to malo kome treba. Sto se tice modulacije, nekome smeta visoka modulacija i sto se klima pali gasi, nekome ne smeta. Nekome je bita efikasnost, nekoga zaboli za to... Ove ostale funkcije i senzori su vise gimmick. Danas je korisno da ima wifi, da je eto mozes remote kontrolisati i to je to. Situacija za grijanje je bila da najmanje kosta hitachi, a daje bas strasan kapacitet, cini mi se vanjska 18ka 52kg, i na -20 ubaci 5.6kw toplote..izmjenjivac mora imati veliku povrsinu da bi se energija mogla prikupiti, zbog toga i ta tezina. To je nekako postalo standardno znanje i onda su se kinezi dosjetili da stavljaju zeljezne sipke u vanjsku da nazivno bude teza Uglavnom, nikakve regulacije nema, pise ko sta hoce, ako te zanima neki model odes na eurovent, skines test i procitas rezultate, tu je naveden projektni kapacitet i vidis sta su dobili. Naravno, tu je sve na max pa neces dobiti uvid koliko je tiha vanjska, unutrasnja na nek standardnim postavkama, za to ipak mora po forumima da se kopa. A to opet zavisi ko je montirao i kako, i ti kupis provjerenu a ona drnda gore nego vox jer je monter ofrlje posao uradio..tako da ti je to bukvalno pola posla, da nadjes montera kome ces moci da vjerujes. U tehnickoj spec pise minimalna duzina cijevi, dakle toliko mora da bude, visak se namota iza vanjske jedinice. Vakuumiranje sistema, gumene podloske (iako ce reci ne treba, kompresor ima svoje, cinjenica je da ove na nosacu dodatno pomognu da se ne prenesu vibracije na zid). Kod nas to niko ne radi, u srbiji su poceli upravo zbog reklamacija, kada se pusta ubrad, testira se jedinica na oba moda i stavljaju se u zapisnik max temperature da se zna da li ispravno radi. Tipa na grijanju kada je namx, na izlazu iz.klime mora biti lupam 60 stepeni. Ako nije, a zna se za taj model da tako radi, ili nije dobro montirano ili ne valja primjerak. Tako onda monter na licu mjesta provjeri sebe jos jednom, ako opet pokazuje manje ide zamjena. Ali i to pod uslovom da ti pratis sta ovaj zapisuje i trazis tu provjeru
Ma prodavaci, tuzno je reci, nemaju pojma o klimama, dok monteri dobri postoje, ima ih, ali su manjina.
Malo ko hoće odraditi, jer to zahtjeva vremena i onda ne možeš za dan ugraditi 20 klima nego 5. Znaju oni odraditi, samo znaju i da 99% kupaca ne zna i onda smrljave jer je jeftinije i brže.
Nije vent. Nosači kompresora popucali. Isti slučaj kod oca na haier, neki dan jaran bio i otvorio je, malo je poturio neke gume ispod pa je smanjilo, skoro da se više ne čuje, a inače je lupala ko helikopter. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Hitachi stara Takai serija, ubi. U komšiluku prijatelju Telefunken ide u defrost nekoliko puta dnevno. Ja još uvijek čekam da ulovim prvi defrost.
Kod mene kada krene raditi klepece i onda se utisa. Vidim i kod roditelja isto počela, isti je model. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Vivax klima montirana prije godinu dana tačno puše hladan zrak neće da grije, vanjska jedinica ne vrti onaj ventilator? Ovo je kod roditelja u Bosni kontam da nisu sta zeznuli na daljinskom. Servis nije rodjen nikad samo unutra čišćen onaj filter. Ima ko kakvu ideju?
Koliko dugo cekaju da pocne tople da puse, mozda je podkapacirana klima, a oni upale ujutro kada je 3 stepena npr. Takvim klimama zna trebati i po 10-15min da pocnu toplo da puse. Mada to da ne radi vanjska.je isto indikacija, ona onda ne puse hladno nego samo ventilator vrti pa djeluje da je hladno. To sto nije radjen servis nije problem, godina je nista, to je novo
Kod mene bila sinoć u kući situacija ko ona misija iz Frostpunka Winterhome kad faila generator Počelo kuckati u kazanu u plinskom bojleru (Junkers Tiki) i kazaljka pritiska počela da šeta lijevo desno, malo falilo da kazan pukne, uglavnom sad je primjenjen workaround i radi s smanjenom snagom dok se ne nađe dio. Eventualno se desi da zatrokira u jednom momentu i skroz se ugasi. Evo i dalje kucka, ali sad ga držim na nivou 1-2 tj najnižem samo da ne zaledi voda preko noći, pa za vikend bi trebalo da se to servisira.
Kod mene je plinski Vaillant. Nego od ugradnje nije nikada servisiran,neke 4 sezone radi ali dnevno radi max 3-4 sata. Uvijek ga ja testiram nekih mjesec dana prije sezone grijanja,upalim da vidim hoce li iz prve upaliti i nikada problema. Dopunim malo vode u sistem ako treba i spremim sve za zimu. Zanima me da li vi to sta servisirate/cistite preventivno ili nema potrebe ako sve radi. Nikakvih errora nema ni problema.