Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. Picoooka

Picoooka Komšija

Last edited: Feb 15, 2025
  2. dmr

dmr Veteran foruma

Pa trebalo je mijenjat kuciste i zbog potrosnje grafe, boljeg protoka, ali osnovni uslov je bio da je dovoljno siroko :D. Uostalom cito sam da se slabije dosta hladi sa vertikalnim polozajem.
    A i dobro je ovo sto si preporucio :D

Picoooka likes this.
  3. Picoooka

Picoooka Komšija

Nije istina da zagrijava grafu,ako je kvalitetan riser kabal.Testrirao sam i vertikalno i horizontalno sa phanteks kablom i nikakve razlike.

4. dmr

dmr Veteran foruma

ne da kabl zagrijava vec ako je grafa u vertikalnom polozaju, ako si na to mislio?

5. Picoooka

Picoooka Komšija

Iste temperature i grafe i 12VHPWR kabla i vertikalno i horizontalno,a imao sam na ovom riseru vise grafa 4070 Ti,4070 Ti Super,4080,4080 super,4060 Ti i sada 4070 i nikakve razlike u temperaturama.

Ako nekoga zakaci sa fabrickom greskom sve je moguce od pregrijavanja karte pa do black screen i bsod.

6. dmr

dmr Veteran foruma

Moguce da zavisi od kucista do kucista, ali logicno mi je da ce biti hladnija ako vent odozdo gura vazduh gore :D

7. Picoooka

Picoooka Komšija

Jedino sto u vertikalnoj poziciji bude hladniji NVMe na gornjem slotu i topliji chipset,a doduse ja nikada i ne drzim zatvoren bocni panel pa vjerovatno si i u pravu da bi u tom slucaju bio koji stepen vise :)

8. dmr

dmr Veteran foruma

Pa sto ne rece da ne zatvaras bocni panel :D. Ja da ne zatvaram ne bih ni mijenjo kuciste :D

p4ja likes this.
  9. Picoooka

Picoooka Komšija

Pa zato sto ti govorim da bi ti bila jeftinija opcija,a 1-2 ili 2-3c vise nije neki bad :) samo je bitno da je gpu uvucena i sto dalje od bocnog panel jer ako je preblizu to nije dobro.

U ovom polozaju je idealno :

[​IMG]fb upload image

10. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

To je glupo jer si ogranicen kablom. Npr. kod mene je maticna sa PCI-E 5.0 i koliko god sad bila mala razlika izmedju 4.0 i 5.0, ne zelim nikakav downgrade zbog glupog kabla, niti zelim poslije kupovat novi kabal jednom kad budem imao 5.0 GPU.

Osim toga nema ti koristit nikakve druge PCI-E slotove, i to nije da trenutno koristim, ali mogao bih, narocito jer imam ATX maticnu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

11. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa to je tebi glupo iz tih razloga, ti i ne kupis :D ne znam cemu nervoza :D
    Nekome nije bitno to sa pcie i zna da nece koristiti druge slotove i kupi sebi.

sa druge strane prejak je i picooka sa izjavom nije istina to i to, doduse ja ne zatvaram panel :D pa sto ce ti kuciste ikako, mogao si na kutiju od maticne staviti i ustediti :D

p4ja likes this.
  12. Picoooka

Picoooka Komšija

Pa iskreno i razmisljam o bench pc case u zadnje vrijeme :) cesto sam mijenjao komponente od proljetos i to je razlog sto ne stavljam staklo jer mi je mrsko skidati.

Uglavnom ako je uvucena vertikalno grafa i nije blizu stakla razlika u temperaturi jer oko 2c najvise u vecim kucistima Big i Full Tower dok u manjim nije ni preporucljiva vertikalna montaza.

13. mobsterc

mobsterc Overclocker

Je li isto 2c sa 4070 i 4090
    Sto mora biti staklo, zna se da je mesh puno bolje za hladjenje

14. Picoooka

Picoooka Komšija

Imao sam sve grafe RTX 4o serije osim 4090 i sa Strix 4080 OC nije bilo takodjer vece razlike svega 2-3c sa bocnim staklom jer u kucistu imam 4x140 i 3x120mm fanove koji prave solidan airflow sa prednjim mesh panelom.

15. mobsterc

mobsterc Overclocker

4090 trosi bar 30% vise, i posto imas 7 ventilatora ne mozes generalizivati kako ce to biti identicno kod nekog drugog. Puno tu faktora ima..

16. p4ja

p4ja Komšija

joj sto se ismija, picoka lud si :)

17. Stevie_Ray

Sent from my iPad using Tapatalk

18. Picoooka

Picoooka Komšija

bojler likes this.
  19. Stevie_Ray

Ma, nista sa 5000 serijom nema logike, pa tako ni to.

Komotno zaboravit da i postoji, samo nazalost bombarduju nas glupostima 24/7. Ne moguce ne otic online i ne vidjet neku novu vijest o 5000 seriji, bilo cijene, bilo dobavljivost, pregaranje...

20. Picoooka

Picoooka Komšija