Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. Picoooka

Picoooka Komšija

Last edited: Jan 5, 2025
    bojler likes this.
  2. igor.g

igor.g Komšija

Nauljite se dobro za cijene, Jensen treba novu jaknu osim ako 9070XT od AMD ne pomete sa dobrim $/perf, jer većinom AMD samo slijedi Nvidijin scalping minus 10% sto je nedovoljno jer dosta kaskaju za featurima ali eto kobajagi AI/ML FSR4 dolazi za nekih pola god.

Po leakovima 9070XT gddr6 će možda doseći 4080/7900XTX i to je to, nema jačeg modela, nvidija ima raširene ruke i u high-end i enthusiast ovu generaciju.

5080 ilitiga 5070 kao i 40 generacija, isti trikovi. Dimenzijama 50% čip od 5090 uvaljuju kao 80tier. I teško da će prestići nivo 4090 em je samo 16GB karta a postoje već 3GB vram moduli za 24GB SKU gdje će double dipovati sljedeće godine pod SUPER oznakom.
    Trenutno 5070ti ili 5090 su jedini modeli za razmatranje ostalo je porez na budale.
    Možda je i najpametnije ubosti 4090 polovnu za oko milju eur ako DLSS4 ne donosi ništa posebno dok ne dodje 5080 Super/5080ti revizija. Problem je naći 4090 sa novim H++ 12V-2x6 power socketom. Koliko vidim po netu sve od Juna 2023 prod. date je sigurica.

Last edited: Jan 4, 2025
    Picoooka likes this.
  3. zoi

zoi Veteran foruma

Ne mogu oni podići cijenu koliko ja nemam para :D

Mene interesuje dlss4 tj neural rendering, šta su zamislili sa tim.

bojler and 7mediN like this.
  4. Picoooka

Picoooka Komšija

Problem je sto je obustavljena proizvodnja 4090 prije 2-3 mjeseca i novima je cijena otisla u nebesa i u USA i u EU pa je tesko ocekivati povoljnije polovne 4090.Inace dizu se cijene i za 4070 Ti Super i 4080 Super nesto sl. kao sto je AMD uradio sa 70xxx3D procesorima da bi nove lansiralirali po astronomskim ciframa.

5. igor.g

igor.g Komšija

Još je Euro sad u banani u odnosu na USD, kakav timing :D
    Biće zabavno gledati EU msrp konverziju + Retail scalping nakon prve sedmice kad se early adopter limited qty karte prodaju.

6. Picoooka

Picoooka Komšija

7. zippoo

zippoo Veteran foruma

I osim sto ste entuzijasti...sta ce vama te nove grafe po tim cijenama?
    Ko bi to platio i sta bi dobio sto vec nemas ?

8. igor.g

igor.g Komšija

Asus ROG taksa plus španski retailer scalpovanje znaci nekih 1300eur za bazne 5080 modele u DE, opet suludo kako god.
    4080 se nije prodavala inicijalno dok nije spala na 1000eur.

9. 7mediN

7mediN Novi član

nije cak ni toliko lose koliko sam ocekivao, samo jos da vidimo koliku taksu nasi sverceri imaju.

bojler likes this.
  10. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Obzirom da su 4090 sad 2 milje eura, 5090 ce po svoj prilici bit 2500+.

5080 oko 1300-1400, jaci modeli 1400-1600. 4080 kad je izasla bila je oko 1200.

5070 800-900 EUR. Toliko je i 4070Ti bila kad je izasla, oko 900EUR.

To ce bit cijene, uzmi ili ostavi. I da, cijene polovnih 4090 nece ic ispod 1500EUR, nema sanse.

Sent from my iPhone using Tapatalk

11. Picoooka

Picoooka Komšija

12. Stevie_Ray

Haha nisam, barem ne ovih dana. Otislo u pm znaci…

13. Picoooka

Picoooka Komšija

Ma naravno i ostali modeli se pomalo dizu jer se priprema teren za astronomske cijene i scalping nazalost.

14. Stevie_Ray

Sreca pa kupih ovu 4070TiS. Ne treba mi nista narednih godinu-dvije.

Jos me nekako izadje 200 EUR doplate na 3060Ti.

Picoooka likes this.
  15. dmr

dmr Veteran foruma

Sreca i ja kupih 4090 :D

ECeh, Stevie_Ray and Picoooka like this.
  16. mickey84

mickey84 Novi član

Ne mogu otkrivati cijene, ali bice lose. Pripremili su teren sa prestankom proizvodnje Rtx 4090, tako da su one vec mjesecima 4200+ KM u nabavi.
    + nam u prilog ne ide i jak dolar - samo zbog dolara ce kod nas biti ~10% visa cijena u odnosu na prije 2-3 mjeseca.

7mediN and Picoooka like this.
  17. 7mediN

7mediN Novi član

zao mi je samo sto ne kupih 4080, izletila prije par mjeseci za 2000 okruglo.

18. zoi

zoi Veteran foruma

19. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ma ovo je izgubilo vise svaki smisao, druze to je graficka kartica ne komplet racunar.

bojler likes this.
  20. Stevie_Ray

bojler likes this.