nVidia Maxwell

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Sena, Feb 21, 2014.

1. kolinsb

kolinsb Veteran foruma

apsolutno nish mi ne znaci i da je 3GB, jer ne bacam pare na monitore koji pojedu vise od 3GB, a niti ih prodajem za pola cijene nakon par mjeseci :lol: :lol: mozda i radi 2way setup ko setup, ali i dalje si mogao izbrojati igre na prste jedne ruke koje ga znaju koristiti :D :D

2. Sena

Sena Veteran foruma

Hahahahha kolinse, znaci pocelo podjebavanje, ovde stajem da ne bi izbila zustra rasprava.

3. jakuza

jakuza Aktivista

ma pusti senade,svatko ima svoj nacin razmisljanja,dobro je pa nismo svi isti
    neki od nas pamte dane sa 6600gt u sli-u,a neki i dan danas se igraju na slabijim kartama
    razumijem ja to kada netko kupi oldtimera,dobro ocuvanog,rijetkog,ali ne razumijem zasto ljudi kupuju nove mobitele od 1000 km
    kada mogu uzeti prvi koji je velik kao cigla,ili zasto uzeti veliki lcd kada mozes da imas prvu televiziju od tonu tezine
    ili da nabavimo ovakvo racunalo da bi otkucali jedan text
    a sto se tice prodaje ,tesko je nekada dobiti i pola ulozenog

4. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

A neki stariji pamte i Voodoo2 SLI. A analogije su ti niđe veze.

5. Pionir

Pionir Overclocker

Pratim temu na oc.net koju je dao Neo Bahamut Zero.
    Uglavnom , isti problem imaju starije serije GTX 6xx Nvidia kartice, ali to do sada nije niko otkrio ...

Kao sto neko rece ovdje, mnoge igre ili generalno protekle 2-3 godine izlaze igre koje su hardverski zahtjevnije...
    Moje misljenje koje sam nekada ranije napomenuo ostaje isto, a to je da puno vise rezultata daje softver (drajver,dx, mantle i ostalo), nego hardver.
    Zbog toga, rast cijena (generalno) je pljacka ziva i trebaju se svi zaliti, iskoristiti situaciju kao vuk na ranjenu srnu u pola zime!
    Nekoliko razloga ;
    - prvo da je kolinsb nezadovoljan njegovu kartu bi kupio ja u pola cijene :D = obrt, ali i pad trzisne vrijednosti !!!
    - kolinsb bi dobio neki refund od Nvidie, jer pogledajte garazu radnika Nvidie (slika dole...EDIT ne mogu naci sliku sada, uglavnom ferari, bugati, mercedes ... sve najbolji moobiteli, laptopi = imaju brdo para)
    - kada je AMD predstavio buldozer procesore, sipalo je iz nebesa munje i gromovi koji do danas grme...AMD je snizio cijenu i daje igre gratis...
    - Treba ih dobro nategnut i svi trebaju potpisat peticiju !!!

6. kolinsb

kolinsb Veteran foruma

I ja sam potpisao peticiju jer podrzajem one koji su nezadovoljni i to s razlogom. Ja nemam nekakvog extra razloga da se guram medju njih, jer mi kartica radi. NVidija nije jedina kojoj se ovo desilo sa hardverom. Vidjeli smo mnoge kompanije koje su povlacile svoje proizvode zbog bugova (AMD procesori, intel chipseti, a o automobilskoj industriji da ne pricam...). Svima je jedno zajednicko, a to je da sute o problemu dok god mogu da sute

7. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Nije ovo bug. Ovo je namjerno (i podmuklo) uradjeno, to je problem.

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

9. Stevie_Ray

Stoji da je kartica super, cak i sa 224-bitnom memorijskom sabirnicom (i 3.5GB VRAM-a) ima odlicne performanse. :mrgreen:

Salu na stranu, mislim da ce vrijeme pokazati koliko je GTX970 zbilja okrljastena u odnosu na GTX980.

10. goldi

goldi Aktivista

Ma to je ista karta kao i kad je izasao prvi test, samo tada je imala 4gb a sada joj iscurilo pola GB :smt005

11. Stevie_Ray

Zato i kazem, ima odlicne performanse kad skontas da je tek 224-bitna memorija. Tih 0.5GB sto fale ne igraju neku ulogu.

Potencijalni problem je jedino kad VRAM usage skoci preko 3.5GB, tad je kartica neupotrebljiva.

12. xman

xman Komšija

Mislim da pretjerujete sa "kritikama". Lijepo stoji u textu kog je Reventon postao,ovo nije ultra HD karta,ali nije ni 980 sa razlikom sto ce prva mozda imati problema a mozda i nece na toj rezi i max detaljima dok ce pad fps-a biti prisutan kod obje. 95% nas igra i igrat ce na 1080p jos par godina a tu je 970 najbolja karta na svijetu kada je u pitanju omjer cijena-performanse. Pa karta je u winwin-u 600 KM jeftiija od 980 i 400 KM jeftinija od 290x,mozes je klokat od sale da izjednacis performanse sa pomenutim kartama koje su duplo pa i preko toga skuplje.

13. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

Počelo je: :lol:

14. Stevie_Ray

Teoretski nvidia bi mogla optimizirati drivere, da manje bitne stvari iz VRAM-a idu u spori cache. Ukoliko je to uopce moguce.

15. KingT

KingT Veteran foruma

Posto je nVidija znala sta ce se desiti trebali su izbaciti kartu kao 3.5GB i 224 bit, imàli bi jeftiniji proizvod zbog jednog memorijskog chipa manje, jednostavniji koji bi imao iste performanse i ne bi se blamirali.

16. Stevie_Ray

Da, ali su se bojali da ce prodaja trpiti u odnosu na 290/290X jer ove imaju po 4GB VRAM.

17. xman

xman Komšija

Jesam li ja jedini koji ovde vidi da su likovi napravili karticu sa manje VRAM-a,nizom sabirnicom,nizom cijenom i uglavnom visim performansama? :D

18. Stevie_Ray

Ti ocito onda ne kontas koliko je ovo strasno. Znamo performanse, da, i one su dobre, ali te performanse nikad nisu ovisile o VRAM-u u toj mjeri da je 3.5GB premalo.

Problem je laganje, a ne performanse - jer znamo da je kartica dobra u onome sto je izmjereno u benchmarcima.

19. xman

xman Komšija

Dvije 980 karte u SLI modu na 3840X2160,Crysis 3,daju jedva 40 fps-a. Prije ce biti da je problem u onima koji su vjerovali lazima :D
    Ukoliko ce za dvije godine izlaziti igre koje ce koristiti vise od 3.5 GB VRAM-a u 1080p rezi a nista Nvidija ne napravi po tom pitanju kroz drivere onda je cijela ova hajka opravdana. Usuprotnom je smijesna.

20. dmr

dmr Veteran foruma

Po svemu sudeci hoce, eto sad Dying Light uzme preko 3GB.