nVidia Maxwell

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Sena, Feb 21, 2014.

1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Zato ja kazem, vrijeme ce pokazati kakva je zbilja GTX970.

2. xman

xman Komšija

Problem je sto covjek danas mora i neoptimiziranost naslova koji se portaju sa konzola na PC uzimati u obzir kada uzima karticu. Dyling light svoje zahtjeve ne opravdava ni da duplo bolje izgleda ali eto,stvarnost je takva da ce sigurno jos takvih igara biti a meni se ipak ne daje 750 KM na karticu koja ce mi praviti probleme na 1080p. A opet sa druge strane sta uzeti za te pare da ima iste performanse. Biti ce na kraju kupovina procesora na PIK-u i kes koji se tu ustedi prebaciti na grafu :)

3. dmr

dmr Veteran foruma

Problem je sto je Dying Light open world igra koja pri tome i vrlo dobro izgleda, otud tolika glad za memorijom. Recimo jedan crysis 3 izgleda puno bolje ali je skriptirana igra pa ni ne trazi puno memorije, sto sistemske sto video.

4. Stevie_Ray

5. xman

xman Komšija

FC3 i FC4 su takodje open world koje ljepse izgledaju sa vise igracke mehanike pa opet lete na slabijim grafama od 970-ke.

6. dmr

dmr Veteran foruma

DL ima puuuno vise detalja od FC4.

7. Sena

Sena Veteran foruma

I agree.

8. Stevie_Ray

FC3/FC4 su realno graficki prosjecne igre.

9. xman

xman Komšija

Eto Dying light je masterpiece grafickog prikaza? :lol: Ja te silne detalje nisam primjetio,a ono sto ih ima su cista kozmetika i nema teorije da mogu opravdavati to da igra bude zahtjevnija od FC4. Dying light je los pc port.

10. Sena

Sena Veteran foruma

U zadnje vrijeme je sve los port ako doticnom korisniku ne radi kako treba. trofl

11. xman

xman Komšija

Da ako vecina kvalitativno jednakih ili boljih naslova radi ok.

12. KingT

KingT Veteran foruma

Nije problem u VRAM usage, ljudii danas se fino igraju sa 2GB kartama, npr Forzaman igra BF4 sa GTX 760 i ima preko 60 FPS bez velikih dropova uako mu je video mema maxed out.

Ono sto je problem kod GTX 970 je kada GPU pristupi onih 512 MB memorije koja je 10 puta sporija od istalih 3.5GBjer nema dedicated ROPs koje su disabled vec jepristup re ruted onda dolazido sranja jer GPU mora da duze ceka na podatke koji su pohranji u tom 512MB bloku i tada dolazidovelikog frame dropa.

GTX 970 bila mnogo bolja karta da nema taj spori VRAM blok i tada bi GPU koristio samo brzu memoriju bez obzira sto je manja kolicina.

13. Stevie_Ray

Da, ali je Nvidia kroz drivere forsirala VRAM da ide do 3.5GB, tako se i skontala ova prevara. Samo u ekstremnim situacijama bi VRAM premasio 3.5GB i tada nastaje sranje.

14. Pionir

Pionir Overclocker

uuuu nema sale sa svabama (mislim na Major German PC hardware retailer) hehee

Uh kad bi sad pale cijene GTX 780 :D

Prodajem svoju 2GB karticu i jedan sam od onih koji su planirali GTX970, nema sam´se da je sada kupim.

Jos nije sve testirano ... npr ja od planiranih, trenutno testiram NSF ( Network Smoothing Factor ) u BF3 i zbog BF3.
    https://www.youtube.com/watch?v=Vw0bTZBqT2s

Igram na ultra, 1920x1200, fps kuca 60, ali kada smanjim NFS pada fps ... mogu izdrzati 50%, ali nece na 0% pa veceras testiram koliko, sta i zasto :smt048

15. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

16. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kotrljat ce se glave u Nvidiji, uskoro ocekujem prve otkaze.

17. Sena

Sena Veteran foruma

Reputacija je sigurno ostecena, ali ovo nije neki financijski udarac nvidiji, ove karte su svakako sica sto se prodaje tice u odnosu na low end grafe i njivohe profi karte tipa tesla i itd.

18. dino73n

dino73n Veteran foruma

Slabo da nece biti finansijskog udarca ako ode reputacija. Eto kako se vec i rece,970ka ima super performanse za cijenu samo je bad sto nije ono za sta se predatavlja. I gtx660ti je bila sa jos uzom sabirnicom i relativno malo rama a radila je ekstra a i prodavala se dobro.

19. Reventon

Reventon Veteran foruma

Siguran sam da onaj na celu firme koji samo broji pare nije imao pojma o ovome, sve je do dizajnera i marketinga koji ce da izvuku deblji kraj.

20. goldi

goldi Aktivista

Svi su oni znali, odlucili su da izbace kartu sa 4GB umjesto 3.5GB racunajuci da ne bi neki kupci uzeli R9 290/x, ovako su extra cjenom i performansama uz laziranje specifikacija privukli kupce racunajuci da se nece otkriti. Ovo je cista marketinska igra, istina da karte imaju performanse kao i prvog dana, istina da je super cjena za ono sto nudi, ali istina je da su lazirali specifikacije, sada bi bilo posteno da ljudima vrate novac, naravno ko hoce, ili da recimo podjele neke igre, naravno opet ko hoce.
    Ovaj marketinski trik odbio im se od glavu, zamislite koliko je prodati GTX970 karti i ako ljudi pocnu trazti novac nazad, sta kasnije sa tolikim kartama? mozda neko sa pik-a odluci da ih kupi pa ih tali pojeftino hahah XD