Overclocking uspjesi

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Pasha, Mar 22, 2008.

1. KingT

KingT Veteran foruma

Imas:

Uniexpert

- CM Silent Pro 850W - 319KM (5god garancija)
    - CM Silent Pro 1000W - 369KM (5god garancija)

Imtec

- Thermaltake Thoughpower XT 875W - 299KM (bila bi moj licni izbor) (2god garancija)

Plus

-Thermaltake Thoughpower 850W - 389KM (preskupa i nista bolja od XT modela i ima samo 1god garancije)

SEASONIC M12D-GAMING 850W - 265KM (odlicna ali je nema na stanju i daju 1god garancije)

CM Silent Pro 1000W - 344KM (samo 1god garancije)

CM Silent Pro 850W - 325KM (samo 1god garancije)

To za pregrijavanje ne vazi za CM Silent Pro seriju,to su solidne napojne bez nekih poznatih problema..

Ma testirao i sa memtestom za Windows i P95,igrao igre i sve OK..

Vise mi lici na Vcore (prema nekim BSOD listama sa neta) ali netreba iskljuciti ni RAM postavke..

2. Sena

Sena Veteran foruma

I meni je ta od thermaltake medju top izborima.Ali eto vidicu.Ne znam za tu silent pro jedan lik na youtubu ima gtx 570 sli i kaze da mu se bas poceka grijat.Ne znam vidicu ovih dana.Moram prvo da utvrdim sta je riknulo

3. dino73n

dino73n Veteran foruma

Imam je i ja druze i to da se pregrijavanje je prica za malu djecu. A 5 godina garancije,to je drugi par čarapa.

4. dmr

dmr Veteran foruma

mozda se malo pregrijava kada je postavljena u gornjem dijelu kucista, ali ako je na dnu nema sansi. Al zaspamasmo thread, nevidjeno :D

5. dino73n

dino73n Veteran foruma

I ja sam kontao da se grije dok mi je bila gore a to je ustvari vreli zrak iz komp protjeran kroz napojnu,kad sam promjenio kuciste pa dosla dole iz nje ide uvijek hladno.

6. Sena

Sena Veteran foruma

Samo da zna raja ovde.Dokazano je napojna je riknula.Narucio sam sliverstone 1000w gold.

7. KingT

KingT Veteran foruma

Hajd nek bude treca sreca.. :)

8. Sena

Sena Veteran foruma

Nadam se.Ova je poskupa oko 450km.Haj valjda ce vrijedit.Iako sinoc ni ploca nije davala zivota i onda je malo na hladan zrak kad se povrati.Vrtio prime 95 sve ok.

9. nVidia

nVidia Aktivista

Samo da pitam u vezi overclocka athlona 4600+
    Matična je Foxconn A78AX-K

Napon procesora je 1,2-1,25V

koliko je preporučljivo da dižem napone (neke dozvoljene granice):

Cpu-a
    Ram-a
    NB-a
    HTT/SB

Cpu voltage mogu dizati u koracima po 50mV kao i Ram
    Dok NB i HTT/SB mogu dizati po 30mV

Interesuje me koje su maksimalne granice za podizanje napona da sve bude prihvatljivo.
    Zaboravih reći da sam updateovao BIOS i da sam išao do 3300MHZ
    sa postavkama:

Cpu voltage 1,375V
    Ram voltage 1,94V
    NB Voltage na disabled
    HTT/SB je po defaultu na +90mV

Chipset nekad dogura i na 51 stepen, pa ne znam sad jel to previše.

10. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Kakav hladnjak imas? Prati temperaturu, pa u skladu s tim i napon regulisi.

11. nVidia

nVidia Aktivista

Mugen 2, cpu max 45 stepeni, ali čipset ploče ode do 51 stepen, pa ne znam da li je sad to dobro ili je loše. Pipao sam ga, vruć bude. Koliko mogu podizati napone NB, HTT/SB i ta ram da ne bude od danas do sutra rad na kompu.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1891376

Pošto NB napon nisam dirao, bi li njegovim podizanjem reference clock ići još više i koliki je maximum temperature čipseta koji ne bi smio prekoračiti.

12. dmr

dmr Veteran foruma

stavi neki vent na NB slicno ovome.

13. nVidia

nVidia Aktivista

14. dmr

dmr Veteran foruma

A ne znam, uglavnom bila bi puno povoljnija situacija. Vodi racuna da li ce odgovarati rupe jer je ovo cijeli kuler za NB pa bi trebao samo skinuti vent i ugraditi na svoj. I trebao bi ga spojiti na maticnu plocu tako da ga pod opterecenjem regulise jer kada se sve u kucistu uzari bilo bi dobro da i on ubrza a ne bi valjalo opet da ide stalno tako brzo jer su ovi mali ventovi iritantnog zvuka.

15. nVidia

nVidia Aktivista

16. dmr

dmr Veteran foruma

Stavis samo na NB, tj. ovaj veci koji se vise grije.

17. Zdici90

Zdici90 Novi član

Vidim da se pise o uspjesima pa evo ja sam overclockovao stari celeron D 2,66 na 4,6 ghz stable temp oko 40% a u game-u oko 55% mogao sam jos ici al eto nisam hladenje dva Cooler mastera na max speed od 4000rpm-a Socket 478. 2 gb ram ddr1 kingston a jbg jest da je celeron posto se oni daju overclockovati cak i na 5ghz sa water cooling sistemom...

18. KingT

KingT Veteran foruma

Bio bi dobar CPU-Z validacijski link.. :wink:

19. efo

efo Komšija

20. Ajdin87

Ajdin87 Aktivista