Overclocking uspjesi

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Pasha, Mar 22, 2008.

1. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

Izgleda da je dobar primjerak. Negdje sam našao da je s ovom revizijom i steppingom neko išao i preko 4 ghz, 554 mu je bio FSB, a i mema je samim tim radila na preko 1100 mhz.

Što se tiče tvoje konfe moraš sam to otkriti šta te koči. Spusti memu na neki manji omjer tako da znaš da nije do nje, i diži polako fsb. Svaka ploča i cpu ima fsb wall. Tu još možeš spuštati multipler i ići još sa fsbom, ako ploča može. Što se tiče napona ja sam dodao na sve po jedan + (ne znam sad tačno koliko obzirom da sam na poslu), a na cpu čini mi se 0,25, nisam siguran.
    Još da dodam da sam ovaj crni g skill držao na 900 mhz tj. 450 fsb. za više ću i ja spustit memu na drugi omjer da me nebi ona kočila.

2. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ne mozes nikako spustiti omjer ispod 1:1 :) Mozes samo olabaviti latencije...

3. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

Mislio sam da postavi da mu mema radi na nižoj frekvenciji, omjer meme i fsba da bude 1:2 ili nešto slično. Ako se nisam dobro izrazio nek me neko ispravi.

4. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ne moze nize, to je 1:1. Da ti je fsb 450, sa omjerom 1:2 bi ti ram radio na 1800mhz. Good luck with that :smt003

5. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

Nisam se ja dobro izrazio ali onda nek popušta latencije, ako skonta da je do meme. Ako ne možda je i ploča limit, ili bios. Dok nisam fleshovao s beta biosom zadnjim iz 2010. god.(Biostar TP 45 HP) nije mogao ni da prepozna Quad. Prethodno sam fleshovao s biosom iz 2009. god. ali opet džaba, pališ mašinu, "crn" ekran. Kad prefleša sa ovim zadnjim beta biosom, prođe post i podiže se sistem mislio sam nema od overcklocka ništa, kad ono jest đavola ode quad na lijepu frekvenciju. Sad mi dođe da vratim ovaj dual 2140 čisto da vidim možel šta više od 3,0 ghz na kojoj je radio stabilno.

6. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

Idemo dalje za iste pare. FSB 460, napon povećan neznatno. Jedna jezgra 64 stepena u loadu ostale 59 i niže.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1504145

Sat i 20 min. linxa bez problema. Malo ću ga još testirati i ostaviti ga ovako neko vrijeme.

7. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

ekstra ekstra. sad mi dođe da naručim takav quad :D
    koja ploča je u pitanju?

8. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

ne treba ti više vjeruj..ja bi ga drzao na 3 Ghz
    mozes probati cisto onako radi OC uspjeha..
    Dobra je maticna cim gura takav FSB :)

9. Bio_Sam_Zmijanac

Sumnjam da je do procesora, ako ste obojca imali wolfdale recimo, na oba procesora ide ista voltaza recimo na 4 ghz 1.4v
    znaci da si ti nesto zasrao sa OC-om, onda kod različitih matičnih imaš različit vdrop, fsb napon, pregrijavanje NB itd...
    sumnjam da je do lošeg waffer-a

10. dino73n

dino73n Veteran foruma

@forzamilan
    Spusti mnozilac na 6 pa klokaj da vidis do koliko ploca i memorija mogu,mozda negdje imas fsb rupu.

Moj E7200 je bas bio dobar primjerak,radio je na 3850mhz na 1,27v rock stable,za 4ghz je htio 1,38v a nestabilno je bootao i do 4500mhz

11. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

Matična je Biostar TP 45 HP, uzeo sam je zbog toga jer je jedno vrijeme bila svjetski rekorder u FSB-u.Naime sa E 8xxx serijom fsb je isa i na 600 i više ili tako nešto.

Probaću još malo pomalo da vidim gdje mu je kraj, a vjeruj mi na 3,0 ghz nije nešto posebno, tek preko 3300 osjeti se ubrzanje.

12. Bio_Sam_Zmijanac

13. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

Ide dobro taj tvoj 5200, a koji je cooler u pitanju ?
    Kod mene je OCZ Vendetta 2.

14. forzamilan

kakva je GA-EP43-S3L ploča za oc, kontam na nju nabaciti q8300???

15. Bio_Sam_Zmijanac

Freezer 7 Pro

16. dino73n

dino73n Veteran foruma

Vrati se stranicu nazad pa procitaj sta sam ti napisao i znati ces kakva je.

17. forzamilan

gotovo je. izgleda da sam ubio ploču. ubacio flesh preko gigabytovog alata za updejtovanje biosa, skinuo zadnji odgovarajući bios. međutim komp neće da se upali. radio sve živo resetovo bios, kombinovo ram baterija itd. al nece pa nece. jebem i njih i njihov dual bios :twisted:
    evo me pišem s p3 256mb rama :lol:
    probam jos jednom ujutro ako ne budem uspio mjenjam platformu :S

18. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

Idi do servisa gdje si uzeo ploču, možda imaju istu koja je crkla, pa nek zamijene čip (ukoliko se to može).

Biostar je smiješno flešovat, spremiš bios na stick, bootaš, pritisneš F 10 (čini mi se) loaduješ file, pritisneš nekoliko puta y, i to je to. Naravno treba prije fleša resetovat bios na tvorničke postavke.

19. hamo pipa

hamo pipa Komšija

Ja sam Biostar iz potpisa flash-ovao iz Win-a par puta bez ikakvih problema. Vrlo jednostavna procedura.

@ forzamilan
    Pa ako ploca ima Dual Bios ne vjerujem da si unistio oba. Pogledaj malo proceduru kako da podignes sistem sa rezervnim Biosom.

20. forzamilan

flashovo sam i ja ploče milion puta bez ikakvih problema. I ovu sam jednom flashovo bez problema. Pokušavao sam podići rezervni bios, onaj fol sa pinovima kad ih spojiš ali nije uspjelo. Tako da sad ploča stoji sama, idu komponente na prodaju mijenjam platformu, sry na ot.