Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. anel007

anel007 Komšija

kamera meni nikad nije bila presudni faktor kad su telefoni u pitanju, posluzit ce svrsi ako se treba nesto na brzinu skljocnuti a djevojka sa sobom nosi digitalac kad god idemo negdje i zelimo to zabiljeziti slikama tako da realno i nemam neke pretjerane potrebe fotkati mobitelom

2. selvin

selvin Moderator

Imam ja taj Alcatel Idol 3 5.5", meni je mobitel top. Dugo sam se i ja lomio sta uzeti i nisam se ni sekunde pokajao. Kamera mu je super, jedino sam citao u jednom review-u da su kao slike slabije po noci, sto ja nisam primjetio ili oni ne znaju slikati :D

3. anel007

anel007 Komšija

znaci necu se pokajati ako ga uzmem, vjerujte ja se najvise lomim zbog imena jer mi je alcatel nepoznat skroz, poznatiji su mi kojekakvi kinezi koji su se takoreci jucer pojavili od alcatela mobitele proizvodi haman od kako su izmisljeni

sad samo docekati tamo nekad oko 10. kad postar donese racun da ga odem platiti, ustvari da li se moze na pocetku mjeseca otici i isprintati racun na salteri njihovom i platiti ili moram cekati postara i kovertu?

4. selvin

selvin Moderator

Mozes platiti na salteru, oni ce ti isprintati. I ja sam imao isti izbor kao ti, ali ni taj HTC 820 ni Huawei G7 sto gledas nemaju ni blizu display kao Alcatel 3 5.5", a ni bateriju barem po onom sto sam citao a i sad sam se uvjerio. Meni je to bilo dovoljno da prevagnem, iako je bilo jos pluseva na njegovoj strani.

5. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

kako ne znas za alcatel, pa oni su odavno u mobilnim vodama, to su francuzi, samo je sad vecinski vlasnik kineski tcl communications, i nesto manje od pola je alcatel lucent, odnosno nokia.

mozda se nesto promjenilo sad, u medjuvremenu da je ovaj tcl preuzeo 100% mobilni odjel alcatela. ali to ne bi trebalo da brine uopste

6. anel007

anel007 Komšija

ne znam tacno kako sam se izrazio a ne trazi mi se u prijasnjim postovima ali znam ja za alcatel, cak sam nekad tamo 2000.-tih i koristio neki alcatel mob jedno vrijeme ali sam vise mislio ne znam kakav je kvalitet njihovih proizvoda kad sam rekao da mi je vise poznat neki kineski brend koji je nastao jucer nego alcatel koji telefone pravi od ko zna kad

al ajd odluka je vec pala da cu ganjati alcatel, jutros bas otisao u njihov centar ovdje u vogosci i na stanju imaju i htc 820, i huawei, ima i idol 3 manja verzija ali 5.5" verzije nigdje tako da moram svaki dan iza 10 zvati da vidim je li im dosla ta verzija

7. Qler

Qler Veteran foruma

Ja nosam idol x+ nije ga bilo za nase trziste, i super je. Neki dan sam cackao taj idol 5.5 i novi je auncher, puno ljepsi od starog. I telefon je zivlji ali po antutu ovaj je malo brzi.

8. NAILS

NAILS Moderator

Alcatel i dalje nije zastupljen u mobilnoj industriji nesto posebno niti su jos "provjerena roba" sto bi se reklo. Slabo se prodaju. To sto su prije pravili nema veze sa današnim telefonima.

anel007 Ja sam imao 995 i prezadovoljan sam bio s njim i sa performansama i sa hardverom ali je problem preporadati alcatel. Niko ga nece. Kada sam nudio liku 995 koji konstantno trguje sa telefonima, kaze mi da prvo mora provjeriti kako se uopste krecu cijene acatela. Ne znam ni jednu radnju da ih prodaju. Kada sam trazio da mi nabave idol X, nije niko mogao. I 995 i idol ulra sam nasao samo kod jednog lika s pijace.

Jedan od tih prvih idola ima fantastican ekran. Vjerujem da je isto i sa trojkom ali je licno nisam jos koristio. Ako ga kupis, sa srecom samo znaj da vecina ljudi na alcatel gleda "nesigurno".

9. selvin

selvin Moderator

Ja sam kupovao mobitel sebi, a ne raji radi preprodaje :D Lagano me moze sluzit 3 godine, i ako ode za 200KM meni dosta. Kao da slusam nekog ko im golfa dvojku pa ne da ljudima uzet nista drugo, jer se Boze moj golf moze prodat.

10. anel007

anel007 Komšija

ma nikad mene prodaja niceg sto kupujem sebi nije zanimala, kad mu za 2 godine istekne ugovor i dodje vrijeme zamjene naci ce se vec neki kupac, pa i htc sam prije 4 godine kupio kad skoro niko nije znao za njih i nije me bilo briga hocu li ga i kako moci prodati, nokia i windows phone isto prije 2 godine su bili haman pa na dnu kace sudeci po lokalnim trgovcima i opet sam je kupio jer sam kupovao sebi na koristenje i bio mi cejf da je kupim

razumijem ja nails sta govoris ali ja jednostavno ne gledam uopce mogucnost prodaje kad nesto kupujem sebi, o prodaji pocnem razmisljati mjesec dana prije isteka roka i evo i za lumiu vec imam kupca na cekanju kao sto je to bio slucaj sa htc-om prije 2 godine, nikakva mi zarada nije bitna ni koliko izgubim na telefonu, dovoljno mi da mi cijena prodaje bar pokrije pdv koji placam pri prvoj rati i nista vise mi ne treba

11. NAILS

NAILS Moderator

selvin Nije to objektivna situacija. I nije samsung, najzastupljeniji na nasem trzistu, golf 2 za alcatela tako da to poredjenje bas ne stoji.

Telefoni se vecinom mijenjaju kroz dvije godine a dosta njih znam koji mijenjaju i u kracem vremenu. Zbog takvog intenziteta, kupiti uredjaj za koji te nije briga kako ces ga prodati je rasipništvo. Ako je situacija danas kao prosle godine, alcatel niko nije htio niti kupiti niti nabaviti niti servisirati kada mi je na kraj otišao digitizer. Valjda volim izvuci polovinu slijedeceg telefona nego placati punu cijenu. Logika.

12. Qler

Qler Veteran foruma

Vala i meni je zadnje na pameti koliko ce kostati kad ga budem prodavao. Vodjen tom logikom nikad nista ne bi ni kupio...

13. anel007

anel007 Komšija

jbg 100 ljudi 100 cudi, ja ipak mislim da sam za 2 godine koristenja uredjaja vratio pare koje sam dao za njega, kad se moze dati po 50-60$ za igru pa nekad u istu uloziti tek nekoliko sati kad se ispostavi da je mucak moze se vala i kupiti telefon bez razmisljanja koliko ce isti kostati za 2 godine kad mu dodje vrijeme prodaje :wink:

14. selvin

selvin Moderator

Rasipnistvo ako moram pazit hocu telefon prodati za 200 ili 250KM za 2-3 godine? Bravo :D Volim i ja izvuci polovinu sljedeceg telefona, a to mogu sigurno za godinu/dvije, tj. dobit 270KM, jer sumnjam da je 2GB RAM, 32GB interne, 5.5" full hd display, octa core cpu nesto sto ce tad bit smece. Dotad ti mozes uzet te neke galaksije i to, samo ne znam sta mozes dobit za 550KM a da valja i sa originalnom garancijom. Mozes uzeti Galaxy A3 u tom cjenovnom rangu, smece od telefona, ne vrijedi sad 200KM, kamoli za 2 godine.

15. NAILS

NAILS Moderator

Stavio si tacnu cufru, da.. bravo! I nemoj biti toliko subjektivan, to sto gulis telefon 3 godine je iz tvoje perspektive. Rekao sam u kojem okvirnom vremenu je alcatel ne tako dobra kupovina. Nakon 3 godine je samo ajfon relevantan. Alcatel je i dalje investicija pod upitnikom a te korove i gigabjate okaci macku o rep. Masa je takvih kinezera.

Ja sam imao priliku da se susretnem sa par alcatel modela pa su mi se svidjeli, ali sam momku objektivno rekao kako kotiraju pa sta god on odlucio a ne da sam valjao golfove dvojke. Da sam tolika picajzla ne bih kupio sebi alcatel in the first place, ali kada me vuces za jezik, da, bitno mi je da li cu moci servisirati ili preprodati telefon u korist kupovine novog nakon godinu+ dana.

16. selvin

selvin Moderator

Telefon inace koristim po 1.5-2 godinu. Ja sam ga platio 550, a Samsung A3 je 510 pod istim uslovima, pametnom dosta. Lupetas bezveze a nisi nijedan review telefona procitao, kamoli da si ga koristio ili barem vidio pa ne znam kako mislis da tvoje misljenje bude relevantno.

17. NAILS

NAILS Moderator

..i tako, svaka se tvoja interakcija svodi na: lupetas, nemas pojma, nisi vidio, nisi citao. Nice one champ. Takvih moderatora trebamo da drzi ovo malo dusa na okupu.

Smanji dozivljaj. Malo ti kulture ne bi skodilo. Ja ti nisam pajdo ili s'kim tako inace pricas. Procitaj kada neko nesto napise a manje toga sta je mozda vidio/radio/citao/rekao. Nisi vidovit vjeruj mi.

Od prvog posta mi trpas riječi kako tellefon tretiram ka golf, kupi sta seljak kupuje da se moze prodati. Ima dijelova i na trafici. LG sam koristio kada su ga izbjegavali. Alcatel sam koristio kada je bio manje interesantan. Sto je najtragicnije, u prvom postu nigdje nisam rekao da ja licno štedim na telfonima vec kakvo sam iskustvo imao kada je doslo do same prodaje/nabavke/servisiranja i sta prodavaci koje licno znam, kazu. A poslije nasjeo pa se objašnjavao.

Momku sam rekao objektivno iz licnog iskustva kako kod nas brend kotira po spomenutim stvarima a njemu duša sta odluci. I sam sam mu rekao sretno, vjerujem da je odlican kao stariji idoli. No, slabo ti vidis od tolike arogancije.

18. anel007

anel007 Komšija

hvala tebi nails na savjetu ali odluka je vec pala na alcatel, a telefone zadnjih 4 godine i kupujem u telecomu da se ne bih mucio ako slucajno bude morao ici na servis i zato i placam vecu cijenu nego sto je po radnjama ali sam bar rahat

19. selvin

selvin Moderator

Pajdo, ja koristim mobitel 3 mjeseca, a ti dosao ovdje pricat o mobitelu, a vidio ga jedino na gsmarena-i i naravno da cu ti reci da lupetas kad lupetas. Ili da ti kazem da valjas gluposti? Jest, arogantan sam i? Zato sto ne volim kad neko prica gluposti o cemu pojma nema, kao sto ti sad radis. Kad neko trazi preporuku za nesto, naravno da je normalno da mu se javi neko ko je koristio to pa da kaze losa ili dobra iskustva, a ne da se javi neko da popljuje nesto o cemu pojma nema kao sto ti radis. I to ne samo na ovoj temi, nego na X ostalih. Okani se tema gdje komentarises kad ti je dosadno. Kupi uredjaj, review-aj ga pa onda lupetaj koliko hoces. Lijep pozdrav, dosta od mene.

20. NAILS

NAILS Moderator

Ti si slijep pored ociju. Da čitaš mozda tvoj primitivizam ne bi tako cesto izlazio na djelo. Bilo je par komentara:

..ali opet Alcatel nikad koristio nisam pa ne znam sta ocekivati
    .. vjerujte ja se najvise lomim zbog imena jer mi je alcatel nepoznat skroz
    ..kako ne znas za alcatel, pa oni su odavno u mobilnim vodama, to su francuzi
    ..ne znam kakav je kvalitet njihovih proizvoda

itd

..na koje sam se dovezao, opcenito vezano za alcatel kako sam i rekao i kako kod nas kotiraju u "narodu", a ne tvoj prokleti teelfon koji stalno spominjes i neke reviewe o kojima samo ti pricas. Vec sam rekao, nisam ga koristio i nisam ni pricao o njemu. Ne bi bilo lose da tih par stvari kazes sebi u ogledalo a ne nekome random po forumima. Jer, kako ti kazes, Selvin, procas gluposti.

anel007 Doduse, sada je po radnjama sve po par mjeseci i to kakve garancije. Ja sam u telekomu uzeo dosta telefona kroz desetak+ godina bas radi toga. Bar sam bio miran i ako sam telefone masno placao.