Prijedlog HD

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by irhadkul, Feb 3, 2011.

 1. Pionir

  Pionir Overclocker

  ali mislim da su zato SSD uredjaji pojeftinili ...bar ovaj koji ja pratim :

  60GB Corsair Force Series GT CSSD-F60GBGT-BK 2.5" (6.4cm) SATA 6Gb/s

  bio je oko 120-130 Eurica tamo oko 07.2011.g. , sada je oko 95 E ...

  mozda se tu dobije nesto ovom nesrecom, a vidim sad da je GT serija obogacena sa jos modela u ponudi npr GT480 gb, 90 gb i sl.
   
 2. Ninja

  Ninja Komšija

 3. nVidia

  nVidia Aktivista

  Da se nadovežem na temu. Imam problem sa WD 320 AAKS-75VYAO. Naime pri kopiranju velikih fajlova (>3GB), brzina kopiranja iznosi oko 10-13 MB/s, što je mizerno. Skeniro sam ga sa HD tuneom i nije imao bad sectora. Sad ne znam koji je razlog te je tako mala brzina pri kopiranju velikih fajlova sa jedne na drugu particiju. Fajlove do 1GB kopira brzinom oko 50MB/s, što je također slabo. Mijenjao sam sata kablove ali ništa, moram napomenuti da mi je DVD također SATA i postvaci u biosu stoji da je HDD master 0 a DVD master1.
   
 4. selvin

  selvin Moderator

  Je li fajl od 3GB ili mnogo fajlova koji ukupno imaju 3GB?
   
 5. JVC

  JVC Overclocker

  Sa particije na particiju je uvijek manje vise sporo pa nisu to dva fizicka diska da bi islo brzo.
   
 6. nVidia

  nVidia Aktivista

  Jest, jedan fajl od 3 GB mi kopira sa particje na drugu oko 16MB-20MB/s, a juče 10-tak fajlova oko 75GB ukupno, kopiranje je bilo oko 10-13MB/s.
   
 7. exchanged life

  exchanged life Aktivista

  Nisam baš znao gdje drugo da postavim pitanje pa moram ovdje. Mene već dugo vremena muči sporo pokretanje svih aplikacija, pa čak i njihovo sporo zatvaranje. I sami programi sporo rade. Radio sam defragmentaciju diska, zatim sam pokreto alat Disk Cleanup i problem je ostao. I dalje je*beno spor računar.

  Kako vi taj problem riješavate, postoji li neki magični program koji sve postavi na svoje mjesto? Samo ne preporučujte reinstalaciju sistema.
   
 8. k0ST

  k0ST Aktivista

  Nema tu puno mudrovanja i magicnih rjesenja - reinstalacija je uglavnom najlakse i najbolje rjesenje.
  Doduse, ako ti se ne raditi reinstalaciju i dalje imas nekoliko opcija. Najvjerovatnije imas podosta stvari otvorenih (u pozadini) - ukini/deinstaliraj sve sto ti ne treba (Ctrl-Alt-Del za Task Manager pa provjeri). Druga opcija je da nabavis vise memorije (makar 8GB) i totalno ukines HDD virtual memory. Tajkodjer, mozes nabaviti jos jedan isti HDD i napraviti RAID0 (doduse moraces raditi reinstalaciju). Ako ti je sve ovo sporo ostaje jos da nabavis kakav brz SSD (opet moras raditi reinstalaciju).
   
 9. Ninja

  Ninja Komšija

  Može se virtualna memorija isključit i sa 4 GiB RAM-a bez problema. Radio mi je kompjuter tako preko tri godine. A zaista ne štedim memoriju.
   
 10. exchanged life

  exchanged life Aktivista

  Znači najbolje je rješenje napraviti raid polje (samo što pojma nemam kako se to polje pravi) i koristiti SSD. Ja sam oduvijek mislio da se PC ubrzava defragmanterianjem razbacanih fajlova i brisanjem smeća. Mislio sam da je to to. Sad za sad ću isključiti nepotrebne procese u pozadini i isključiti virtuelnu memoriju (ako je uopće i uključena).

  Hvala na pojašnjenju.
   
 11. NeTRa1der

  NeTRa1der Komšija

 12. Sena

  Sena Veteran foruma

  Najbolje je kupit jedan brz HDD i SSD, mani se Raid polja, jedino ako imas vaznih podataka, pa mozes Raid 1 napraviti.