Telemach oficijelni thread

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by burner, Jun 5, 2007.

1. zoi

zoi Veteran foruma

Vidi se da zippoo puno vremena provodi na klix forumu.

Stihoklepac likes this.
  2. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Sustina je da kada je jos onomad radjen Due diligence znalo se ko god kupi BHT nece izvuci pare bar 20-ak godina.
    Mozda i glavni razlog sto BHT sada ne zove A1, T-com ili Turkcell.
    Npr Eronet ti je 45% u vlasnistvu HT-a odnosno Deutsche Telekoma, a 51% FBiH. Dok je BHT u 90% vlasnistvu VFBiH.
    Vjerovatno je TM jedini razlog zasto BHT i Eronet nisu spojeni. U tom slucaju bi RAK jednu od GSM licenci prodao nekome a TM je bio glavni potencijalni kupac.
    Akvizicijom TM-a ce BHT poceti gusiti Eronet u Mostaru, doslovno jednim potezom unistiti konkurenciju u Zenici, Tuzli i Sarajevu.
    Takodjer tim potezom prestaje postojati jedini potencijalni razlog za investicije u fisknu mrezu, tj mozemo samo ocekivati stagnaciju kvaliteta usluge, i rast cijena. Nazalost.

zoi likes this.
  3. ECeh

ECeh Novi član

Sta li ce usrati sa Telemachom.

4. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Sta misle ovi iz Logosofta o ovom desavanju :D

5. p4ja

p4ja Komšija

vijest i vise nego dobra, mozda za nas korisnike i ne ali sta je tu je.. fora bi bilo da kupe sve opetatere iz tzv rs.

alensa likes this.
  6. Picoooka

Picoooka Komšija

Za korisnike naravno da nije dobra vijest jer ovo je za suzu pustiti :( veoma lose iskustvo s njima i sa logosoftom sam imao tako da sam razocaran,ako se ovo obistini.

7. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Apsolutno sve. Nažalost kod nas sve javne firme služe za zapošljavanja, garantujem da je u svakoj najmanje 20% viška radne snage. Jedna termoelektrana Stanari kod BL koja zapošljava oko 1000 radnika ostvari dobit od 90 mil, a EP FBiH zajedno sa rudnicima (sve oko 8000 zaposlenih) u minusu po 200mil. Trenutna cijena dionice oko 12,5 KM daje market cap cijele firme na mizernih 400 mil KM ! Pa samo HE Salakovac vrijedi više od toga. U rudnicima više administracije nego rudara, to što ima rudara gotovo svaki kopa ispod norme, Bičakčić i slični njemu godinama izvlače pare. Sjećate sa OPE i Telecoma gdje se otvori doslovno dodatna firma gdje je direktor bio Bakir Ćelosmanović - bruka para se uložila na ništa. Firma se razmontirala, a ekspert Ćelosmanović zasluženu platu pokupio i glat otišao na druge "uspješne poduhvate". Katastrofa je kako se vode javne firme (većina njih) i koje su se pare izvukle.

BHT ima 250 mil gotovine i svakako je dobar potez ova kupovina Telemacha , e sad je samo glavno pitanje kolika je bila cijena kupovine jer Telemach navodno ima preko 100 mil duga...

8. Haker

Haker Veteran foruma

Pa zar nije bolja opcija da se sredi firma i način vođenja umjesto rasprodaje stranim osvajačima svega sto vrijedi?

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

aNaToMiC !, selvin, bhd and 1 other person like this.
  9. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Cijena struje bi skocila makar duplo kad bi se privatizovala jer je trenutno jako jeftina. Ljude boli nepravda ali na pogresan nacin se pokusava nesto rijesiti. I sta kad bi izgubili posao ti uhljebi, sta s njima? Ljudi navijaju za gubitak poslova.

10. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Bi da je država kako treba i da nema toliko interesa (stranaka) da je sputavaju. Hajde ti otkaži ugovore na neodređeno uhljebima koji su tu godinama a dodatno moraš slušati poglavicu - premijera FBiH, bez obzira koji to bio i interese u uticaje koji se lome preko njega. Dodatno, mogu mislit koliko je talova i dobavljača i koji su penali za raskidanje Ugovora sa njima. EP FBiH trenutnu kakvu jeste (90% vlasnik vlada) pejgamber ne može urediti ako ostane pod ovakvom strukturom. SDA bila, Trojka nastavila istu matricu - direktora vodovoda iz Srebrenika dovode za Direktora EPa, izvršni direktor sektora za ekonomske poslove nekakva likača iz Tuzle, prethodno radila u knjigovodstvenom birou nekom, naravno sa travničkim fakultetom.

11. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Neka gube čovječe, ljudi ginu u firmama osam sati efektivno rade za dva, tri puta manje plate. Uhljebi efektivno ne rade sat, dva, plate preko dvije i po milje, tako unazad dvadeset godina i onda ode u penziju. Cijeli život parazit

12. selvin

selvin Moderator

Tema je telemach, da ne duzimo o javnim preduzecima, imamo drugu temu za kukanje.

sgtPepper likes this.
  13. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Znam ih X sto su uhljebi u vise IT kompanija. Jer imas osobe koje isto pogidose za njih, rade za njih, firma outsourcea moze im se, osobama koji rintaju daju platu koliko zinu samo da zavrse posao, a s druge strane imas lelemudane kojima isto kapa 2-3k bez trunke posla.

Cuj hajmo privatizovati aerodrom npr. To je i cilj određenih i mozes se popisati na drzavu onda kakva god ona bila. Hajmo tebe privatizovati.

14. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Treba se boriti da se u privatnim firmama ne gine, a ne da svi ginu jer neko gine. Da das hiljadama uhljeba otkaz imao bi ogroman problem jer ih ne bi imao gdje zaposliti. Mi smo generalno nepoduzetan narod i sve firme su sitne. Ne znam ni ima li vise velikih firma u domacem vlasnistu osim Binga i kladionica.

15. Haker

Haker Veteran foruma

Druže ja ti samo mogu reci da telecom kupi t mobile ili ko vec, prvo ti kao korisnik ne bi dobio ništa, a ti ljudi sto dobiju otkaz i država ne puno. Sta Hrvati imaju sto su rasprodali sve da uđu u eu i sve druge siromašne zemlje, samo postanu jos veća kolonija.

Evo iz prve ruke ti mogu reci da Hrvatska nema ništa bolji Internet niti uslugu.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

16. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ono sto je rak rana BHT-a je fiksna bakarna mreza. Tehnologija iz 80-ih koju stalno treba popravlja, stalno generise smetnje i trose se ogromni resursi da ta mreza nastavi raditi.
    Jedino rjesenje tog problema je zamjena mreze za nesto stabilnije a to je coax i optika.
    Al evo da BHT kupi TM i odluci na mjestima gdje znaju da je losa bakarna mreza da koriste TM-ovu coax mrezu, trebat ce bar godinu dvije da se svi korisnici prebace.

17. selvin

selvin Moderator

Pa sigurno je jeftinije prebacit se na coax gdje je njihov bakar nego praviti novu infrastrukturu, a od TM dobijes i korisnike i infrastrukturu a te pare sto si njih kupio bi dao za infrastrukturu a pitanje koliko bi korisnika uzeo. Ovo je vrhunski potez (ako se ostvari), bez obzira kakvo ko misljenje imao o radnicima i rukovodstvu u BHT.

p4ja likes this.
  18. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

I sigurno je ovi trenutni korisnici Telemacha što imaju ugovore da se neće dirati brzine ili bilo šta drugo. Telemach uprava , upper i dio middle managementa zasigurno leti, tako da bi se morale vjerovatno korigovati i plate montera/prodaje u Telemachu pa bi to u nekom idealnom scenariju značilo tim radnicima Telemacha jer zasigurno imaju manje plate nego što imaju isti u BHTu. Vidjet ćemo kako god, u svakom slučaju ova vijest je još preuranjena, akvizicije znaju potrajati poprilično dugo i na razvijenim kapitalnim tržištima a kamoli kod nas ...

19. zoi

zoi Veteran foruma

Nema Telemach montere nego koristi eksterne izvođače. Njihov je samo support i uprava.

20. AggressoR

AggressoR Komšija

Ima, ali rijetko kad oni dolaze. Nedavno sam imao bas problem, prvo dosla dva momka neka firma iz Sarajeva, zamjenili modem ali nisu ukucali u sistem, dan poslje dosao momak iz Telemacha i sve sredio.

zoi likes this.