Vega 56 - fans 0 RPM pitanje

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by BoLa, Apr 11, 2021.

  1. BoLa

    BoLa Aktivista

    Ok,

    da li iko ima ideju sta bih mogao sljedece pokusati. Fan-ovi su mi zakucani na 0 RPM i fakticki nakon par minuta igranja kartica dostigne termanlni treshold i racunar se gasi.

    Probao sam da koristim MSI Afterburner nista. Unistall radeon software sa clean instalacijom, nista. Ovo se pojavilo prije par dana i ne odlazi. Prije je uglavnom issue bio da je Zero RPM bio oznacen i onda se nisu palili kako treba ali ovaj put nista ne funcionise. Pokusavao sam da stavljam custom tuning za ventove, sve ih povecao na 100% uvijek, radio stresstest( dodje do 85C, fanovi stoje na 0 i samo crkne).

    Nemam ideju vise. Da li je moguce da su fanovi na kartici fizicki crkli, mogu li to ikako provjeriti?

    https://ibb.co/JHKkBcV

    [​IMG]
     
  2. nenji_avero

    nenji_avero Aktivista

    Probaj fanove povezati na drugi kontroler npr na ploči i vidi jesu li oni zveknuli skroz ili je do kontrolera na grafičkoj
    Afterburner i SpeedFan ne rade uvijek

    Probaj fabrički softver od grafičke (npr kod mene je STRIX, pa ide onaj ASUS GPU Tweak).
     
  3. iPlay

    iPlay Komšija

    Imam Vegu i nisam imao tih problema. Zero fan mode je upaljen, ali se pale čim karta pređe 55°C mislim.

    Probaj prvo obrisati drivere sa ovim alatom https://www.amd.com/en/support/kb/faq/gpu-601 i zatim instalirati zadnju verziju.
    Druga opcija resetuj BIOS postavke na default (izvadi CMOS bateriju na 5 min.). Provjeri sve kablove da li su spojeni sa pločom, karticom, napajanjem.... Provjeri kablove napojne.
    Treća opcija, odnosi karticu nekom poznaniku i probaj na njegovom računaru.
     
  4. BoLa

    BoLa Aktivista

    Ok pokrenuo sam ih. Nisam 100% siguran kako ali instalirao sam Argus Monitor, otvorio racunar i malo provrtio ventove(nisu bili previse prljavi ali moram ih propuhat cim kupim kompresovani vazduh) i nakon restarta upalili su se. Eh sad da li su bili previse prljavi ili je Argus monitor ucinio svoje ne bih znao, ali meni se cini da se nakupilo prasine i da se nisu mogli pokrenut.
     
    p4ja, iPlay and nenji_avero like this.