Vega 56 - fans 0 RPM pitanje

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by BoLa, Apr 11, 2021.

 1. BoLa

  BoLa Aktivista

  Ok,

  da li iko ima ideju sta bih mogao sljedece pokusati. Fan-ovi su mi zakucani na 0 RPM i fakticki nakon par minuta igranja kartica dostigne termanlni treshold i racunar se gasi.

  Probao sam da koristim MSI Afterburner nista. Unistall radeon software sa clean instalacijom, nista. Ovo se pojavilo prije par dana i ne odlazi. Prije je uglavnom issue bio da je Zero RPM bio oznacen i onda se nisu palili kako treba ali ovaj put nista ne funcionise. Pokusavao sam da stavljam custom tuning za ventove, sve ih povecao na 100% uvijek, radio stresstest( dodje do 85C, fanovi stoje na 0 i samo crkne).

  Nemam ideju vise. Da li je moguce da su fanovi na kartici fizicki crkli, mogu li to ikako provjeriti?

  https://ibb.co/JHKkBcV

  [​IMG]
   
 2. nenji_avero

  nenji_avero Aktivista

  Probaj fanove povezati na drugi kontroler npr na ploči i vidi jesu li oni zveknuli skroz ili je do kontrolera na grafičkoj
  Afterburner i SpeedFan ne rade uvijek

  Probaj fabrički softver od grafičke (npr kod mene je STRIX, pa ide onaj ASUS GPU Tweak).
   
 3. iPlay

  iPlay Komšija

  Imam Vegu i nisam imao tih problema. Zero fan mode je upaljen, ali se pale čim karta pređe 55°C mislim.

  Probaj prvo obrisati drivere sa ovim alatom https://www.amd.com/en/support/kb/faq/gpu-601 i zatim instalirati zadnju verziju.
  Druga opcija resetuj BIOS postavke na default (izvadi CMOS bateriju na 5 min.). Provjeri sve kablove da li su spojeni sa pločom, karticom, napajanjem.... Provjeri kablove napojne.
  Treća opcija, odnosi karticu nekom poznaniku i probaj na njegovom računaru.
   
 4. BoLa

  BoLa Aktivista

  Ok pokrenuo sam ih. Nisam 100% siguran kako ali instalirao sam Argus Monitor, otvorio racunar i malo provrtio ventove(nisu bili previse prljavi ali moram ih propuhat cim kupim kompresovani vazduh) i nakon restarta upalili su se. Eh sad da li su bili previse prljavi ili je Argus monitor ucinio svoje ne bih znao, ali meni se cini da se nakupilo prasine i da se nisu mogli pokrenut.
   
  p4ja, iPlay and nenji_avero like this.