visoko PIRAMIDA

Discussion in 'Generalna diskusija' started by agent007, May 2, 2006.

 1. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

 2. kamikaza

  kamikaza Aktivista

 3. Stormbringer

  Stormbringer Aktivista

  Mislim da je nesto jos starije. Ne znam da li je iko od vas cuo za civilizaciju Mithra koja je postojala prije Rima,hriscanstva,Ilira i sl. :roll: Smatra se da je to bila kolijevka svih religija i da su ove svjetske moderne religije koristile Mithru kao izvor svojih ''fakata''. :roll: Takodje,oni su prvi gledali u zvijezde,Egipcani su u od njih preuzeli Suncev kalendar,mislili su da vode porijeklo iz sazvjezdja Bika,pa su ga uzimali kao neko vrhovno bozanstvo,vuku porijeklo negdje iz Perzije i Indije(cini mi se).... :roll: Imali su hramove po citavom svijetu,sve dok se nisu pojavili Rimljani i poceli sirit Krscanstvo i zatirati sve ostalo,rusili su i palili hramove,tako su ljudi poceli graditi svoje hramove pod zemljom... Kod Jajca su,cini mi se,pronadjeni ostaci jednog takvog grada.... :roll:

  Medjutim,sta god bilo da bilo,treba to prodati bas ko sto je prodata Vijecnica 70 i neke.... :lol:
   
 4. zilo

  zilo Komšija

  Pobrkao si neke stvari. :)

  Egipcani su zivjeli puno prije(~3000 god. ako uzmemo u obzir same pocetke kulture u dolini Nila) pripadnika Mithraisma.Istina je da ima nekih misterija oko te religije.Inace,kult Mithra je bio veoma utjecajan u Rimskom Carstvu i nastao je u Perziji.

  Da su bili tako rasireni,nisu.Sve su to mitovi i legende.Imam u nekoj knjizi nesto o njima.Moram se kasnije malo zaroviti u biblioteku pa se podsjetiti. :)

  Malo odosmo sa teme o nasim geometrijskim tijelima.

  PS. Gdje se sjeti Hastora i Vijecnice.... :mrgreen: