windows server 2008 kao workstation

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by Zeleni, Apr 30, 2008.

 1. Konjislav

  Konjislav Komšija

  Zna li iko moze li se (kako se) namjestiti da kontrole Windows Media Player-a(play, pause, forward...) kontrolisu kroz Firefox putem FoxyTunes-a?
  EDIT: Zapravo radi, kad se stavi kod playera da je "Generic player", ali jako sporo reaguje na bilo koju komandu. Prije sam ovo isto radio na XP-u i sa winampom i sve je ferceralo, bez ikakvog cekanja, sve komande odmah reagovale.
   
 2. Moncho

  Moncho Komšija

  Ja fakat ne kontam ova windows, ev ufati ga neki dan da cuga 3 GB RAMA u letu, doduse jeste da nije resetiran jedno 10 tak dana i da su upaljene 2 XP virtualne mashine sa po 256 MB rama,ali gdje je ostali RAM, izgleda sto vishe rama on vishe i trosi.
   
 3. Neo Bahamut Zero

  Neo Bahamut Zero Veteran foruma

  Tradicija od Win95 pa na ovamo... :smt005
   
 4. Zeleni

  Zeleni Network Ninja

  Bolji ram management. Vrlo jednostavna stvar. Ko god misli da je bolje ako kompjuter koristi manje rama generalno, nek proda kompjuter i kupi lopatu, vise ce mu trebati. Funkcija rama je da da procesoru sto brzi pristup informaciji ne ? Win2k8 server koristi ram na slican nacin kao i linux, znaci cachira puno toga, ne izbacuje ga po terminiranju procesa. Zato sljedeci put kad startujes nesto, ide daleko brze. Na debianu na primjer, imam 2 gb rama, veoma cesto se nadjem da je malte ne 90% rama u upotrebi konstantno. Na windows mashini, gdje win2k8 server, sam obicno na oko 2gb, mada bih volio mogucnost da neke stvari ostanu duze cached. Ima ramdisk, ali to kad dokupim jos 4gb ;)
   
 5. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  I Vista cacheira. Ako se ne varam, to je Superfetch servis.
   
 6. Moncho

  Moncho Komšija

  Jah ali sta se desi kada neka aplikacija treba RAM-a a nema ga dovoljno slobodnog, onda ide brisanje iz RAM-a i sl.Dok igram neke igre RAM je zakucan na 3.5 Gige ( 32 bit), sta bi se desilo da probam upaliti onda jos nesto.
   
 7. Zeleni

  Zeleni Network Ninja

  Cache Purge. Obrise dijelove, ili u slucaju nekog softvera sav cache u ramu. Na primjer kad igram team forteress 2, iako je ram u upotrebi bio preko 3 gige prije upotrebe, vrati se na ispod gige, jer isprazni sav cache.

  Superfetch je poseban servis. Ovo je windows cache funkcija :) U visti imas superfetch i readyboost. Superfetch analizira upotrebu kompjutera i pokusava u ramu ostaviti dijelove programa koje koristis cesto. Readyboost moze od USB sticka napraviti ekstenziju rama, koji se opet koristi od superfetcha radi brzog access vremena na USB stickovima.
   
 8. Samir_Masinac

  Samir_Masinac Aktivista

 9. Zeleni

  Zeleni Network Ninja

  Nije ista stvar nazalost.
   
 10. dejson

  dejson Aktivista

  Da se vratimo na temu malo. Ja dobio server x64. Valjda neka eksperimentalna verzija u pitanju ili za progamere. Jaran vani studira pa mu dali na faksu kako kaze. Nije bio butabilan pa ga ja ubutabilio sa vlite, elem sada sve radi. Mislim prodje istalacija ali prilikom prvog screena trazi mi promjenu passworda ( koji nigdje nisam ni postavio ).
  Jel se neko susretao sa ovim. Sta god da ukucam ne da mi da prođem. Kaze da nije kompleksna a ako je ukompleksiram kaze ne podudara se sa domenom. Šta da se radi. Haver pojma nema, nije ni probao kaze da instalira.
   
 11. Mujka

  Mujka Komšija

  to je cisto sigurnosti radi :)

  prvi put mjenjas password i stavis ga ovako

  Dejson123

  prvo slovo veliko i brojevi na kraju : )

  btw koristio sam ga par mjesi i mogu rec da je bolji od viste u svemu :)

  i moze se podesit za 10 20 minuta da bude potpuno isti kao vista :) samo et sto je bolji :smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005
   
 12. Moncho

  Moncho Komšija

  Moras ukucati pass, mora biti barem jedno veliko slova, jedno malo slova i barem jedan broj :)
   
 13. dejson

  dejson Aktivista

  He he, zahvaljujem, proslo je ko iz prve. A sad, ja sam instalirao Standard edition, ili sam trebao enterprise ?

  Inace ovaj OS leti. Nevjerovatno. Mogu misliti kako ce na njemu ici Crysis :).
   
 14. dejson

  dejson Aktivista


  Taman tako. Ja eto neki dan restartovao komp i haj rekoh da pratim iskoristenost rama. Za manje od 5 minuta Vista x64 ( koja radi pez pagefile-a) mi ostavi samo 1MB slobodnog prostora, ali je odziv i dalje fenomenalan. Inace koristim 4GB rama.
   
 15. Mujka

  Mujka Komšija

  koristio sam i jedan i drugi : ) isto mi je bilo sve :)

  i da meni je od 4 gige 2008 uzimo 500 mb :D
   
 16. dejson

  dejson Aktivista

  Jos jedno pitanje. Ima li veze hocu li staviti 32 ili 64 bitnu verziju.
  Mislim ima li razlike velike u performansama.
   
 17. Moncho

  Moncho Komšija

  Pa i ne bas,sve je to u nijansama, osim naravno sto ces dobiti registraciju vishe od 4 GB RAM. Ja paralelno vrtim Vistu 64bit i server 2k8 i ono sto mogu reci da server2k8 shisa debelo vistu u stabilnosti, u compatibilnosti, brzini. Dalje ne treba da nabrajam.
   
 18. Ninja

  Ninja Komšija

  Server će raditi bez problema sa svih 4 GiB RAM-a. Ili 8 GiB, svejedno. Bez obzira što je 32-bitni.
   
 19. Moncho

  Moncho Komšija

  HM, vidi vraga, nisam znao to.

  EDIT
  Version Limit in 32-bit Windows Limit in 64-bit Windows
  Windows Server 2008 Datacenter (full installation) 64 GB 2 TB
  Windows Server 2008 Datacenter (Server Core installation) 64 GB 2 TB
  Windows Server 2008 Enterprise 64 GB 2 TB
  Windows Server 2008 Standard 4 GB 32 GB
  Windows Server 2008 for Itanium-Based Systems Not applicable 2 TB
  Windows Web Server 2008 4 GB 32 GB  preuzeto sa :http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778.aspx#physical_memory_limits_windows_server_2008
   
 20. GW

  GW Moderator

  Naravno, ali se pri tome koristi PAE, što znači gubitak performansi. I opet aplikacije ne mogu dobiti cijeli RAM na korištenje.