Ja sam cuo da su Japanci poslali pomoć koju su obećali BiH te Hrvatskoj i pored katastrofe koja ih je zadesila. Kada bih našao potvrdu tih informacija, valjalo bi. Ako je tako, stvarno im svaka čast
Meni je baš žao ovih Japanaca.. Bili su neki brojevi za podršku i donaciju, odma sam nazvao.. Ljudi su nama slali pomoc u toku rata te dosta pomoci poslije rata.. To je baš jedan častan narod koji zaslužuje samo riječi hvale..
Mislim da je poprilicno glupo organizovati bilo kakvu novcanu donaciju za jednu od najbogatijih zemalja na svijetu, ali eto radi simbolike ok. Ono sto im je trenutno najbitnije, koliko sam upratio po vijestima, je doprema dizel goriva za kamione koji pumpaju morsku vodu za hladjenje reaktora, a tu najvise mogu pomoci amerikanci i rusi.
Kako smiju letjet helikopterima iznad reaktora i izbacivat vodu, znamo svi šta se dešavalo u Černobilu.
Ko je god ostao u Černobilu da spašava situaciju umro je u naredne 3 sedmice, niko nije duže poživio.
Ovo oko reaktora je nekako šareno skroz, skroz slabo dotiču informacije, da Bog da, da nije bilo kakvog većeg zijana pa neće da kažu.
Pa to govori koliko je beznadezna situacija, jedna od posljednijh opcija vjerovatno. A maloprije rekose na vijestima da su jezgre u 2 reaktora gotovo skroz ogoljene.
Kud ces gore od ovog "U reaktoru Fokushima 1 eskalira situacija u kojem se tope 3 jezgre. Jezgra se počela topiti što dokazuje curenje joda i cezija. Isti slučaj se desio u drugom i u trećem reaktoru. Vlada je u međuvremenu priznala da je došlo do topljenja jezgre."
Ne tope se reaktori, nego bazeni u kojima se ostavljaju i skoristeni radioaktivni stapovi nemaju vode koja ih hladi i stiti okolinu od radijacije.