Online kupovina - diskusije

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by Alibegovic, Sep 23, 2009.

  1. ReNNo

    ReNNo Overclocker

    DX ima poprilicno dobru podrsku za korisnike i samo treba popuniti RMA obrazac i dobijas novi mis.
     
  2. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Ja dealextreme ne smatram online kupovinom. :) Za to mi sluzi kineska radnja 5 metara od kuce. :lol:
     
  3. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Trebal kome ebay.co.uk, 10% off vaučer? Vrijedi do 7.6.2010., meni će propasti.
     
  4. metallac

    metallac Aktivista

    Može na pm
     
  5. vitamin

    vitamin Novi član

    Pri kupovini online proizvoda ( primjer patika) van granica BiH... dali se plaća porez i carina ukoliko isti artikal ne prelazi 100 eura..? Negdje sam proćitao da se ne naplaćuje porez i carina ukoliko isti artikal je ispod 100 eur. Dali neko ima iskustva sa istim...? U mom slučaju trebam patike koje kod nas koštaju 185 KM (nike every day run free 2) a iste patike na pojedinim stranicama van BiH mogu da kupim za 60 eura. Ukoliko je neko ima iskustva sa istim... jako ču mu biti zahvalan na odgovoru.
     
  6. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Ja sam tri puta iz engleske kupovao patike, kitbag.com prodavnica, i platio sam svaki put 3,5KM carinski pregled samo, cijene patika su bile cca 40-50 funti.
     
  7. metallac

    metallac Aktivista

    Dogovoriš se sa prodavačem da na kutiji napiše vrijednost 20 eura npr. i da ne stavlja račun i to je to
     
  8. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Svaka kutija se na carini pročešlja i otvori, tako da je glupo pisati drugu vrijednost na carinskoj deklaraciji, velim meni 3 puta nisu naplatili carinu na patike.
     
  9. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    mene zanima, kako onda carinik ocarini tu robu? ja napisao na kutiji 20 eura, nisam prilozio racun, a unutra patike od 100 eura. on ce svakako otvoriti kutiju da pogleda sta je unutra, i moze se sloziti sa cifrom od 20 eura, a moze reci, ja mislim da to vrijedi 150 eura, pa sloziti carinu i pdv na to?
     
  10. Esh

    Esh HWB

    Naravno, to ima pravo, a postoji i neka "komisija" koja moze odlucivati o slicnim stvarima.
     
  11. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Da, postoje propisi kako se to odredjuje, nece on samoinicijativno reci to je toliko i toliko, vec ce otvoriti katalog, naci tvoj model patika i spucat ono sta mu tamo pise.

    Meni je N73 polovna nokia procjenjena na 400KM (vjerovatno vrijednost novog telefona tada) i platio sam masnu carinu, skoro koliko sam i sam telefon platio, jer je nemoguce
    da je carinska stopa i porez iznosio 100% vrijednosti koju sam platio na ebayu. :smt002
     
  12. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    pa je li imas neki nacin da se zalis? da dokazes da to nije nova stvar, da nisi mogao dobiti racun, da ti je jaran kupio na buvljaku i poslao? ili nesto slicno? ako ja imam originalan racun na neki iznos (ovjeren od strane prodavaca, sa potpisom i svim ostalim), da li tad carinik ima ovlastenje da on ponovo procjenjuje moju posiljku?
     
  13. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Bojim se da nasim carinicima to nista ne predstavlja, vec oni po svom nahodjenju opale, odnosno otvore libric i postupaju kako tamo pise.
     
  14. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    zna li neko informaciju, da li je potpisan Ugovor o slobodnoj trgovini izmedju BiH i Srbije? Znam da izmedju BiH i Turske jeste!
     
  15. hamo pipa

    hamo pipa Komšija

    Koliko je meni poznato ugovor jeste potpisan (to je ona prica o CEFTA-i). Medjutim, moja saznanja su da su carine oslobodjeni samo "domaci" proizvodi zemalja potpisnica. Tako ako mislis da kupovinu hardwera iz Srbije bez carine mislim da legalnim putem nece ici.
     
  16. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    ma nesto gledam po nekim zakonima, spominje se carinska tarifa (10%, 5% i 0%) i jedinstvena carinska stopa od 10%, i ti sad mozes birati, na koji nacin ti se carini roba. ne vidim ama bas nikakve prakticne primjene ove jednistvene carinske stope od 10% (koja je jednaka najvisoj carinskoj tarifi). koja ce budala to odabrati :shock:
     
  17. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    kakva su vam iskustva sa kupovinom hardwara online npr. sa ebaya ili gdje već kupujete? prvenstveno mislim na carinu.
     
  18. Esh

    Esh HWB

    Imas vec o tome napisano dosta, ukljuci se malo u pretragu tema.
     
  19. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Ja sam dobio i drugu narudžbu sa QuietPC.com. Vrlo brza pošilja, i vrlo jeftina, sve je pregledno, i čak nude zgodan automatski kalkulator u koliko kutija će ići pošiljka, i koliko će koštati. Naravno, teže stvari ne isplati naručivati, ali sve oko 1 kilograma, poštarina je oko 5 funti.
     
  20. skyzeR

    skyzeR Novi član

    Do sada sam narucivao samo neke sitnice do 25 funti max, evo sada sam naurcio Guitar Hero gitaru od 18 funti, poslana 9.6 iz Uk , jos uvjek ju cekam i nadam se da ce postar traziti samo 3.5 km :)
    Inace ebay.com samo.