Kupovina nove grafe,koji GTX ili nesto drugo?

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by dino73n, Jul 29, 2010.

  1. Triforce

    Triforce Aktivista

    Valjal ova http://www.plus.ba/proizvodi/opis/?id_pro=600

    Evo crkaje mi 8600 pa da mjenjam? Ja se fakat ne razumijem u graficke vise xD ova je jaka jel tako ?ddr3 je i 256bitna i ima 1gb taman ako uzmem LCD da igram na vecim rezama
     
  2. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    jeste jača ali za 310KM može se puno bolja grafa uzeti. npr. kod shoopa na piku 4870 512mb ddr5 za 220KM nova asusova, nije hlađenje kvalitetno ali se to može srediti za 20KM. garancija 6 mjeseci, čovjek je ok, već je dosta članova ovog foruma uzelo kod njega i nikakvih problema. jedino ako se bude malo više grijala kao kod mene onda promijeni pastu i ispoliraj bazu ventilatora.
     
  3. Triforce

    Triforce Aktivista

    koja :D? Sugestije su welkam

    aha znaci pasta, pa eto gledat cu da uzmem kod njeg cu valjda znat to sam uradit


    mozel isto link od grafe da vidim kako izgleda xd
     
  4. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    hlađenje je asusovo, nije baš kvaliteno. zavisi sve, kakvo ti je kućište i kakva je ambijentalna temperatura. kupiš tu grafu, pukneš furmark jedno 20min je dovoljno i vidiš kakva ti je temp. ako je previsoka u loadu npr do jedno 80 stepeni je ok za nju, čak i više ali ne bi bezze rizikovo. ukoliko ti temp. bude previsoka, zamjeniš pastu, stavi neku kvaalitetniju i prati opet. ako i tada ne spadne značajno onda uzmeš sebi neki brand vent npr. bilo je na marketu accelero s2 za cvaju koji hladi bolje, eventualno dodaš ventilatore na kućišta da to malo prozrače. ali otom potom, opet se isplati jer je jača grafa od 250-ke.

    riječ je o ASUS ATI 4870 512MB DDR5, da je 1gb bilo bi još bolje ali razlike su minimalne, možda na ovim 19*12 rezama. proguglaj malo a evo ti link sa pika:
    http://www.pik.ba/artikal/483176/graficke-akcija/#sta=detaljno

    mislim da ima radnju negdje kod grbavice nisam siguran.
     
  5. hamo pipa

    hamo pipa Komšija

    [​IMG]

    I ja sam kupio istu od istog covjeka. Nisam nista na njoj dirao i nemam problema sa temperaturama, nikad jos nije presla 75 C. Doduse imam solidnu provjetrenost kucista.
     
  6. Triforce

    Triforce Aktivista

    Imam 110KM... ali sace bajram =]

    sto se tice kućišta meni je skroz otvoreno tj. ja drzim onaj poklopac skinut sa jedne strane (one na kojoj imam pristup komponentama)
     
  7. Vedo

    Vedo Moderator

    Plz otvori GPU-Z pa javi temperaturu MEMIO dijela GPUa?
    Imam istu grafu, al sam odmah na nju stavio Accelero S1 + 14 cm vent, tiha totalno sad, gpu u idle je 43-45 C, u loadu je 75 C. al MEMIO dio ode na 90-92C. Za*ebah se pa ne vidjoh kolika je temp MEMIO sa tim defaultnim ASUSovim coolerom..
     
  8. Triforce

    Triforce Aktivista

    kad smo kod temp sad sam pogledo i dok sam igro skocila temp na 92C... xd nvidina sux xD


    edit: 5870 ima 2xDVI out :)?
     
  9. extibo

    extibo Komšija

    Skoro sve graficke novije generacije imaju dual DVI.
     
  10. dmr

    dmr Veteran foruma

    To je otprilike normalan odnos temperatura DISPIO i MEMIO tj da je MEMIO veca do 15C od ove prve. Moglo bi mozda jos 5C nize ali ni ovako nije lose.
     
  11. hamo pipa

    hamo pipa Komšija

    Furmark, extreme burning mode. Jutarnji su sati pa je i temperatura u sobi nesto niza, a i kuciste je imalo "generalno" pospremanje od prasine prije par dana. Kad je bas toplo ide do 75 GPU.
    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us

    Doduse, na mojoj ploci je graficka u donjem slotu i direkt na nju puse 120 fan sa fronta.
     
  12. hamo pipa

    hamo pipa Komšija

    Mislim da ces bolji efekat napraviti sa 2x120 ventilatorima, po sistemu push-pull.
     
  13. Vedo

    Vedo Moderator

    majku mu, ne kontam. Kad normala stavim grafu + accelero, temp MEMIO ode na 105 C u loadu. dok grafa vrti furmark, ako prstom gurnem ka gore Accelero padne temp za 10 C. Kontam da nije on fino nalegao, skinem ga, promjenim pastu (CoolerMaster), pritegnem ga fino - opet ista temp. Dignem ka gore jedno 0,5 cm komplet grafu (uhvatim za cosak PCBa, znaci NE za cooler, vec sami PCB), temp spadne za 10 C. Dajem paket zvaka ako ko kaze do cega mu to moze biti! :D I sad sam zicom vezao PCB za gornji dio kucista, tako da je grafa pomjerena ka gore konstantno.

    A inace nekad ta grafa u idleu drzi clockove na 500/500 (normalni za idle su 500/750) i kad pokrenem 3D aplikaciju clockovi joj ostanu 500 GPU, 500 memorija, jedino restart PCa pomaze.. Ista stvar sa 10.4-10.7 driverima..Shitty ATI :roll:
     
  14. Mujka

    Mujka Komšija

    ati tray tools ????

    namjesti ih jednostavno manualno

    gl hf
     
  15. Triforce

    Triforce Aktivista

  16. dmr

    dmr Veteran foruma

    Ima nesto na PCBu grafe sto smeta acceleru da ostvari konstantan pritisak, pa kada pomjeris grafu gore oslobodis kuler da nalegne. Mislim da je dino imao istih problema, ciju temu polako spamamo :). Vidi da li se na nesto naslanjaju listovi accelera, moguce na hladnjak na VRMovima.
     
  17. Bimbrlok

    Bimbrlok Aktivista


    Ja imam pravo lose iskustvo sa gigabyte komponentama, kod mene licno je pregorilo sigurno 5-6 komponenti sve od gigabyte-a a gainward imam 3870 i radi ko svajcarski sat :) .
     
  18. GW

    GW Moderator

    Što ne znači da je Gigabyte loš kao brend. Sve su to individualni slučajevi koje ne treba ni spominjati jer nemaju veze sa realnošću.
     
  19. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    ja imam ploču gigabyte i imao grafičku, sve radi/radilo ko doksa.
     
  20. GW

    GW Moderator

    I ja imam gigabyte ploču i meni radi kako treba. :D