Ja sam Forda pa jedno 14 godina kod istog majstora održavao. I sad ako treba npr disk pločice na mercu mi je mijenjao, i nastavio bi kod njega i merca održavati da on hoće Nema ništa ljepše nego ostaviš auto i znaš da će sve biti kako treba i ne sekiraš se. Još mi je znao često dati svoje neko auto, da ne budem ja bez auta. Te neke stvari nemaju cijene...
Sve je stvar dogovora i povjerenja, ako se ne može dogovoriti i ako nema povjerenja onda ne treba ni da postoji suradnja. Ja ne želim npr da mi dolazi neko ko mi ne vjeruje, jer koliko god da si pošten neko će svojim neznanjem da te proglasi nepoštenim.... Isto tako ako ja mogu poštovati dogovor onda treba i klijent da poštuje, ali nažalost ima mnogo loših mehaničara i mnogo loših klijenata.... Primjer uzme termin pa ne dođe ili kasni, dogovori jedan posao, kad se popne na dizalicu hoće još tri stvari da mu riješiš, a ti nemaš toliko vremena i na tvoje ne možemo to danas se ljuti.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ja uvijek dođem u dogovoreno vrijeme, da se odradi dogovoreno, i kažem pregledaj ako ima još šta, da dogovorimo kad da se radi. Ako ima vremena u istom super, ako nema, dogovaramo termin.
Ti si primjer dobrog klijenta iako imaš mrlju u prošlosti kad si čojku pobacao lišće po dvorištu Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ja sam počeo radi toga sam mjenjati ulje i sitnice sto mogu. Majstor mi je pošten i dobar, ja mu ostavim ključeve on nabavi sta treba, odradi sve pet. Ali termin, e to je pegla, nazovi sutra, ja sutra on sutra opet onda dodje dan kad treba da ga uzme kaže nazvat ću te nema u Koliko sati, pa onda sjedi i čekaj. Zato sada kod njega za krupnije stvari sitnice ja i sve super. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Eh to mi nije jasno, kad kažu nazovi sutra ili za 5 dana, ja ti npr mogu dat termin slijedeće godine ako ti želiš, samo ćemo se još jednom čut malo prije termina da potvrdimo, ali ako ima u rasporedu slobodno ja pišem. Ne daj Bože da se ne može ispoštovati zbog veće sile javi se na vakat i to je to, važi za obje strane. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
E tako bi trebalo biti. Ovo zivkanje, hajde meni auto ne treba ali osjeca se čovjek ko da se moljaka da dodje na red. Pretpostavljam da ga većina ljudi zove da se napravi isti dan a on nema sistem tj raspored. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ma @dams82 takvih je malo. I zalosno je sto ljudi ne cijene majstore kao vi. X puta sa raznim majstorima je bilo situacija gdje kaze ma dogovoricemo se, eto dodji sljedece sedmice pa cemo vidjet kad cemo, pa se dodje, pa onda prica "e sad mi je malo frka hajde zovni za 3 dana" i tako haman u infinity loop gdje se nekako slucajno potrefi gdje kazu eto dodji danas da to zavrsimo. Ja sam imao "srecu" pa je jedan lik bio uzasno neprofesionalan i zavlacio, i dogovorim se s drugim u 10 minuta. Lik je doktor, nikad ni najmanjeg problema sa njim nisam imao,odrzava mi auto vec 4 godine, poneku sitnicu koja se desi usput ako je neki potrosni materijal i to je to, iako se "ne gledamo" previse I evo ga novost za Skodilaka, ipak je najbolje auto sto bi tale rekao. Od mehanike otisla lafeta i spona, a od limarije ce se vrata i blatobran zamijeniti. Auto nigdje usinuto nije ni krivo srecom. Vama kapa dole i svaka cast, takvog odnosa, rasporeda, profesionalnosti rijetko vise gdje ima(haman u svakom poslu).
Kad dodas max gas, motor pokusava isporucit sto vecu snagu u tom momentu. Da bi to dostigao mora sagoriti vecu kolicinu goriva a s tim je potrebna i veca kolicina kisika koja se dobije vecim broj okretaja turba. E sad kako mislis dobiti te vece obrtaje turba na tako niskim obrtajima? Varijabila se postavlja u polozaj gdje ce strujanje izduvnih gasova prolaziti izmedju njih pod odredjenim uglom i zavrtit turbo, udarati u lopatice turba, tacnije u polozaj gdje ce biti naveca brzina strujanja izduva. Pricamo o varijabili turba da ne bude zabune, sto neki znaju isto zvati lopatice turba sto je skroz druga stvar, mozda smo gdje u raspravi spomenuli njih. (Lopatice turba ne mogu se mijenjati, svog nagib, ugao kod automobila itd itd)
Zato sto on ima popust do 35% na sve sto kupi i kaze zamjena ulja je 20KM sto u konacnosti bude preko 50KM, cak i vise. Kad mu ti doneses svoje dijelove onda ide samo tih 20KM, nema nista dodatno. (ti platis ulje 100KM jer je majstor rekao da je kod njega 110KM, a ustvari on to ulje dobije mozda za 70-80KM, tako isto i filtere. I ono besplatna zamjena, nije ona nista besplatna on se vec uracunao u cijenu) I dosta servisa ima odredjeno ulje u BACVI i onda njega gura u sve moguce, cak i kad mu kazes neko drugo ima praznu ambalazu od tog ulja, naspe ulje iz bacve i pokaze ti prazne kanistere. E sad, u dosta slucajeva to ulje iz BACVE ako je neko poznatije je dosta kvalitetnije nego sto mozes uzeti u trgovinama (kanisteri), pogotov Castrol koji se najvise kopira. Ne bi da imenujem servis, ali prije mozda 3 godine dogovorim da odradim servis za oba vozila, ulje Castrol (odgovara specifikacija oba vozila i jos je C3 ulje zbog dpf-a) ce sipati. Sracunam da mi ukupno treba 7.8L ulja (dva kanistera po 4L, u jedno vozilo 3.2 u drugu 4.6 i jos ostane 0.2). Zavrsili servis, ostalo 0.2L. Kroz 1 dan, pregledam kolicinu ulja i u oba vozila je falilo ukupno 0.5l, znaci pokraj tog sto je ostalo 0.2l trebalo jos 0.3l (ispade da ide 8.3l zajendo sto nema sanse). Na godinu dana sam u oba vozila morao jos dosuti sigurno po 0.5l, motor grublje nakon 2-3 mjeseca (prvo paljenje) radio nego s uljem prije toga koje je preslo oko 12 000. Sad presao na Motul 8100 x-clean efe 5w-30 oko 16000 km, nisam ni jednom dosuo. (jbg, interval ganjam na 10 000, ali ove godine za manje od mjesec dana sam presao tih 6000km preko intervala)
Sto se tice kopiranja ulja meni je savrsen ravenolov sistem, na svakoj boci imas kod koji izgrebes i ukucas online i provjeris je li originalno ulje Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Ja sam sipao mobil 1 kupim od real company, sada ravenol. Generalno ravenol se i neće kopirati to obično ovi fensy brendovi se kopiraju. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Lokalni majstor ne želi ili ne može nabaviti ulje koje ja želim (Liqui Moly za Mazdu), veli za njega to nije ulje . A neće ni da ja nabavim. Takvi se jednostavno prekriže. Drugi majstor rekao nije problem. Naplatio ruke uredno. Nastavljamo saradnju
Zar ne koristiš originalno ulje za Mazdu, koje je Mazda u pitanju. Ja sam bio u SA ovlaštenom servisu krajem prošle godine CONECTA doo vidio sam na štipu ima Mazdina reklama ne znam šta je u pitanju prodajni salon ili nešto drugo.
meni je drug iz srednje sad mehanicar, jednostavno odlucio kod njeg ici jer imam povjerenja u to sta ce ugraditi te ako nema kvalitetnog dijela sta od jeftinijih zamjenskih moze posluziti on mene ne pita za popuste kad kupuje racunarsku opremu tamo gdje ja imam popust, ja njega ne pitam za popust koji on ima sa dobavljacima s kojim radi on uredno naplati ruke koliko kostaju ako donesem svoje dijelove, kao sto ih naplati i kad on proda “svoje” dijelove bude to nekad sve ukupno skuplje 20-30 km max ali kao protuuslugu sam dobio i da ce se pomuciti kad ima nesto sto nije bas pola sata i tesko skontati sta je evo zadnji kvar covjek 1h trazio gdje je problem i sta zvekece kad se dodaje gas i na kraju nasao da su popustili sarafi konzole na koju se postavlja nosac mjenjaca, nije nista naplatio jer je samo zategao sarafe i to je to, napomenuo da ako opet cujem isti zvuk dodjem da trazimo rjesenje, usput pregledao sve na trapu i rekao da je ok, prije toga redovan servis kupio nam i dorucak, sok, kafu naravno tu je i neizostavno uvijek neko ko je isao sa nama u srednju, ali isto tako nema da radi u isto vrijeme na mojem i jos 4-5 auta, vec svak ima svoje vrijeme
Danas cujem info od jednog momka koji se haman bavi i kupovinom i prodajom auta i rece mi da u Svicarskoj i Belgiji mislim,niko u ovlastenom servisu ljudima ne mijenja ulje kada je auto u garanciji. Kaze da i u Njemackoj ima servisa koji uopste ne mijenjaju ulje,kaze bude crno i gusto,auta predju po 200000km valjda sa originalnim uljem . Sada ne znam koliko ova prica drzi vode,meni nekako djeluje nerealno. On kaze koje god auto doveze iz Austrije,ulje nikako nije mijenjano,iako je islo 4-5-6 puta u ovlasteni servis . Da li uopste ulje moze izdrzati tolike predjene kilometre,ako je preporuceni interval 10-15000 km ?
CX5 je u pitanju. Iz više izvora sam dobio info, da je Liqui Moly maltene jednako dobar kao i "original" Mazdino Ultra DPF ulje, a dosta jeftinije. U Connecti sam mijenjao ulje u mjenjaču, za ostalo nisam lud da plaćam njihove skromnw cijene
preporuceni long life 30 k km ili 2 gosine, nije ono losije ni nakon 40k km, plus sigurno na toj kilometrazi dospe litar-dva, tako da nije ulje novo ali ce radit taman koliko je garancija, sta ih briga poslije, i tamo imas onih sto predju max 10k km godisnje, tako da ako i jednom u 3 godine zamijene opet je to podnosljivo za garantni period