AMD Radeon HD 6000 - oficijelni thread

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Bio_Sam_Zmijanac, Sep 1, 2010.

1. dmr

dmr Veteran foruma

ne znam sta se pravi tolika frka oko ATI Nvidia drivera i brisanja. Ja imam istovremeno instalirane i ATI i Nvidia drivere, doduse jedni dodjeljeni adapteru 0 a drugi adapteru 1 :D

2. Sena

Sena Veteran foruma

Ma najveci problem je bio sto sam ja instalirao jedne drivere preko drugih.
    dmr Jednostavno ja kad izbrisem amd catalyst manager ne desava se nista. To me zbunilo. Tek kad sam sa driver sweeperom obrisao onda se reza smanjila i itd.

3. KingT

KingT Veteran foruma

Pa normalno da se nista ne desava :lol: ,moras restartovati sistem pa tek onda brisati sa Driver Sweeperom i instalirati nove drivere..

Ima na netu finih tutorijala :"How to perform a clean install of graphics drivers." :smt006

4. dmr

dmr Veteran foruma

amd catalyst manager sluzi za brisanje drivera, CCC-a i ostalog. Znaci ako obrises samo catalyst manager onda si obrisao program koji sluzi za brisanje drivera i neces ih moci izbrisati. Kada kliknes na uninstal/change amd catalyst manager onda oznaci uninstall all AMD Software i nakon uninstalacije svog softvera, i drivera, brises amd catalyst manager.

5. Sena

Sena Veteran foruma

Pa resetovo sam racunar nakon sto sam izbrisao Display Manager i nish.

6. Sena

Sena Veteran foruma

E to mi je trebalo, jer nisam bio upoznat, jer kad sam imao HD 5970, bilo je ovako: samo izbrisem display driver, onda u safe mode sa driver sweeperom i nove instaliram.

7. dmr

dmr Veteran foruma

pa da malo su promijenili sa novim verzijama drivera al kako se nisi mogo snac nije mi jasno, pa imas samo 2 opcije ponudjene :D

8. Sena

Sena Veteran foruma

Ma ja opste nisam otvarao taj Display Manager, tek sam ga otvorio nakon sto sam nered napravio.

9. dmr

dmr Veteran foruma

Pa moras ga otvoriti odnosno sam se otvori kada uninstaliras drivere iz control panela, ne moze drugacije :D

10. Sena

Sena Veteran foruma

A, vidis ja sam u control panelu imao samo ponudjen Catalyst Manager.

11. dmr

dmr Veteran foruma

Pa da tako svi imamo sa ati karticama :D. Nego kada si kliknuo da uninstaliras manager onda si samo trebao odabrati trecu opciju, znaci ova na dnu, ti si vjerovatno isao sa prvom opcijom pa nisi oznacio sta sve da su uninstalira i ostavio da uninstalira samo manager :)

12. Sena

Sena Veteran foruma

E, sigurno je bilo tako, radio sam ubrzini pa nisam sve citao, samo sam next kliko. :mrgreen:

13. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Kako da izvučem iz kartice max za BF3 u catalystu koje postavke, naštimao sam sve perofmance i podignuo malo taktove? I još nešto, odkad sam spojio grafu na DVI u 2d modu memory clock je 1100mhz iako je prije kad sam imao crt monitor bio puuno manji a time i temp za 7-8 stepeni manje, to valjda tako treba biti? Mislim da je Vedo nešto slično spominjao.

14. dmr

dmr Veteran foruma

Instaliraj att i namjesti taktove za 2d i 3d. A stavi u catalistu na deff sve i to je to.

15. forzamilan

Možeš li to malo detaljnije pošto sam skroz tanak sa ovim novim catalystom a prije sam imao rivu tuner i afterburner s kojima sam ovo radio?

16. dmr

dmr Veteran foruma

nemas sta sa catalistom instaliraj ati tray tool koji podrzava tvoju karticu, ja imam verziju 1.7.9.1549 i u njemu nastimaj taktove za 2d i 3d. Imas tutorijala po netu, ako bas zapnes mogu ti ja pojasniti.

17. X-Factor

X-Factor Komšija

Ne znam sta ce ti bilo kakav tool pored drivera ako ne mislis klokati karticu? Imam i ja 6850 i 2D klokovi su 300/300 bez ikakvih stimanja, tako kartica radi sama od sebe i ako je overklokirana popriicno. Ja koristim afterburner za overkloking jer mi treba overvolt. I moja kartica je spojena na DVI i sve stima ko sat, valjda je do razlicitih BIOS-a, kod mene je XFX. BF3 sam prekucao SP sa ovim postavkama catalysta:

Ako vec imas iskustva sa afterburnerom, onda za 2D napravis profil 1 sa taktovima i brzinom venta koju hoces, gaming profil 2 sa drugim klokovima itd.
    Sve stavi na maximalni kvalitet, ebes par fps-a ako ce biti degradacija kvaliteta slike. U postavkama igre sve Ultra osim FSAA koji je off, ali je post aa na max, tako da sve izgleda smooth na 1920x1200 ;) ps. nisam imao nigdje pad ispod 30 fps-a, catalyst 11.10 preview V3.

18. forzamilan

Kartica je fabrički klokana 860/1100 a ja sam još podigao taktove, zvijer prava. Imam taktove sad od defaultne 6870 ako se ne varam 8)

Sve je bilo ok sa 2d ali nedavno monitor zamjenio od tada memory clock se ne spušta a mjenjao sam par različitih drivera. A afterburner neće više na moj pc iz objektivnih razloga :D
    Postavio sam sve postavke kao i ti pa ću malo ovako zaigrati da vidim kako ovako izgleda. Tako da mi preostaje jedino da se pozabavim sa ati tray tools pošto mi je riva tuner prekomplikovana i nisam baš oduševljen jer sam na 4870 imao flicker kad bih mijenjao 2d/3d.

EDIT: evo lik ima identičan problem kao i ja
    http://forum.pcekspert.com/showpost.php ... stcount=57

Znači kad izbrišem ove drivere i windows učita generičke obara se memory clock i temp je puno manja.

EDIT2: PROBLEM RIJEŠEN :D

Po defaultu upaljen bio Enable DVI scaling a kad ga isključim klokovi 100/150mhz!

19. dmr

dmr Veteran foruma

riva tuner ti svakako ne podrzava tu karticu.

20. forzamilan

Eto riješeno napisah gore šta je problem bio. Temp sad 30°C AMD je čudo ebo NVIDIU :D