1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Umjesto da profitiraju na uopce postojanju novih kartica, njih samo zanima da uzmu $100 manje od Nvidije. Eto na sta se svelo…

Sent from my iPhone using Tapatalk

2. igor.g

igor.g Komšija

Ako naprave istu grešku kao sa 6000 i 7000, izgubit će i ovih preostalih 10tak% udjela u dGPU tržištu. Kartice moraju biti barem 25% jeftinije nego NV raster perf. ekvivalent i biti dostupne u velikom broju. Nema izgovora za visoke marže sa 256bit bus i antički starom gddr6 memorijom iz 2018te.

Picoooka and Stevie_Ray like this.
  3. Picoooka

Picoooka Komšija

4. igor.g

igor.g Komšija

Ne znaju tačan datum izlaska 5070 serije, jer može čak biti i Feb 28. pa odlučili da pomjere za Mart, koji levati nevjerovatno. Radeon je stvarno šega od kompanije. Kome treba karta sad neće čekati dodatno mjesec dana na Radeon, jedino ko nije ulovio NV kartu u Feb. Nema Radeon taj luksuz.

Moraju sad tri mjeseca troškova da plate retailerima za warehousing space plus rebate jer su retaileri platili te karte skuplje prije CES a sad će biti jeftinije. Ne bi me čudilo i da release pomjere unaprijed malo za kraj februara čim saznaju sa Hard release date 5070 serije(ako je release npr 7. Feb). Ne znam čemu cigancenje i smicalice kao da se nećkaju da prodaju karte bez jake marže a otvoren im put da demoliraju high midrange/high end. Oni bi i jare(market share) i pare.

5. zoi

zoi Veteran foruma

6. igor.g

igor.g Komšija

Koji klauni :D Čisti damage control, to nije glavni razlog definitivno, ne znamo još ni cijene jer čekaju prve recenzije 5070ti. Ako ne objave cijene i makar neke interne perf. slajdove od recenzije do releasa 20tog februara, ne piše im se dobro.

AIBs poslali rdna4 kartice u Decembru retailerima i odjednom 3 mjeseca delay, kartice paperweight na lageru. Neozbiljna firma totalno, ja ne znam kako onako uspijevaju sa Ryzenom a rasulo im u GPU diviziji.

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

AMD je prodao retailerima kartice po visoj cijeni od RTX 5070 serije. Sada su se odlucili smanjiti cijene ali prvo moraju refundirati odstetu retailerima. Petljanija nevidjena.

8. mickey84

mickey84 Novi član

Samo ispravka, da stvar bude jos gora, dobili smo cijene na nivou 5070 Ti, a ne 5070.
    Sad cemo vidjeti sta ce do marta napraviti.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

9. mobsterc

mobsterc Overclocker

Meni je to nerealno, kao da se djeca igraju product managementa. Pa nece nova serija biti sporija, ne moras biti nostradamus pa uzeti u obzir koliko ce biti gain i uporediti ga sa svojim. Nvidia je jos i presrala sa cijenama i ovi opet kiksali, kako jbt.
    Uostalom, bolje da su pustili sada i po vecim pa onda smanjili, rasprodali bi sve garant, i ovi sto bi cekali nv paperlaunch bi na kraju kupili jer ce scalperi na pocetku drzati visoke cijene, sigurno par mj.
    Jos ako crypto krene i pojavi se neki coin da ove majnaju, zdravo djaci haha

10. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Ne znam kako se pojavilo na stranici dobavljača, iako se ne može poručiti, ali piše da je za 9070 XT nabavna prije zarade i PDV-a ~2.000 KM

GV-R9070XTGAMINGOC16
    GV-R9070XTAORUS E-16

Last edited: Jan 30, 2025
  11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Jucer mi izleti na YT, 899$ je trebala biti 9070 XT. Zato su na CES-u povukli objavu kada su vidjeli cijenu 5070, panic mode bio :D
    Zato sva ova zavrzlama, moraju refundirati dio novca retailerima prije nego krene prodaja po novoj, nizoj cijeni. Najvjerovatnije oko 600$-700$.

12. zoi

zoi Veteran foruma

Navodno trebala biti, AMD je to naravno opovrgnuo, tako da možemo samo nagađati. 899 USD nema smisla jer sigurno nisu očekivali da toliko košta 5070 ni Ti model niti obična.

13. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa to nema smisla, 7900xt je 700, ako je malo bolja u perf, sto bi neko dao 900, a da ne pricamo o 10-15% losijoj gre koja je 550 msrp

zoi likes this.
  14. zoi

zoi Veteran foruma

15. igor.g

igor.g Komšija

16. Picoooka

Picoooka Komšija