DDR5 memorija

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Apr 28, 2021.

Tags:
  1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

To nije fiksan broj, ima multi koji se dinamicki mijenja. To je zapravo Ring.

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Evo ga, uspio sam, za pocetak 4.6GHz.

Stevie_Ray likes this.
  3. Stevie_Ray

Rekoh ti ja da je jednostavno.

4. Stevie_Ray

Laze AIDA, kad dignes BCLK budu pogresne vrijednosti. Pisao sam ranije o tome.

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Malo me zbunio ovaj sa klipom, jer nekih opcija nema kod mene. Po defaultu, ako samo stavim veci bclk, npr sa 100 na 115, cpu frekvencija spadne ispod fabricke. Mora se manuelno i core ratio staviti na 40 da bi radilo.
    Eh sad sa ramom je veca zezancija, to ce trebati vremena. Koja ti je max voltaza za ram?

6. Stevie_Ray

Oko 1.43V al ja nisam isao preko 1.35V, ne vidim smisao.

Reventon likes this.
  7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Probat cu ovih dana pa javim, za danas je dosta. Cijeli dan se zezam, rasklopi staru masinu, sastavi novu, zaboravio sam koja je zezancija. Sreca noctua dobro izlazi na kraj sa procesorom, barem se tu ne moram nista zezati.
    Sad malo da testiram i grafu u CP 2077 :D

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Da se upisem pa cu onda malo oko tajminga da se igram

9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja sam uspio podici brzinu sa 5200 na 5600MT ali sam morao i latencije podici sa 38-38-38-76 1.25V na 40-40-40-82 1.35V. Nisam vidjeo nekog velikog napretka tako da ga vratio na XMP postavke.

10. mobsterc

mobsterc Overclocker

Mislim da je ovo sweet spot, jedino jos ako budem imao vremena sa sekundarnim tajminzima da se igram...

Konacno je ddr5 pojeftinio, ovaj ram me izasao 135$ sto je korektno za hynix cipove.